Έπειτα από την υποβολή της αίτησης σου για μία θέση εργασίας, αλλά και την αποδοχή της από τον/την μελλονικό/κη σου εργοδότη/τρια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να προετοιμαστείς σωστά για τη συνέντευξη. 

Αξίζει να λάβεις υπόψη σου ότι οι συνεντεύξεις δεν αποτελούν μια μονόπλευρη διαδικασία. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον/την συνομιλητή/τρια για τρεις βασικούς λόγους:

  • Επίδειξη ενδιαφέροντος και συμμετοχής
  • Πληροφόρηση σχετικά με την εταιρεία και τον ρόλο
  • Παρουσίαση της εργασιακής σου εμπειρίας

Παρακάτω θα βρεις κάποια παραδείγματα με ερωτήσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εντυπωσιάσεις και να δείξεις ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α για τη θέση. 

Συνέντευξη εργασίας: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σε έναν οδηγό.

δες τον οδηγό μας

Οι καλύτερες 10 ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε μια συνέντευξη εργασίας
 

1. τι σας αρέσει περισσότερο σχετικά με την εργασία σας εδώ;

Ενώ θέλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό στη συνέντευξη, θες παράλληλα να εξασφαλίσεις ότι ο οργανισμός ταιριάζει με τις προσδοκίες σου. Η παραπάνω ερώτηση σου επιτρέπει να γνωρίσεις καλύτερα το στέλεχος του ανθρώπινου δυναμικού, να δημιουργήσεις μια φιλική σχέση και μία καλή πρώτη εντύπωση, ενώ παράλληλα μαθαίνεις λεπτομέρειες για το περιβάλλον στο οποίο πρόκειται πιθανόν να εργαστείς.

2. πώς είναι η καθημερινότητα εδώ;

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι κρίσιμη προκειμένου να κατανοήσεις πώς θα είναι η καθημερινή ζωή σου εάν γίνεις δεκτός/η για τη θέση. Ζήτησε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις καθημερινές σου ευθύνες και τις προσδοκίες του/της εργοδότη/τριας για να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα για τον ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις αν η θέση στην οποία έχεις υποβάλλει αίτηση πράγματι σου ταιριάζει.

3. υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης;

Προσπάθησε να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης και εξέλιξης αν προσληφθείς. Η παραπάνω ερώτηση είναι αρκετά αποτελεσματική καθώς φανερώνεις στο συνομιλητή σου τη δέσμευσή σου στην εργασία και ότι επιδιώκεις το καλύτερο για την εξέλιξη της καριέρας σου.

4. πού βλέπετε την εταιρεία τα επόμενα πέντε χρόνια;

Δεν είναι απαραίτητο να είναι εκείνοι που θα σε ρωτήσουν πρώτοι σχετικά με το πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια. Μπορείς να αλλάξεις το σενάριο και να ρωτήσεις εσύ σχετικά με τις προοπτικές της εταιρείας. Θα σε βοηθήσει να μάθεις για τη θέση της στη βιομηχανία και θα σου παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εργασιακή σου ασφάλεια. Εάν αναφερθεί σε σχέδια για τον οργανισμό ή τις ομάδες, η επιχείρηση πιθανόν να έχει ένα θετικό μέλλον μπροστά της και να μην αντιμετωπίζει δυσκολίες ώστε να παραμείνει σταθερή.

5. τι περιμένετε από εμένα τους πρώτους 2-3 μήνες;

Η απάντηση του/της υπεύθυνου/ης προσλήψεων στη συγκεκριμένη ερώτηση θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις αρμοδιότητες του ρόλου έτσι ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως σε θέματα που αφορούν τα βασικά καθήκοντα της θέσης. Επίσης, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τις προσδοκίες του/της υπεύθυνου/ης, πόσο εφικτές και ρεαλιστικές είναι, ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει ορισμένα βασικά στοιχεία, τα οποία θα ήταν καλό να γνωρίζεις προτού αναλάβεις το νέο ρόλο.

