Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για εργασία, μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος/η με έναν απαιτητικό υπεύθυνο προσλήψεων, που θα σου θέσει δύσκολες ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις στη συνέντευξη εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο εργασίας. Υπάρχουν όμως και αρκετές κοινές ερωτήσεις, που χρησιμοποιούνται από τους συμβούλους προσλήψεων για να μάθουν περισσότερα για σένα ως υποψήφιο.

Παρακάτω θα εξετάσουμε, γιατί οι υπεύθυνοι προσλήψεων κάνουν δύσκολες ερωτήσεις και τι ψάχνουν στην απάντησή σου. Στη συνέχεια, παραθέτουμε παραδείγματα δύσκολων ερωτήσεων συνέντευξης καθώς και προτάσεις με ενδεικτικές απαντήσεις.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέτουν δύσκολες ερωτήσεις στη συνέντευξη εργασίας για ποικίλους λόγους. Ένας λόγος είναι να εκμαιεύσουν σημαντικές πληροφορίες για τους υποψηφίους τους. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σου ζητήσει να του πεις λίγα λόγια για τον εαυτό σου (σπουδές, μετεκπαιδεύσεις- αν υπάρχουν- και προηγούμενη εργασιακή εμπειρία). Ενώ για αρκετούς υποψηφίους είναι δύσκολο να μιλούν για τον εαυτό τους και να δίνουν μια σύντομη περίληψη για τους ίδιους με ευγλωττία, είναι χρήσιμο στο πλαίσιο της διαδικασίας, ώστε να καταλάβουν οι υπεύθυνοι λίγα πράγματα για τους υποψηφίους.

Ένας άλλος λόγος που οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέτουν δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης είναι για να αντιληφθούν πώς σκέφτονται οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, μπορεί να σου κάνει μια απροσδόκητη και αφηρημένη ερώτηση όπως: "Αν ήσουν δέντρο, τι δέντρο θα ήθελες να ήσουν;" Ο υπεύθυνος στην προκειμένη ερώτηση δεν ψάχνει για μια συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μάλλον ζητά να δει αν μπορείς να σκεφτείς γρήγορα και να υποστηρίξεις την απάντησή σου με κάποια λογική εξήγηση.

Τέλος, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορεί να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης για να μετρήσουν το επίπεδο εμπειρίας και την άνεσή σου στα δύσκολα καθήκοντα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τη λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση εργασίας.  Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ζωτικής σημασίας η εκ των προτέρων προετοιμασία για μια συνέντευξη εργασίας. Μπορείς να ξεκινήσεις με τα παρακάτω:

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σας;

Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση κατα τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας. Χρειάζεται να είσαι πολύ προσεκτικός/ή στην απάντηση, που θα επιλέξεις να δώσεις για να μην σου γυρίσει μπούμερανγκ, αλλά ταυτόχρονα να είσαι ειλικρινής.

Καλό θα ήταν να αποφύγεις να δώσεις τις παρακάτω απαντήσεις:

- “ Καθυστερώ στα ραντεβού μου.”

- “ Έχω απολυθεί στο παρελθόν.”

- “ Είναι δύσκολο να συνεργαστώ με ανθρώπους που είναι ισχυρογνώμονες.” 

Κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις είναι:

- “Είμαι εξαιρετικά άνετος/η με τους αριθμούς και έχω αναλυτικές ικανότητες, αλλά προσπαθώ να βελτιώσω τις ικανότητες της γραπτής μου έκφρασης."

- “Προσπαθώ να βελτιώσω  την ικανότητά μου να διαχειρίζομαι καλύτερα τον χρόνο μου και να μην λέω εύκολα « ναι » σε καθήκοντα, που δεν είναι δικές μου αρμοδιότητες. Κάτι που στο παρελθόν, βέβαια, με βοήθησε να αναλάβω και να αποκτήσω μια γενικότερη εμπειρία πάνω στη δουλειά, και να χειρίζομαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά δεν με βοήθησε να εμβαθύνω περισσότερο.  

- “Είμαι άνθρωπος αγχώδης και θέλω να εκτελώ όσο καλύτερα μπορώ τα καθήκοντά μου, αλλά χωρίς να μεταφέρω το άγχος μου στους συναδέλφους μου.”

