Στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η εξοικείωση με τις συνεντεύξεις συμπεριφοράς είναι σημαντική. Οι υποψήφιοι/ες, για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, πολλές φορές πρέπει να περάσουν από απαιτητικές συνεντεύξεις και αξιολογήσεις με σκοπό να αποδείξουν ότι είναι κατάλληλοι/ες γι’ αυτήν τη θέση. 

Τα προσόντα και η εμπειρία παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφορά μιας θέσης εργασίας, εξίσου όμως απαραίτητη θεωρείται και η ανάδειξη αυτών στον/στην υπεύθυνο/η προσλήψεων κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν ενδιαφέρονται μόνο για την εκπαίδευση και το επαγγελματικό σου υπόβαθρο, αλλά επιθυμούν να αξιολογήσουν τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που διαθέτεις καθώς και αν ταιριάζεις στην εταιρική κουλτούρα. 

δυο γυναίκες συζητάνε σε ένα εστιατόριο, κοιτάνε το λαπτοπ και χαμογελάνε
δυο γυναίκες συζητάνε σε ένα εστιατόριο, κοιτάνε το λαπτοπ και χαμογελάνε

Οι συνεντεύξεις συμπεριφοράς γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, εφόσον βοηθούν τους εργοδότες να μάθουν πως οι υποψήφιοι θα διαχειριστούν συγκεκριμένες καταστάσεις.

Παρακάτω θα μάθεις τι είναι η συνέντευξη συμπεριφοράς, γιατί είναι τόσο σημαντική στην διαδικασία εύρεσης εργασίας και ποιες είναι οι τεχνικές ανάδειξης των δεξιοτήτων σου κατα την διάρκεια μιας συνέντευξης. 

τι είναι η συνέντευξη συμπεριφοράς;

Πολλοί υποψήφιοι, έχουν παρευρεθεί σε μια συνέντευξη όπου ένιωσαν ότι απλά αφηγούνται το βιογραφικό τους.

Οι συνεντεύξεις συμπεριφοράς δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία ερωτήσεων. Αυτό το είδος συνέντευξης περιλαμβάνει μια σειρά από ερωτήσεις, οι οποίες βοηθούν τον/την εργοδοτη να αξιολογήσει τον/την υποψήφιο/α καλύτερα, όχι μόνο για τη θέση εργασίας όπου προορίζεται, αλλά και για την καταλληλότητα ένταξης στην ομάδα και γενικότερα στον οργανισμό.

Σήμερα, οι συμπεριφορικές συνεντεύξεις αποτελούν βασικό κομμάτι μιας συνέντευξης, εφόσον προσφέρουν στον/στην εργοδότη την ευκαιρία να δει αν ο/η συγκεκριμένος/η υποψήφιος/α θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτόν το ρόλο. 

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν αυτές τις ερωτήσεις για να κατανοήσουν καλύτερα την προσωπικότητα και την συμπεριφορά κάθε υποψηφίου. Είναι σημαντικό, να μπορέσουν να εκτιμήσουν τις δυνατότητες και τις ηγετικές ικανότητες του/της υποψηφίου/ας, αλλά και να εντοπίσουν τα δυνατά τους σημεία. 

Από την άλλη μεριά, δίνεται η ευκαιρία στους/στις υποψηφίους/ες να ξεχωρίσουν, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα τους, τις δεξιότητες τους στην πράξη και τις πραγματικές δυνατότητές τους.

10 πιο συχνές ερωτήσεις για συμπεριφορικές συνεντεύξεις

Οι ερωτήσεις στις συνεντεύξεις συμπεριφοράς έχουν στόχο να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά του/της υποψηφίου/ας, όπως για παράδειγμα την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την εργασία υπό πίεση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την προσαρμοστικότητα. Η σειρά των ερωτήσεων προσφέρει πληροφορίες για το πώς ο/η υποψήφιος/α χειρίστηκε μια συγκεκριμένη ή παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν.

Παρακάτω θα βρεις μερικά παραδείγματα από συχνές ερωτήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια μιας συμπεριφορικής συνέντευξης.

