με λίγα λόγια. 

Συγκεντρώσαμε ένα σύνολο καλών πρακτικών και συμβουλών για να σε βοηθήσουμε να αισθανθείς όσο το δυνατόν πιο σίγουρος/η για τον εαυτό σου κατά τη διαδικασία της συνέντευξής σου. 
Σε αυτόν τον οδηγό περιλαμβάνονται συμβουλές για το πώς μπορείς να: 

  • παραμείνεις αισιόδοξος/η 
  • διαχειριστείς διαφορετικούς τύπους συνεντεύξεων
  • προετοιμαστείς για κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια  
  • τα καταφέρεις πολύ καλά την ημέρα της συνέντευξής σου

συνέντευξη για δουλειά.

Έχεις καταφέρει να φτάσεις στη συνέντευξη. Και τώρα, τι μπορεί να περιμένεις;

Αν και όλα όσα έχεις κάνει κατά την εύρεση εργασίας ήταν σημαντικά, τίποτα δεν είναι τόσο καθοριστικής σημασίας όσο η δια ζώσης συνέντευξη. Αλλά μην ανησυχείς, γιατί έχουμε πολλές συμβουλές που θα σου δώσουν τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις με ψυχραιμία, ηρεμία και συγκέντρωση. 

Πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για να παραμείνεις ήρεμος/η: 

  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου  – το βιογραφικό σου και η αναζήτηση εργασίας δουλεύουν πολύ καλά
  • Μην ανησυχείς αν δεν πληρείς όλες τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας – θυμήσου ότι έχεις καταφέρει να κερδίσεις αυτή τη συνέντευξη, επειδή ο εργοδότης πιστεύει ότι μπορείς να φέρεις σε πέρας τη συγκεκριμένη δουλειά
  • Οι πιθανότητές σου είναι πολύ καλές – αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ, οι πιθανότητές σου
  • να πάρεις τη δουλειά είναι περίπου μία στις έξι.
  • Να είσαι προετοιμασμένος/η – ο προγραμματισμός της συνέντευξής σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά

τύποι συνεντεύξεων.

αρχική συνέντευξη ή screening 

Αυτός ο τύπος συνέντευξης διεξάγεται συνήθως από τους υπεύθυνους προσλήψεων ή στελέχη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού μιας εταιρείας με σκοπό την αρχική επιλογή των υποψηφίων που πληρούν τα βασικά κριτήρια της θέσης εργασίας. Στην περίπτωση που διαθέτεις αυτά τα κριτήρια, να περιμένεις ότι θα προσκληθείς σε δεύτερη συνέντευξη την οποία και θα πραγματοποιήσεις απευθείας με τον/την manager ή τον εργοδότη. Μπορεί αυτός ο τύπος συνέντευξης να συνιστά κατά κύριο λόγο μια πρώτη εκτίμηση και έλεγχο της εργασιακής σου προϋπηρεσίας και των δεξιοτήτων σου, ωστόσο μην υποτιμάς τη σημασία που έχει, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για να αποδείξεις ότι μπορείς να παρουσιάσεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου. 

Δες κάποιες συμβουλές αν αυτή η συνέντευξη πλησιάζει: 
Φρόντισε να έχεις το βιογραφικό σου καθώς και όσα διαθέσιμα άλλα στοιχεία περιλαμβάνονται σε αυτό, μπροστά σου
Προετοίμασε μια λίστα με ερωτήσεις που θέλεις να απευθύνεις 
Μείνε συγκεντρωμένος/η και άκουσε προσεκτικά τις ερωτήσεις που σου κάνουν 

τυπική αδόμητη συνέντευξη 

Αυτός είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος συνέντευξης, συνήθως με έναν ή δύο συνεντευκτές – έναν από τον ομάδα που προσλαμβάνει και έναν από την ομάδα του HR. Αυτές οι συνεντεύξεις χαρακτηρίζονται κυρίως από δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων και μέσω της συνομιλίας έχουν σχεδιαστεί για να σε γνωρίσουν καλύτερα, να μάθουν για τις δεξιότητές σου και την εργασιακή εμπειρία που διαθέτεις. Επειδή είναι αδόμητη, καλό θα είναι να είσαι έτοιμος/η με κάποιες απαντήσεις που επικοινωνούν τα μοναδικά προτερήματά σου καθώς και τους στόχους που αναζητάς στην καριέρα σου.