Γιατί θεωρείτε ότι είστε κατάλληλος για αυτή τη θέση;

Μην αφήσεις τις δύσκολες ερωτήσεις, όπως αυτή, να σε αγχώσουν σε μια συνέντευξη εργασίας. Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι να προσδιορίσεις τι σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψηφίους. 

Το να συνδέσεις τα προσόντα και την εμπειρία σου με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, όπως αναφέρονται στην αγγελία, είναι ένα πρώτο καλό βήμα.

Καλό θα ήταν να αποφύγεις μονολεκτικές απαντήσεις που πιθανότατα φανερώνουν υπεροψία, όπως:

- «Γιατί είμαι ο καλύτερος».

- «Επειδή είμαι παθιασμένος με τη δουλειά μου».

- "Επειδή θα είμαι εξαιρετικός/η υπάλληλος."

Αντίθετα, προσπάθησε με παραδείγματα, βάσει της εμπειρίας σου να δώσεις μια απάντηση:

- «Φαίνεται ότι η εμπειρία στη διαχείριση έργων και η τεχνική οξυδέρκεια είναι ζωτικής σημασίας για αυτήν τη θέση εργασίας. Επιτρέψτε μου να σας πω πώς έχω αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες στις προηγούμενες δουλειές μου ». Εδώ μπορείς να παραθέσεις και ένα επίτευγμά σου σε προηγούμενες θέσεις.

- «Τα ποσοστά επιτυχίας που πέτυχα στην τωρινή μου εργασία, δείχνουν την αφοσίωσή μου στην βέλτιστη απόδοση. Ένα παράδειγμα αυτών των αποτελεσμάτων, είναι αυτό που μπορείτε να περιμένετε από μένα ».

Τι είναι αυτό που δεν σας άρεσε στην προηγούμενη/ τωρινή σας εργασία;

Ακόμα κι αν δεν περνούσες καλά στην τελευταία σου εργασία ή στην τωρινή, δεν είναι καλό να μιλήσεις άσχημα για έναν πρώην/νυν εργοδότη σου. Αν είχες ή έχεις ένα “τοξικό” εργοδότη, προβλήματα με άλλους συναδέλφους, κακή ηγεσία, πολλή δουλειά ή υπερβολική πίεση, προσπάθησε να μην αναφερθείς σε αυτά. Αντ 'αυτού, μπορείς να αναφέρεις μια επιτυχία που ήρθε μετά από πολλές προκλήσεις και απαιτήσεις, αποφεύγοντας να κατηγορήσεις κάποιον.

Δεν θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσεις εκφράσεις, όπως:

- «Το αφεντικό μου είναι/ήταν δύστροπος άνθρωπος».

- «Δεν συμπαθώ/ούσα τους συναδέλφους μου».

- «Απεχθάνομαι το εργασιακό περιβάλλον ή την κουλτούρα της εταιρείας στην οποία εργάζομαι».

Κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις, θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

- «Είχα πολύ καλή συνεργασία με τους συναδέλφους μου, αγάπησα τα νέα project και τα καθήκοντα που μου δόθηκαν, δίνοντάς μου τη  δυνατότητα να μάθω και να αναπτύξω περαιτέρω τις δεξιότητές μου. Αλλά το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα, οι προθεσμίες και οι παράμετροι για κύρια project άλλαζαν συνεχώς, χωρίς προειδοποίηση, καθιστούσε την επιτυχή ολοκλήρωσή τους πιο δύσκολη από ό, τι θα μπορούσε να ήταν ».

- «Μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρω με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και συνεργάστηκα με ανθρώπους από διαφορετικά τμήματα, αποκτώντας γνώσεις και εμπειρίες, αλλά ο υπεύθυνος δεν μου έδινε feedback για την δουλειά μου και δεν μου πρόσφερε training για κάποια καθήκοντα, τα οποία δυσκόλευαν την επαγγελματική εξέλιξή μου ».

Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;

Στο παρόν ερώτημα μια ικανοποιητική απάντηση θα μπορούσε να καλύψει τρία βασικά σημεία: το πώς η εμπειρία σου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, το πώς το προφίλ σου συμβαδίζει με την κουλτούρα της εταιρείας και το πόσο ενθουσιασμένος/η θα ήσουν, αν ήσουν μέλος της ομάδας τους. Τα παραπάνω προϋποθέτουν βέβαια και μία έρευνα πριν τη συνέντευξη εργασίας σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας.

Προσπάθησε να μην δώσεις απαντήσεις του τύπου: 

- «Επειδή άκουσα ότι παρέχετε δωρεάν γεύμα.»

- «Επειδή το γραφείο είναι κοντά στο σπίτι μου».

- «Χρειάζομαι απλώς μια δουλειά».

Αντ’ αυτού δείξε στον υπεύθυνο πρόσληψης πόσο ενθουσιασμένος/η είσαι για την εταιρεία και τη θέση που κλήθηκες για συνέντευξη, απαντώντας:

- «Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η περιγραφή της θέσης εργασίας, καθώς φαίνεται να  προσφέρει ευκαιρίες να αναπτύξω τις δεξιότητές μου και να συνεχίσω να εξελίσσομαι επαγγελματικά σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, όπως είναι η συγκεκριμένη».

- «Η φιλοσοφία της εταιρείας και η ομαδική εργασία ταιριάζουν με τις δικές μου αξίες. Αυτό που είναι πιο σημαντικό για μένα είναι να βρω ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου θα διέπεται από ομαδικό πνεύμα και ανταποδοτικότητα. Αισθάνομαι ότι αυτό αντανακλάται εδώ. Ο συνδυασμός αυτού που αναζητάτε με αυτό που μπορώ να προσφέρω είναι σαφής. Επιπλέον το ότι ενστερνίζομαι τις δικές σας αξίες και φιλοσοφία με κάνει να θέλω να είμαι εδώ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. »

Πώς θα αντιμετωπίζατε μια σύγκρουση με έναν συνάδελφο;

Οι διαφωνίες μεταξύ των συναδέλφων ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτες, αλλά το να δείξεις στον υποψήφιο εργοδότη πώς είσαι προετοιμασμένος/η για να τις διαχειριστείς είναι ζωτικής σημασίας.

Το να αποδείξεις ότι έχεις ισχυρές επικοινωνιακές ικανότητες, ενσυναίσθηση, ώστε να μπορείς να μπεις στη θέση κάποιου άλλου και να τον κατανοήσεις ή είσαι σε θέση να λύσεις αποτελεσματικά τα προβλήματα, ώστε να γεφυρώσεις τις σχέσεις με τους συναδέλφους σου, τότε σε καθιστά επιτυχημένο επαγγελματία.

Δεν θα ήταν πολύ συνετό αν επέλεγες εξ αρχής την παρακάτω λύση σε μια συνέντευξη εργασίας: 

-«Αν ο συνάδελφός μου προσπαθούσε να κλέψει τα εύσημα για τις ιδέες μου ή είχαμε μια λογομαχία, θα πήγαινα το θέμα στον προϊστάμενό μου για να παρέμβει».

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές απαντήσεις, που θα μπορούσες να εξετάσεις:

- «Σε μια υποτιθέμενη διαφωνία με έναν συνάδελφό μου, θα του ζητούσα αρχικά να συζητήσουμε το θέμα κατ’ιδίαν. Θα τον άκουγα προσεκτικά, θα ανταλλάζαμε τις απόψεις μας και θα προσπαθούσα να να βρώ μαζί του μια λύση ».

- «Θα επέλεγα μία συνεργατική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, αν ο συνάδελφός μου παρέβλεπε τις προθεσμίες σε ένα project, αφού πρώτα θα το συζήτησα μαζί του για το τι ήταν αυτό που τον δυσκόλεψε, θα προσπαθούσα να βρούμε μαζί έναν τρόπο να βελτιώσουμε τη ροή εργασιών, ώστε να αποτραπεί να συμβεί στο μέλλον το ίδιο φαινόμενο».

Χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια για την προετοιμασία της επόμενης συνέντευξης για εργασία; Μπορείς να επισκεφτείς το career blog της Randstad Hellas και να λάβεις περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για συνεντεύξεις, για αναζήτηση εργασίας και γενικότερες συμβουλές για θέματα καριέρας.

συμβουλές καριέρας