 • Περίγραψέ μου ένα γεγονός, στο οποίο έπρεπε να πάρεις μια σημαντική απόφαση για ένα περίπλοκο ζήτημα και πώς το διαχειρίστηκες.
 • Περίγραψέ μου μια στιγμή όπου υπήρξε μια διαφωνία με τους συνεργάτες σου ή με τον/την μάνατζέρ σου και πώς εσύ το αντιμετώπισες αυτό. 
 • Μπορείς να μου πεις μια φορά όπου χρειάστηκε να διαχειριστείς ένα δύσκολο πελάτη ή κάποιο μέλος της ομάδας; 
 • Δώσε μου ένα παράδειγμα, που έπρεπε να προγραμματίσεις το χρόνο σου, για να μπορέσεις να ασχοληθείς με πολλά προτζεκτ. 
 • Περίγραψέ μου μια περίπτωση που έπρεπε να εργαστείς υπό πίεση για να ολοκληρώσεις μια εργασία εντός χρονικών ορίων. 
 • Πες μου ένα γεγονός κατα το οποίο είχες να διαχειριστείς μια αγχωτική και απαιτητική κατάσταση. 
 • Περίγραψέ μου κάποια στιγμή στην καριέρα σου, όπου έπρεπε να εργαστείς περισσότερο, για να πετύχεις ή ακόμα και να ξεπεράσεις τις προσδοκίες σου. 
 • Περίγραψέ μου μια φορά, κατά την οποία χρειάστηκε να μάθεις μια καινούργια δεξιότητα άμεσα ή να δράσεις γρήγορα. 
 • Δώσε μου ένα παράδειγμα από μια κατάσταση κατα την οποία χρειάστηκε να γίνεις δημιουργικός/ή για να λύσεις ένα πρόβλημα. 
 • Πες μου μια περίπτωση που έκανες λάθος κατα την διάρκεια της εργασίας σου και τι έμαθες από αυτό.

Όταν απαντάς τις παραπάνω ερωτήσεις συμπεριφοράς, φρόντισε οι απαντήσεις σου να περιέχουν παραδείγματα με τα οποία τονίζονται οι δεξιότητές σου και η εμπειρία σου. Ένας χρήσιμος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι η μέθοδος STAR. Φρόντισε να είσαι ειλικρινής και αυθεντικός/ή όταν απαντάς.
 

Έτσι, στην επόμενή σου συνέντευξη, να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να αναδεικνύεις τις δεξιότητες και τις γνώσεις στην πράξη. Όταν παρουσιάζεις την τεχνογνωσία σου χρησιμοποίησε σαφή παραδείγματα και ενδιαφέρουσες περιγραφές. Έτσι, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες να αφήσεις μια “καλή” εντύπωση στον πιθανό εργοδότη σου, εξασφαλίζοντας την θέση εργασίας που επιθυμείς. 

συμπεριφορικές ερωτήσεις: 3 βήματα για να προετοιμαστείς σωστά

Οι συνεντεύξεις συμπεριφοράς μπορεί να σου προκαλέσουν άγχος, ειδικά όταν δεν γνωρίζεις πως να τις απαντήσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείς για μια συμπεριφορική συνέντευξη είναι να κατανοήσεις καλά την περιγραφή της αγγελίας εργασίας που ενδιαφέρεσαι, ώστε να είσαι έτοιμος/η να αντιμετωπίσεις όλα τα είδη των ερωτήσεων που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην ξεχάσεις, να σκεφτείς προσωπικές εμπειρίες και παραδείγματα έτσι ώστε να αναδείξεις τις δεξιότητες σου. 

tips για συμπεριφορικές συνεντεύξεις
tips για συμπεριφορικές συνεντεύξεις

Παρακάτω θα βρεις 3 τρόπους για να προετοιμαστείς για τις συμπεριφορικές ερωτήσεις κατα την διάρκεια μιας συνέντευξης. 

1. μίλησε για την εμπειρία σου

Το πρώτο βήμα είναι να γίνεις “καθρέφτης” της εργασιακής σου εμπειρίας και να αναγνωρίσεις παραδείγματα ή δύσκολες καταστάσεις, που αναδεικνύουν τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά σου, με σκοπό να κινήσεις το ενδιαφέρον του συνεντευξιαστή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παραδείγματα απο δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ηγεσίας, ομαδικότητας και καινοτομίας, συσχετιζόμενες με την εργασία και την εταιρεία. 