συμπεριφορική συνέντευξη 

Η συμπεριφορική συνέντευξη εξετάζει την προηγούμενη εμπειρία σου και τους τρόπους συμπεριφοράς στο εργασιακό περιβάλλον και είναι ενδεικτική για το πως μπορείς να αποδώσεις στο μέλλον. Αυτός ο τύπος συνέντευξης είναι ωφέλιμος γιατί: 

  • Έχεις μια σαφή δομή για να δείξεις τις δεξιότητες και την εμπειρία σου
  • Σε βοηθά να παρουσιάσεις τα επιτεύγματά σου
  • Εμποδίζει την προσωπική γνώμη να επηρεάσει την αξιολόγησή σου
  • Έχεις την ίδια ευκαιρία να τα πας καλά με άλλους υποψηφίους, καθώς σε όλους σας κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις

συνέντευξη υποθετικού σεναρίου

Αυτός ο τύπος συνέντευξης επικεντρώνεται περισσότερο στη δημιουργικότητά σου και τις αναλυτικές δεξιότητες. Μοιάζουν αρκετά με τις συμπεριφορικές συνεντεύξεις, όμως αυτός ο τύπος εστιάζει κυρίως στο μέλλον και στην πρόβλεψη της εργασιακής σου απόδοσης. Δηλαδή, αντί να συζητήσεις για πράγματα που έχεις κάνει στο παρελθόν, σε αυτή τη μορφή συνέντευξης μπορείς να μιλήσεις για τους τρόπους διαχείρισης και προσέγγισης ενός υποθετικού σεναρίου που σου θέτουν. Αν μόλις αποφοίτησες ή δεν έχεις πολλή εργασιακή εμπειρία, η συνέντευξη υποθετικού σεναρίου είναι κατάλληλη για σένα.

συνέντευξη πάνελ 

Οι συνεντεύξεις σε πάνελ ή επιτροπές συνήθως έχουν τρεις ή περισσότερους συνεντευκτές από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας. Κάθε άτομο μπορεί να προσεγγίσει τη συνέντευξη με διαφορετικό τρόπο για να λάβει τις πληροφορίες που επιθυμεί για εσένα. Θα πρέπει να απευθύνεις τις απαντήσεις σου σε όποιον έκανε την ερώτηση, ενώ παράλληλα να διατηρείς οπτική επαφή με όλους τους συνεντευκτές. Καθώς οι συνεντεύξεις σε πάνελ ξεπερνούν τα όρια της αναγνώρισης και αξιολόγησης της εμπειρίας και των δυνατοτήτων, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και τη γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Μην ξεχνάς να κάνεις και εσύ μερικές έξυπνες και ουσιαστικές ερωτήσεις για να αποσπάσεις και εσύ τις πληροφορίες που θέλεις για τον ρόλο και την εταιρεία. 

βίντεο συνέντευξη

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τα πας καλά σε μια βίντεο συνέντευξη: 

  • Ντύσου κατάλληλα, όπως δηλαδή θα φρόντιζες για την εμφάνισή σου σε μια δια ζώσης συνέντευξη 
  • Ρύθμισε τον χρόνο απόκρισης των απαντήσεών σου, αν παρατηρήσεις χρονικές καθυστερήσεις ώστε να είσαι κατανοητός/ή 
  • Κάθισε μπροστά σε ένα απλό και ήρεμο φόντο και βεβαιώσου ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της κάμερας
  • Σιγουρέψου ότι ο φωτισμός είναι καλός 
  • Φρόντισε η μπαταρία φόρτισης να μην εξαντληθεί ώστε να αποφύγεις την αιφνίδια διακοπή της σύνδεσης 
  • Βρες ένα ήσυχο μέρος που δεν θα σου αποσπάσει κανείς και τίποτα την προσοχή σου
  • Κάθισε όρθιος/α και μην αμελήσεις τη γλώσσα του σώματός σου

κέντρα αξιολόγησης 

Η διαδικασία του κέντρου αξιολόγησης χρησιμοποιεί ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την προσομοίωση διαφορετικών πτυχών του εργασιακού περιβάλλοντος και μπορεί να διαρκέσει από μισή μέρα έως και δύο ημέρες. Αυτός ο τύπος συνέντευξης σου δίνει την ευκαιρία να επιδείξεις τις δεξιότητές σου σε διαφορετικές καταστάσεις. Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να υπάρχουν έξι ή περισσότεροι υποψήφιοι, με έναν επόπτη για κάθε δύο υποψήφιους. Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχολογικές αξιολογήσεις, ομαδικές ασκήσεις, παρουσιάσεις, κοινωνικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και συνεντεύξεις.

