Είσαι προετοιμασμένος/η για την επερχόμενη επαγγελματική σου συνέντευξη; Εάν θέλεις να αποκτήσεις τη θέση εργασίας που επιθυμείς, καλό θα ήταν να προετοιμαστείς κατάλληλα. Αυτό περιλαμβάνει την ειλικρίνεια και τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Παρόλο που ο τύπος των ερωτήσεων και ο τρόπος της συνέντευξης μπορούν να ποικίλουν, αναλόγως το άτομο που θα σου κάνει τη συνέντευξη, οι ερωτήσεις που αφορούν την εταιρεία και τη θέση εργασίας στην οποία υπέβαλες την αίτηση, στα τυπικά κατα κανόνα παραμένουν οι ίδιες

παρακάτω αναφέρονται ορισμένες ερωτήσεις που θα μπορούσες να θέσεις στον εαυτό σου προτού βρεθείς σε μία συνέντευξη για εργασία.
 

1. ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση;

Θέλεις πραγματικά τη θέση εργασίας ή κάνεις τη συνέντευξη επειδή είναι η πρώτη κλήση που έλαβες; Να είσαι ξεκάθαρος/η για τις προθέσεις σου πηγαίνοντας στη συνέντευξη. Ακόμη και αν η θέση, δεν είναι δουλειά των ονείρων σου, να είσαι προετοιμασμένος/η να απαντήσεις στο γιατί σου ταιριάζει και ποιες πτυχές του ρόλου βρίσκεις ενδιαφέρουσες. Εάν πραγματικά δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα, ίσως να είναι ένα σημάδι ότι αυτή η δουλειά δεν θα σου ταιριάζει απόλυτα.

2. καταλαβαίνεις τις αρμοδιότητες του ρόλου;

Να είσαι ειλικρινής για το τι να περιμένουν από εσένα, εάν αποδεχθείς τον ρόλο. Διάβασε την περιγραφή της θέσης εργασίας πριν την συνέντευξη, ώστε να την έχεις “φρέσκια” στο μυαλό σου. Διαθέτεις όλα τα προσόντα για τη δουλειά; Εάν όχι, πώς θα αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε μειονέκτημά σου στη συνέντευξη;

3. τι γνωρίζεις για την εταιρεία;

Όσα περισσότερα γνωρίζεις για την εταιρεία, τόσο το καλύτερο. Κάνε την έρευνά σου. Συγκεκριμένα, κάνε μία αναζήτηση στην ιστοσελίδα τους ή στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που τυχόν διαθέτουν και διάβασε κριτικές για την εταιρεία. Προσπάθησε να έχεις μία ιδέα για την κουλτούρα της εταιρείας, τους στόχους και πώς θα μπορούσες να ταιριάξεις. Εάν μπορείς να μιλήσεις για την εταιρεία με αυτοπεποίθηση, θα φανεί ότι έχεις επενδύσει περισσότερο χρόνο, για να είσαι προετοιμασμένος/η στη συνέντευξη. Οι περισσότεροι εργοδότες προσμετρούν τον ενθουσιασμό των υποψηφίων.

4. τι μισθό θα ζητήσεις;

Να γνωρίζεις την αξία σου. Αναζήτησε τον μέσο ετήσιο μισθό για τον ρόλο που αιτείσαι.  Να λάβεις υπόψιν σου την τοποθεσία, αλλά και παράγοντες όπως τα χρόνια εμπειρίας που έχεις, τις ιδιαίτερες ικανότητες σου, και και οτιδήποτε μπορεί να αξιολογηθεί υπέρ σου. Προσπάθησε να είσαι ευέλικτος/η στιςστις μισθολογικές σου απαιτήσεις. Η χαμηλότερη τιμή στο εύρος σου, θα πρέπει να είναι περίπου όσο ελπίζεις να είναι ο τελικός μισθός σου. Υπολόγισε τον μεικτό μισθό στην περίπτωση που χρειάζεσαι βοήθεια, για να προσδιορίσεις τις καθαρές αποδοχές που θα ήθελες να ζητήσεις.

5. τι θα σε έκανε να αλλάξεις γνώμη;

Με τι πραγματικά θα ήσουν ευχαριστημένος/η, ώστε να αποδεχτείς την προσφορά εργασίας; Για παράδειγμα, μπορεί η ευελιξία να είναι πραγματικά σημαντική για σένα. Θα μπορούσες να ρωτήσεις τη δυνανότητα ενός ευέλικτου ωραρίου ή την ευκαιρία να δουλέψεις εξ αποστάσεως ή με ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Ίσως θα ήθελες να έχεις κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλεια υγείας ή έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερών αδείας. Οτιδήποτε επιθυμείς να δεις στην προσφορά εργασίας, να είσαι ειλικρινής για τα πράγματα που έχουν αξία για σένα, και να είσαι έτοιμος/η να τα εκφράσεις.