6. ποια είναι η συνδρομή των υπευθύνων στην επιτυχία των εργαζομένων; 

Δε θα ήθελες να εργαστείς σε μία εταιρία η οποία σε προσλαμβάνει και έπειτα δε σου προσφέρει την απαραίτητη καθοδήγηση. Κάθε θέση εργασίας προϋποθέτει κάποιο χρονικό διάστημα εκμάθησης και αν ο/η υπεύθυνος/η προσλήψεων δεν μπορεί να σου απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση, τότε πιθανότητα να μην υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Αυτή η ερώτηση επίσης βοηθά στο να κατανοήσεις εάν τα άτομα σε θέσεις ευθύνης εντός της εταιρείας είναι υποστηρικτικοί/ες και εκτιμούν την επιτυχία των υπαλλήλων, ή αν η υποστήριξη δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας της. Το 36% των εργαζομένων αναφέρει ότι σκεπτόμενος/η τις φιλοδοξίες της καριέρας του/της, θα αποχωρούσε από μία εργασία αν δεν του/της πρόσφερε ευκαιρίες εξέλιξης.

7. ποια είναι η εργασιακή κουλτούρα;

Καλό θα ήταν να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κουλτούρα της εταιρείας όπως επίσης και τι να περιμένεις αφού προσληφθείς, με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις το ενδιαφέρον σου για την επιχείρηση, την καθημερινότητα σου και παράλληλα σε βοηθάει να καθορίσεις πού θα ενταχθείς όταν γίνεις μέλος της ομάδας. Επιπλέον, καταλαβαίνεις πολλά για την ευημερία των εργαζομένων σχετικά με το αν προάγεται η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής για τους/τις εργαζόμενους/νες του.

8. με ποια ομάδα θα συνεργάζομαι;

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις ότι έχεις κοινούς στόχους με την ομάδα με την οποία θα συνεργάζεσαι για ένα παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον. Ερωτήσεις σχετικά με την ομάδα σου φανερώνουν στον/στην συνομιλητή/τρια ότι εκτιμάς τη συνεργασία και ταυτόχρονα σου παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δομή της ομάδας.

9.  γιατί αυτή η θέση είναι ακόμα ανοιχτή;

Η πρόσληψη σου σε μία θέση εργασίας φανερώνει ότι είσαι ο/η καλύτερος/η από τους/τις υπόλοιπους/ες υποψηφίους/ες και θα ήταν καλό σε περίπτωση που πρόκειται για μία θέση η οποία είναι ανοικτή εδώ και καιρό να ρωτήσεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λόγο που συμβαίνει αυτό, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν η συγκεκριμένη θέση προϋπήρχε ή πρόκειται για νέα καθώς και την αιτία αποχώρησης του/της προηγούμενου/ης υπαλλήλου. Παράλληλα, παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις προσδοκίες του οργανισμού και οποιεσδήποτε αυστηρές απαιτήσεις του.

10. πώς αξιολογείται η απόδοσή μου;

Προκειμένου να αποδόσεις σε μία εργασία είναι ωφέλιμο να γνωρίζεις και τον τρόπο αξιολόγησης αυτής καθημερινά. Ρώτησε σχετικά με τους δείκτες απόδοσης, καθώς αυτό θα σου προσφέρει μια καλύτερη εικόνα του ρόλου σου και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν σου δίνεται η δυνατότητα για ευκαιρίες ανάπτυξης στην επιχείρηση. Η ερώτηση αυτή επίσης εξασφαλίζει ότι πληροίς τις προσδοκίες του/της εργοδότη/ιας και μπορείς να συμβάλλεις στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

Μάθε 13 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν παραβρεθείς στην συνέντευξη εργασίας.

διάβασε το άρθρο

εξασφάλισε την επόμενή σου συνέντευξη

Εάν έχεις ήδη προγραμματίσει την επόμενη συνέντευξή σου, η Randstad παρέχει όλους τους απαραίτητους πόρους προετοιμασίας για να διασφαλίσεις ότι θα παρουσιάσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου την ημέρα της συνέντευξης.

Ως η μεγαλύτερη εταιρεία πρόσληψης στον κόσμο, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της Randstad είναι υπεύθυνοι/νες για την στελέχωση θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα, και επικεντρώνονται στο να συνδυάσουν τον/την κατάλληλο/η υποψήφιο/α με τον κατάλληλο χώρο εργασίας.

Για να βρεις την επόμενη θέση εργασίας ή για να συζητήσεις οτιδήποτε σχετικά με την αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα, φτιάξε σήμερα τον my randstad λογαριασμό σου.