παρουσιάσεις 

Οι παρουσιάσεις χρησιμοποιούνται συχνά στη διαδικασία του κέντρου αξιολόγησης, και ιδιαίτερα αν η αίτησή σου αφορά σε θέσεις εργασίας στον κλάδο των πωλήσεων ή των δημοσίων σχέσεων & επικοινωνίας. Μπορεί να σου ζητηθεί να κάνεις μια παρουσίαση διάρκειας 5 έως 15 λεπτών σε πολλούς συνεντευκτές, με ή χωρίς τη χρήση υπολογιστή. Ενδεικτικά, παραδείγματα περιλαμβάνουν την προετοιμασία μιας παρουσίασης για ένα δεδομένο θέμα, την προώθηση μιας πώλησης ή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας ομαδικής δραστηριότητας. Θα αξιολογηθείς για τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, το στυλ παρουσίασης, την ικανότητα να αποδόσεις υπό πίεση, τις δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με άλλους στην ομάδα και τις δεξιότητες χρήσης και γνώσης ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών. 

τεστ παραγωγικής σκέψης 

Αυτά τα τεστ είναι παρόμοια με τις συνεντεύξεις καταστάσεων ή υποθετικών σεναρίων με στόχο να εκτιμηθεί πόσο καλές είναι οι ιδέες σου. Συχνά θα σου ζητηθεί να προτείνεις λύσεις για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή μια κατάσταση μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο. Παραδείγματος χάρη, να προτείνεις διάφορες στρατηγικές για τη βελτίωση της διατήρησης και εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού και του υψηλού τζίρου σε μια συγκεκριμένη εταιρεία.

ομαδικές ασκήσεις

Μια από τις πιο κοινές ομαδικές ασκήσεις είναι η ομαδική συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν από κοινού αρκετοί υποψήφιοι για την εκπλήρωση μιας εργασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων.

παιχνίδια ρόλων

Εδώ σου δίνεται ένας συγκεκριμένος ρόλος, ο οποίος σχετίζεται φυσικά με μια συγκεκριμένη εργασία. Θα έρθεις αντιμέτωπος με άλλον υποψήφιο, ενώ ο συνεντευκτής θα παρακολουθεί την εξέλιξη του σεναρίου που σου έχει αναθέσει. Αυτό που αναμένει ο συνεντευκτής από σένα είναι να μπορέσεις να αναδείξεις κάποιες από τις πιο βασικές δεξιότητές σου. Τόνισε τις πιο σχετικές δεξιότητες με τις θέσεις εργασίας, για τις οποίες υποβάλεις αίτηση. Επομένως, φρόντισε να προετοιμαστείς κατάλληλα. 

ψυχομετρικό τεστ

Οι ψυχομετρικές αξιολογήσεις βοηθούν τους εργοδότες να αναγνωρίσουν τα δυνατά και αδύναμα  σημεία σου, τα ενδιαφέροντα, την προσωπικότητά σου και τις αξίες σου – εν ολίγοις, αν για αυτούς είσαι κατάλληλος/η για τη δουλειά. Συχνά περιλαμβάνουν συλλογιστικές εκτιμήσεις, ερωτηματολόγια προσωπικότητας και αξιολογήσεις των αξιών και των κινήτρων σου.

προφίλ προσωπικότητας

Οι αξιολογήσεις προσωπικότητας εστιάζουν στον χαρακτήρα σου για να προβλέψουν τον τύπο του εργαζομένου που είσαι και σε ποιο βαθμό θα ταίριαζες με την εταιρική κουλτούρα. Μετρούν πράγματα όπως την κοινωνικότητα, τα επίπεδα ενέργειας, την προσοχή στη λεπτομέρεια και άλλα. Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να δώσεις την απάντηση που η εταιρεία θα ήθελε να δει, είναι πάντα προτιμότερο να απαντήσεις ειλικρινά, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να ταιριάξεις σε μια δουλειά που συμφωνεί με τα στοιχεία της προσωπικότητάς σου.