6. τι ερωτήσεις θα κάνεις στον υπεύθυνο της συνέντευξης;

Πάντα να κάνεις στον υπεύθυνο πρόσληψης τουλάχιστον μία ερώτηση. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι θα σε ρωτήσουν εάν έχεις ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης. Το να μην έχεις απορίες μπορεί να φανεί ως έλλειψη ενδιαφέροντος, οπότε για να το αποφύγεις, προετοίμασε μία σειρά από ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Βεβαιώσου ότι οι ερωτήσεις είναι στοχευμένες στον συγκεκριμένο ρόλο.

7. τι θα απαντούσες σε κοινές ερωτήσεις συνέντευξης;

Είναι συγκεκριμένες πληροφορίες που όλοι οι πιθανοί εργοδότες θέλουν να γνωρίζουν για σένα ως υποψήφιο/α. Γι’ αυτό, να είσαι προετοιμασμένος /η ότι θα ακούσεις μερικές κοινές ερωτήσεις στις περισσότερες συνεντεύξεις. Καλό θα ήταν να προετοιμαστείς όσον το δυνατόν, ώστε να απαντήσεις σε αυτές (ή παρόμοιες) ερωτήσεις. Βρες εδώ το άρθρο μας για το πώς θα μπορούσες να απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις συνέντευξης.

8. πες μου για λίγα λόγια για εσένα

Λίγα λόγια για να σε γνωρίσουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Χρειάζεται να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση με έναν στοχευμένο και περιεκτικό τρόπο που συνοψίζει το ποιος/α είσαι.

9. γιατί είσαι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α για τη θέση;

Αυτή είναι η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις από τους άλλους υποψηφίους. Εξήγησε το πώς οι ικανότητες/η εμπειρία σου μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό.

10. ποια τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου;

Όλοι έχουμε. Να γνωρίζεις τον πυρήνα των δυνατοτήτων σου, τόσο καλά όσο τους τομείς στους οποίους θα μπορούσες να σταθείς για να τους εξελίξεις. Σκέψου τους μέσα στα πλαίσια της θέσης για την οποία κάνεις τη συνέντευξη. Χρειάζεσαι βοήθεια για να συζητήσεις τις αδυναμίες σου με τον πιο παραγωγικό τρόπο; Τσέκαρε τον οδηγό μας για το πώς να μιλάς για τις αδυναμίες σου κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης.

11. ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι ή το 5-ετές σου πλάνο;

Θέλεις να μεταπηδήσεις σε άλλο κλάδο εργασίας; Είναι συγκεκριμένοι στόχοι που θες να πετύχεις; Θα ήθελες να προσθέσεις επιπλέον ικανότητες, εκπαίδευση, και πιστοποιήσεις; Να έχεις μία ιδέα για το πού κατευθύνεται η καριέρα σου και πώς αυτός ο ρόλος ταιριάζει στο πλάνο σου.


12. γιατί φεύγεις από την τωρινή δουλειά σου;

Απόφυγε να μιλήσεις άσχημα για τον τωρινό σου εργοδότη, όταν σου κάνουν αυτή την ερώτηση. Ακόμη και αν δεν συμπαθείς το αφεντικό σου ή έχεις προβλήματα με την εταιρεία, εστίασε στα θετικά. Δώσε έμφαση σε απαντήσεις σχετικές με το ότι θες να κάνεις ένα νέο βήμα στην καριέρα σου και να διευρύνεις την εμπειρία σου.

13. συζήτησε μία πρόκληση που είχες στην δουλειά

Όλοι βιώνουμε αγχωτικές στιγμές στον χώρο εργασίας. Το σημαντικότερο είναι το πώς διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Οι συμπεριφορικές ερωτήσεις σε μία συνέντευξη όπου οι υπεύθυνοι προσλήψεων σου ζητούν να μιλήσεις για συγκεκριμένες εμπειρίες, έχουν γίνει συχνές. Το να περιγράψεις πώς αντιμετώπισες μία αγχωτική κατάσταση στον χώρο εργασίας είναι μία από τις πιο κοινές ερωτήσεις συμπεριφοράς, οπότε το να προετοιμάζεις ένα παράδειγμα και το πώς τη διαχειρίστηκες καλά, διαβεβαιώνει ότι δεν σε έπιασαν εξαπίνης. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος/η για μία επαγγελματική συνέντευξη. Οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν στο να τελειοποιήσεις τα βασικά. Εάν βάλεις χρόνο και κόπο στην προετοιμασία σου, το πιο πιθανό είναι να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση.