Θέλεις να αποκτήσεις ένα πλεονέκτημα την επόμενη φορά που θα είσαι κοντά σε μια προαγωγή ή μισθολογική αύξηση; Απόδειξε ότι εκτιμάς την ομαδική εργασία. Σωστά κατάλαβες - για να ενισχύσεις το δικό σου προφίλ και να αποκομίσεις οφέλη, είναι καλό πρώτα να βοηθήσεις άλλους να πετύχουν.

Στο σημερινό περιβάλλον εργασίας, χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να μπορείς να εργαστείς με ομάδες και άτομα που διαφέρουν μεταξύ τους. Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων και εργοδότες αναζητούν υποψηφίους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι κατέχουν ισχυρές ομαδικές δεξιότητες

Αυτό συμβαίνει επειδή η ομαδική εργασία δεν είναι μόνο καλή για το ηθικό της εταιρείας, αλλά σε προετοιμάζει και για μια μεγαλύτερη επιτυχία στην εργασία σου. Η ομαδική εργασία συγκεντρώνει διαφορετικές απόψεις και επιτρέπει την άνθηση της δημιουργικότητας και των φρέσκων ιδεών. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο έχεις άτομα γύρω σου στα οποία μπορείς να απευθυνθείς για υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι θα κουβαλάς λιγότερη πίεση στους ώμους σου.

πώς μπορείς να εργάζεται καλύτερα μαζί με άλλους; 
 

να τηρείς τις προθεσμίες κατά την ομαδική εργασία

Για να κερδίσεις την “καλή θέληση” των συναδέλφων σου θα πρέπει να μπορούν να βασιστούν πάνω σου και να θεωρηθείς αξιόπιστος - κάποιος που παράγει υψηλής ποιότητας έργο εγκαίρως. Η αξιoπιστία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην ομαδική εργασία. Το να μην καταφέρεις να τηρήσεις μια προθεσμία μπορεί να αποτελέσει ένα λάθος που θα επηρεάσει αρνητικά όλη την ομάδα. 

να είσαι ανοιχτόμυαλος

Μέρος του να έχεις ομαδικό πνεύμα είναι να είσαι ανοιχτός στις ιδέες και τις απόψεις των άλλων ανθρώπων/ Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είσαι καλός ακροατής και δεκτικός στο feedback των συναδέλφων σου. Έτσι, αντί να παίρνεις μια αμυντική στάση όταν δέχεσαι εποικοδομητική κριτική, δες σε τι μπορούν να σε ωφελήσουν οι συμβουλές τους. Στην πραγματικότητα, οι καλύτεροι “ομαδικοί παίκτες” επιζητούν τα σχόλια και τις προτάσεις από τους συναδέλφους τους. 

να εκτιμάς τον τρόπο εργασίας των άλλων ατόμων

Το να βρεις τον τρόπο να εργάζεσαι με ποικίλες προσωπικότητες μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ιδιαίτερα όταν εργάζεσαι με διαφορετικές γενιές, οι οποίες συχνά έχουν διαφορετικό στυλ εργασίας. Ωστόσο, αν κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από τους συναδέλφους σου λειτουργεί καλύτερα, θα ευδοκιμήσεις κι εσύ στην ομαδική εργασία. Αν προσαρμόσεις το στυλ που επικοινωνείς με διαφορετικές προσωπικότητες, ενδέχεται να αποφύγεις κάποια προβλήματα με τους συναδέλφους σου και να συνεργάζεσαι μαζί τους πιο αποτελεσματικά. 

ομαδική εργασία σημαίνει να προσαρμόζεσαι εύκολα

Δε θα οδηγήσουν όλα όσα κάνετε σαν ομάδα στην επιτυχία. Θα συναντήσετε πολλές αναποδιές στην πορεία. Αλλά το να παραμένεις στα λάθη απλά “φρενάρει” την πρόοδό της ομάδας. Γι 'αυτό η ευελιξία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού ομαδικού ατόμου. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα στην εργασία σου, βεβαιώσου ότι θα ανταποκριθείς με σύνεση. Αντί να αναστατωθείς με κάτι που δεν πήγε καλά, μπορείς απλώς να προτείνεις να προχωρήσετε σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να διερευνήσετε τι μπορείτε να κάνετε. 

να εστιάζεις στους στόχους της ομάδας

Αν και είναι λογικό να θέλεις να διακριθείς για τις κορυφαίες επιδόσεις σου, είναι εξίσου σημαντικό να εστιάζεις στην ευρύτερη εικόνα όταν εργάζεσαι πάνω σε ένα ομαδικό project. Ένα βασικό θεμέλιο για την ομαδική εργασία αποτελεί η προθυμία του και η ικανότητά του να θέσει τα συμφέροντα της ομάδας του πάνω από τα δικό του. Μπορεί να έχεις κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι για το οποίο ήσουν υπεύθυνος, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία αν το συνολικό project απέτυχε να καταφέρει το σκοπό του.

γιόρτασε τις επιτυχίες των συναδέλφων σου

Ένας εύκολος τρόπος για να χτίσεις αυθεντικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου δίνεις συγχαρητήρια όταν πρέπει. Τα άτομα με ισχυρό πνεύμα ομαδικότητας επισημαίνουν γρήγορα τις συνεισφορές των άλλων και δεν επιδιώκουν να τραβήξουν αποκλειστικά την προσοχή. Αποδίδουν τα εύσημα, και ορίζουν την επιτυχία ως συλλογική όχι μεμονωμένη. Αν γιορτάσεις την επιτυχία ενός συναδέλφου, είναι πιο πιθανό αυτός ή αυτή να κάνει το ίδιο και για σένα στο μέλλον.


Αναζητάς να γίνεις μέλος μια νέας ομάδας; Οι ευκαιρίες εργασίας που προσφέρουμε είναι πολλές και μπορεί να βρεις αυτή που σου ταιριάζει στην ιστοσελίδα της Randstad.