τεστ κατανόησης

Σε αυτή τη δοκιμασία δέχεσαι ερωτήσεις που αναγνωρίζουν και αξιολογούν τη γενική σου ικανότητα να επιλύεις προβλήματα, καθώς και τον τρόπο που μπορείς να δουλέψεις πάνω σε αφηρημένα, λεκτικά και αριθμητικά δεδομένα. Τα συγκεκριμένα τεστ είναι συνήθως χρονικά προκαθορισμένα, επομένως χρειάζεται να ανταπεξέλθεις σε γρήγορους χρόνους. Εάν υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, το πιο πιθανό είναι να μην αναμένουν από σένα να απαντήσεις σε όλες. 

Εάν η διαδικασία της συνέντευξης περιλαμβάνει πράγματι κάποιο τύπο τεστ, προσπάθησε να μάθεις περισσότερα, καθώς ίσως μπορέσεις να λάβεις ενδεικτικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς καλύτερα.

η προετοιμασία σου.

Το κλειδί για να αποφύγεις το άγχος και το στρες που επιφυλάσσει μια διαδικασία συνέντευξης είναι πάντα η προετοιμασία. Και όπως με όλα τα πράγματα, η τεχνική και απόδοσή σου σε μια συνέντευξη εργασίας γίνεται καλύτερη με την εξάσκηση. Συνεπώς, όσο πιο προετοιμασμένος/η είσαι, τόσο πιο σίγουρος/η είσαι όταν θα μιλάς για όλα όσα έχεις να προσφέρεις.

Γενικά, υπάρχουν τρεις βασικές ερωτήσεις στις οποίες ο συνεντευκτής αναζητά απαντήσεις: 

1. μπορείς να κάνεις τη δουλειά; 

Ο συνεντευκτής θέλει να μάθει για τις δεξιότητές σου, τις εκπαιδεύσεις και τα σεμινάρια που έχεις ολοκληρώσει, την εργασιακή σου προϋπηρεσία και τα επιτεύγματά σου. Προετοιμάσου αρχικά, μαθαίνοντας να παρουσιάζεις κάθε σημείο του βιογραφικού σου με ακρίβεια και να είσαι σε θέση να αναλύσεις περαιτέρω τα επιτεύγματά σου. 

2. θέλεις να κάνεις τη δουλειά;

Ο εργοδότης θέλει να ξέρει ότι είσαι εργατικός/ή, έχεις κίνητρο και μπορείς να αφοσιωθείς στην εργασία σου. Να είσαι έτοιμος/η να μιλήσεις για πτυχές της εργασιακής σου εμπειρίας που αποδεικνύουν ότι προσπαθείς να κάνεις κάτι παραπάνω από το προσδοκώμενο.  

3. θα ταιριάξεις στην εταιρεία; 

Θέλουν επίσης, να γνωρίζουν ότι θα ταιριάξεις στην κουλτούρα της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούν να δουν ότι μοιράζεστε κοινές αξίες και ότι είσαι ενθουσιασμένος/η που θα εργαστείς στην εταιρεία τους. 

κάνε την έρευνά σου. 

Αν θέλεις ο εργοδότης να ξέρει πόσο πολύ επιθυμείς αυτή τη δουλειά, χρειάζεται να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για τον ρόλο που έχεις εκδηλώσει ενδιαφέρον. Δες παρακάτω μερικές συμβουλές για να κάνεις σωστά την έρευνά σου.

μάθε για την εταιρεία 

  • Έλεγξε την ιστοσελίδα της εταιρείας καθώς και την επίσημη σελίδα της στο Linkedin
  • Να είσαι ενήμερος/η για τη φήμη της εταιρείας, το μέγεθός της, την ιστορία της, τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της όπως επίσης για τα προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρει
  • Μάθε τα ονόματα και τους τίτλους σημαντικών προσώπων της εταιρείας

ενημερώσου για τον ρόλο 

  • Προσπάθησε να μάθεις πληροφορίες από το εσωτερικό της εταιρείας σχετικά με τον ρόλο και τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργάζεσαι
  • Μάθε για τις συγκεκριμένες δεξιότητες που αναζητά ο εργοδότης για την κάλυψη της θέσης
  • Μάθε για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα 
  • Σκέψου πως θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους

μάθε για τον συνεντευκτή 

  • Μάθε τον τίτλο τους και σε ποιο τμήμα εργάζονται
  • Εξοικείωσου με τη γραμμή εξουσίας και τον ρόλο τους στην αλυσίδα της διοίκησης

στόχοι συνέντευξης 

Οι συνεντεύξεις είναι καλύτερες αν ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις. Πριν από τη συνέντευξή σου, κατάγραψε τι θα ήθελες να μάθει ο συνεντευκτής για σένα, ώστε να μην ξεχάσεις να αναφερθείς σε αυτά τα σημεία. Θυμήσου, ότι ο στόχος σου είναι να φτάσεις στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επιλογής. 

δραστηριότητα: στόχοι συνέντευξης.

Ο σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι π.χ.

  • Να πάρω τη δουλειά
  • Να αξιολογήσω μια πιθανή καριέρα στην εταιρεία
  • Να έχω μια δεύτερη συνέντευξη

______________________________________________________

______________________________________________________

Η εντύπωση που θέλω να δημιουργήσω είναι (να είσαι συγκεκριμένος/η):

______________________________________________________

______________________________________________________

Τα κυριότερα σημεία στα οποία θέλω να αναφερθώ και να καταλάβω είναι: 

______________________________________________________

______________________________________________________

δεξιότητες συνέντευξης. 

Κάνοντας μια καλή πρώτη εντύπωση στη συνέντευξη είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεχωρίσεις. Για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται απλώς να απαντάς στις ερωτήσεις που σου κάνουν, αλλά να δείχνεις ότι ανταποκρίνεσαι και συμμετέχεις στον διάλογο μαζί με τον συνεντευκτή σου.

οικοδόμηση σχέσεων

Οι συνεντεύξεις αφορούν τόσο στις δεξιότητες επικοινωνίας σας όσο και στην ικανοποίηση των απαιτήσεων εργασίας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως μπορείς να καλλιεργήσεις μια καλή σχέση με τον συνεντευκτή σου:

βρίσκοντας ομοιότητες

Αναζήτησε κοινό έδαφος με τον συνεντευκτή. Μπορείς να βρεις κοινά σημεία ενδιαφέροντος από την έρευνα που θα κάνεις πριν από τη συνέντευξη ή από πληροφορίες που θα ακούσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όπως για παράδειγμα ενδιαφέροντα, κοινωνικές εκδηλώσεις ή πράγματα που βρίσκονται στο οπτικό σου πεδίο μέσα στο γραφείο, όπως φωτογραφίες, έργα τέχνης ή βραβεία για τα οποία μπορείς να ρωτήσεις περισσότερα.

αξίες και σεβασμός

Οι μικρές χειρονομίες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να νιώσουν σεβασμό και εκτίμηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να περιμένεις από τον συνεντευκτή σου να καθίσει πρώτος, να κινείσαι προς το μέρος του δείχνοντάς του ότι έχει την αμέριστη προσοχή σου όταν σου μιλάει, να χρησιμοποιείς τα ονόματα των ανθρώπων και να χαμογελάς. Απλά θυμήσου, ότι πρέπει να είσαι αυθεντικός/ή. 

ενεργητική ακρόαση

Μια συνέντευξη είναι μια αμφίδρομη συνομιλία και όχι απλές ερωτήσεις και απαντήσεις. Ενεργητική ακρόαση σημαίνει όχι απλώς να ακούς αυτό που λέγεται, αλλά να κατανοείς και να ανταποκρίνεσαι κατάλληλα. Η ενεργητική ακρόαση σημαίνει ότι: 

  • Δίνεις προσοχή και χρησιμοποιείς τη γλώσσα του σώματος για να δείξεις ότι ακούς
  • Δείχνεις να καταλαβαίνεις, παραφράζοντας αυτά που ειπώθηκαν
  • Δεν μιλάς πάνω από τον συνεντευκτή και επιτρέπεις να ολοκληρώσει
  • Συμμετέχεις και εσύ θέτοντας τις δικές σου ερωτήσεις

απαντώντας σε γενικές ερωτήσεις

Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης θα αποτελείται από γενικές ερωτήσεις που θα σου κάνει ο συνεντευκτής, για τις οποίες μπορείς φυσικά να προετοιμαστείς εκ των προτέρων. Θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να απομνημονεύσεις τις απαντήσεις σου, αλλά αν τις καταγράψεις σε χαρτί, αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δες πως μπορείς να το κάνεις:

  • Ζήτησε από έναν φίλο/η σου να κάνει ερωτήσεις για να εξασκηθείς στην ομιλία και, στη συνέχεια, ζήτησε τα σχόλιά του
  • Εξάσκησε τις απαντήσεις σου μπροστά σε έναν καθρέφτη
  • Μπορείς να καταγράψεις σε βίντεο ή να ηχογραφήσεις τις γενικές ερωτήσεις και τις απαντήσεις σου και έπειτα να δεις τη συνέντευξη όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να σημειώσεις την πρόοδο που επιθυμείς

δραστηριότητα: γενικές ερωτήσεις συνέντευξης.

Παρακάτω θα δεις μερικές τυπικές ερωτήσεις συνέντευξης και τι πληροφορίες επιδιώκει ο συνεντευκτής να συγκεντρώσει από αυτές.

πες μου λίγα λόγια για σένα…

Δώσε ένα σύντομο υπόβαθρο για την καριέρα, τις ικανότητες και τα προσόντα σου. Αν έχεις έτοιμη μια περίληψη που προωθεί καθαρά και έντονα τον εαυτό σου και τα μοναδικά πλεονεκτήματά σου, χρησιμοποίησέ την. 

ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;

Ο συνεντευκτής θέλει να μάθει εάν τα δυνατά σου σημεία ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασίας καθώς και με το προφίλ της εταιρείας. Να είσαι ειλικρινής και θυμήσου να χρησιμοποιήσεις παραδείγματα. 

ποιες είναι οι αδυναμίες σου;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος και ο ισχυρισμός ότι μπορεί να μην έχεις κάποια αδυναμία μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό στη συζήτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο συνεντευκτής θέλει να δει ότι γνωρίζεις τα κενά των δεξιοτήτων σου και επιθυμείς να βελτιωθείς. Όταν λοιπόν ερωτηθείς για τις αδυναμίες σου, μπορείς να απαντήσεις με ένα παράδειγμα επισημαίνοντας τους τρόπους που προσπαθείς να ξεπεράσεις τις αδυναμίες σου, όπως ενδεικτικά την έλλειψη εμπειρίας. Ή μπορείς ακόμη να επιλέξεις ένα χαρακτηριστικό που ταυτόχρονα να είναι και ένα από τα δυνατά σου σημεία. Για παράδειγμα, η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια μπορεί να σημαίνει ότι είναι δύσκολο για σένα να προχωρήσεις γρήγορα με νέα projects, αλλά την ίδια στιγμή η ποιότητα της δουλειάς σου είναι υψηλού επιπέδου.

ποια είναι τα κυριότερα επιτεύγματά σου;

Μην πουλάς τον εαυτό σου απότομα. Ανακάλεσε μερικά από τα επιτεύγματα στο βιογραφικό σου. Χρησιμοποίησε την προσέγγιση FAB ( Features-Achievements-Benefits) και εμβάθυνε στις δεξιότητες και τις ικανότητές σου που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, τονίζοντας πώς μπορείς να προσθέσεις αξία τόσο στην ίδια τη θέση όσο και στον υποψήφιο εργοδότη σου.

τι γνωρίζεις για εμάς και γιατί θέλεις να σε προσλάβουμε;

Αυτή είναι η ευκαιρία σου να δείξεις τι γνωρίζεις για την εταιρεία, τι κάνουν και τι είναι στρατηγικής σημασίας για αυτήν στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Στη συνέχεια, εξήγησε γιατί είσαι ο/η κατάλληλος/η για αυτούς.

γιατί άφησες την τελευταία σου δουλειά;

Κράτησε θετικούς τους λόγους της αποχώρησής σου από την τελευταία σου δουλειά, λέγοντας για παράδειγμα ότι «Υπήρξε μια αναδιάρθρωση και το τμήμα μου επηρεάστηκε». Άλλοι λόγοι μπορεί να επικεντρωθούν στους επαγγελματικούς σου στόχους, αναφέροντας για παράδειγμα ότι «επεδίωξα περαιτέρω ευκαιρίες για την ανάπτυξη της καριέρας μου, που όμως δεν ήταν διαθέσιμες». Είναι πολύ σημαντικό να μην αναφερθείς με αρνητικά σχόλια για την προηγούμενη δουλειά, τον εργοδότη ή τους συναδέλφους σου.