2. χρήση μεθόδου STAR

Προετοίμασε τις απαντήσεις σου χρησιμοποιώντας την μέθοδο STAR. Η συγκεκριμένη μέθοδος στηρίζεται στα εξής: κατάσταση (situation), εργασία (task), δράση (action) και αποτέλεσμα (result). Ακολουθώντας αυτά τα βήματα “χτίζεις” δομημένες, ξεκάθαρες και συνοπτικές απαντήσεις, οι οποίες βοηθούν τον εργοδότη να σε κατανοήσει.

τεχνική STAR σε μια συνέντευξη:

 • Κατάσταση: Περίγραψε την κατάσταση στην οποία βρέθηκες.
 • Εργασία : Εξήγησε την εργασία, που έπρεπε να ολοκληρώσεις.
 • Δράση: Λεπτομέρειες για τις ενέργειες που είχες πραγματοποιήσει. 
 • Αποτέλεσμα: Περίγραψε το αποτέλεσμα που πέτυχες. 

παρακάτω θα βρεις ένα παράδειγμα για το πώς να χρησιμοποιείς τη μέθοδο STAR όταν απαντάς σε ερωτήσεις συμπεριφοράς:

Συνεντευξιαστής: περίγραψέ μου μια φορά κατα την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσεις έναν απαιτητικό πελάτη.

Υποψήφιος/α: Ως εκπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών, μια φορά είχα έναν πελάτη ο οποίος ύψωσε την φωνή του και απαιτούσε την πλήρη αποζημίωση για ένα προϊόν. Παρέμεινα ήρεμος/η και άκουσα τις ανησυχίες του πελάτη με απόλυτη προσοχή. Στην συνέχεια, ζήτησα συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε και πρόσφερα αντικατάσταση του προϊόντος, καθώς και υπηρεσία εγκατάστασης από κάποιον συνάδελφο. Ο πελάτης ήταν ικανοποιημένος με την απάντησή μου και μετά την επιτυχή εγκατάσταση με ευχαρίστησε για την εξυπηρέτηση.

Στο τέλος, είναι ωφέλιμο να αναφέρεις τι έμαθες από αυτή την κατάσταση και πόσο διαφορετικά θα το χειριζόσουν, αν αντιμετώπιζες ξανά το ίδιο σενάριο, με σκοπό να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή η μέθοδος σου εξασφαλίζει μια ξεκάθαρη και περιεκτική δομή για αποτελεσματικές απαντήσεις. 

3. εξάσκηση απαντήσεων

Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείς για τις παραπάνω συνεντεύξεις είναι η εξάσκηση σε κοινές συμπεριφορικές ερωτήσεις. 

Κάνε πρόβα λέγοντας ιστορίες για τον εαυτό σου ή παλιές εμπειρίες, οι οποίες συνδέονται με τη θέση εργασίας στην οποία κάνεις αίτηση. Η διαδικασία αυτή φαίνεται ιδανική, αλλά μην ξεχνάς ότι ο στόχος δεν είναι να αποστηθίσεις τις απαντήσεις σου αλλά να αποκτήσεις ευχέρεια λόγου και αυτοπεποίθηση.

Σκέψου συγκεκριμένα γεγονότα και πώς θα ανταποκρινόσουν σε αυτά. Μια καλή λύση είναι να ζητήσεις, από έναν/μια φίλο/η, που εργάζεται στον ίδιο τομέα, να ακούσει τις απαντήσεις σου και να σε συμβουλεψει αντίστοιχα, για να μπορέσεις να βελτιωθείς. Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση θα έχεις κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων. Η αύξηση της  αυτοπεποίθησης σου θα σε βοηθήσει να αποδεικνύεις την αξία σου στην πράξη.

Η αποτελεσματική χρήση της γλώσσας του σώματος και της επικοινωνίας είναι εξίσου σημαντική για να αναδείξεις τα δυνατά σημεία σου, στους εν δυνάμει εργοδότες. Προσπάθησε να βελτιώσεις την στάση του σώματος σου, να διατηρείς οπτική επαφή, καθώς και να χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να δώσεις έμφαση στα βασικά σημεία. Η χρήση της γλώσσας του σώματος είναι η καλύτερη εξάσκηση για τις συνεντεύξεις, είτε αυτή είναι πρόσωπο με πρόσωπο είτε εξ αποστάσεως.

πώς να μην πέσεις στην παγίδα των συμπεριφορικών ερωτήσεων

Όσο καλά κι αν είσαι προετοιμασμένος/η για μια συνέντευξη, υπάρχει πιθανότητα να δυσκολευτείς σε ερωτήσεις οι οποίες σου υπενθυμίζουν αρνητικές εργασιακές εμπειρίες από το παρελθόν. Να είσαι ειλικρινής, όταν απαντάς σε απαιτητικές ερωτήσεις με σκοπό να αποδείξεις πώς εξελίχθηκες μέσα από την εμπειρία. Η προθυμία να αναγνωρίζεις αυτές τις εμπειρίες και να συζητάς πώς εξελίχθηκες μέσα από αυτό, δείχνει τη δυναμικότητά σου.  

Προσπάθησε οι απαντήσεις σου να εστιάζουν στο τι θα έκανες διαφορετικά αν σήμερα αντιμετώπιζες μια παρόμοια κατάσταση. Είναι σημαντικό να τονίσεις την προσαρμοστικότητά σου και την ικανότητα σου να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Στην συνέχεια, δώσε έμφαση στο γεγονός ότι οι προηγούμενες εμπειρίες σου, έγιναν ένα μάθημα και πλέον γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς παρόμοια ζητήματα με καλύτερο τρόπο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση στο μέλλον. 

Τέτοιου είδους ερωτήσεις μπορεί να σε “πιάσουν” απροετοίμαστο/η, αλλά με λίγη εξάσκηση και με έξυπνες απαντήσεις, μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις ως υποψήφιος/α.

Σε περίπτωση που μια τέτοια κατάσταση συνέβαινε ξανά, σκέψου πώς θα μπορούσες να το αντιμετωπίσεις διαφορετικά. Η προετοιμασία των απαντήσεων τονώνουν την αυτοπεποίθηση και διαβεβαιώνουν ότι μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τις ερωτήσεις που χρειάζονται επιπλέον σκέψη. 

Οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων συμπεριφοράς μπορεί να θεωρηθούν δύσκολες, αλλά στην πραγματικότητα σε βοηθούν να αναδείξεις την προσαρμοστικότητά σου και τις δυνατότητές σου ως υποψήφιος/α. Με μια καλή και μελετημένη προσέγγιση, μπορείς να απαντήσεις τέτοιου είδους ερωτήσεις με επιτυχία, προσδιορίζοντας τον εαυτό σου ως τον/την κατάλληλο/η υποψήφιο/α γι’ αυτόν το ρόλο. 

τελειοποίησε την συνέντευξη συμπεριφοράς με την randstad

Η επιτυχής τελειοποίηση των συνεντεύξεων συμπεριφοράς, σήμερα θεωρείται κρίσιμη για να εξασφαλίσεις την θέση εργασίας που ονειρευέσαι. Με μια καλή προετοιμασία όπως τη χρήση της μεθόδου STAR, την παροχή συγκεκριμένων παραδειγμάτων και την αποτελεσματική επικοινωνία, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και τον σωστό τόνο, είσαι έτοιμος/η να πετύχεις στην επόμενη συνέντευξή σου!

Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η Randstad είναι εδώ για να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη, με σκοπό να εξασφαλίσεις την εργασία που σε ενδιαφέρει. Η επικοινωνία με τους έμπειρους recruiters μας σε συνδυασμό με τις συμβουλές καριέρας, μπορούν να σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις τη στρατηγική σου και στη συνέχεια να αντιμετωπίσεις με σιγουριά οποιαδήποτε συνέντευξη.

Είτε είναι εξ αποστάσεως είτε τηλεφωνική είτε ομαδική συνέντευξη, θα είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος/η. Κάνε το επόμενο βήμα προς τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες και ξεχώρισε στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Ρίξε μια ματιά στις θέσεις εργασίας και κάνε την αίτηση σου σε αυτή που σου ταιριάζει.