άλλες κοινές ερωτήσεις:

  • Που θα έβλεπες τον εαυτό σου σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα;
  • Ποιες πτυχές της τελευταίας σου δουλειάς σου άρεσαν περισσότερο/λιγότερο;
  • Ποιες ήταν συγκεκριμένα οι αρμοδιότητές σου;
  • Γιατί έμεινες τόσο καιρό χωρίς δουλειά;
  • Γιατί άλλαξες δουλειές;
  • Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;
  • Τι σου δίνει κίνητρο;
  • Σε ποιο περιβάλλον εργάζεσαι καλύτερα;
  • Ποια ήταν μερικές από τις προκλήσεις στην τελευταία σου δουλειά και πώς τις αντιμετώπισες;
  • Τι σε προσέλκυσε σε αυτή τη δουλειά;
  • Γιατί πιστεύεις ότι μπορεί να είσαι ο καλύτερος/η υποψήφιος/α για αυτή τη δουλειά;
  • Με τι είδους άτομα σου αρέσει να συνεργάζεσαι;
  • Τι εκπαίδευσεις έχεις κάνει;
  • Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος/η; Ποιος ήταν ο μισθός σου στην τελευταία σου δουλειά;
  • Τι θα έλεγες ότι έμαθες στην προηγούμενη δουλειά σου;
  • Αν επικοινωνούσαμε με τον τελευταίο σου εργοδότη, τι θεωρείς ότι θα έλεγαν για σένα;
  • Έχεις ερωτήσεις για μένα;

απαντώντας σε συμπεριφορικές ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις συνέντευξης που εστιάζουν στη συμπεριφορά ζητούν να μιλήσεις και να περιγράψεις δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος και να εξηγήσεις τους τρόπους που τις αντιμετώπισες. Ο στόχος είναι να κατανοήσεις τι έμαθες από τα λάθη σου ή τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά σε μια επόμενη παρόμοια κατάσταση. Η χρήση της τεχνικής STAR (Situation-Task-Action-Result) σε βοηθά να αποφύγεις τις αυτοματοποιημένες ή “έτοιμες” απαντήσεις και βοηθά τον συνεντευκτή να αξιολογήσει εάν είσαι κατάλληλος/η για τη δουλειά. Για την καλύτερη προετοιμασία σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο STAR (Situation-Task-Action-Result) έχοντας στο μυαλό σου τα παρακάτω: 

κατάσταση ή εργασία

Περίγραψε το συγκεκριμένο γεγονός ή την κατάσταση στην οποία βρέθηκες ή την εργασία που έπρεπε να ολοκληρώσεις. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την προηγούμενη δουλειά σου ή κάποια εμπειρία από εθελοντική δραστηριότητα που είχες.

ενέργειες που έκανες

Περίγραψε τις συγκεκριμένες δράσεις που ανέλαβες.

αποτελέσματα που πέτυχες

Τι κατάφερες;

Πώς τα αποτελέσματά σου συνεισέφεραν στην εταιρεία;

Τι έμαθες;

προσπάθησε να δώσεις ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Θυμήσου ότι ο σκοπός της συνέντευξης είναι να καθορίσει πώς θα μπορούσες να αποδώσεις σε ορισμένες καταστάσεις. Μοιράσου, λοιπόν, ιστορίες που αναδεικνύουν τις δεξιότητες και τις επιτυχίες σου. Σκέψου ξανά τα projects σου, την εργασιακή σου εμπειρία, άλλες δραστηριότητες και τα προσωπικά σου επιτεύγματα και αναρωτήσου πότε επέδειξες τις σχετικές δεξιότητες. Σκέψου κάθε κατάσταση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο STAR. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για να εξασκηθείς χρησιμοποιώντας τη μέθοδο STAR.

δραστηριότητα: απαντώντας σε συμπεριφορικές ερωτήσεις.

επίλυση προβλημάτων 

πες μου για μια στιγμή που έπρεπε να προσδιορίσεις τη βασική αιτία ενός προβλήματος.

  1. Ποιο ήταν το πρόβλημα;
  2. Πώς εντόπισες την αιτία και πώς έλυσες το πρόβλημα;
  3. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και τι έμαθες;

επιρροή 

Περίγραψε μια στιγμή που κατάφερες να πείσεις κάποιον να δει τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο και οπτική.

  1. Ποια ήταν η κατάσταση;
  2. Πώς έπεισες το άτομο να δει τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο;
  3. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και τι έμαθες;

διαχείριση χρόνου

Περίγραψε μια κατάσταση που χρειάστηκε να εργαστείς υπό πίεση.

  1. Ποια ήταν η κατάσταση και πόσο καιρό δούλεψες;
  2. Πώς αντιμετώπισες την πίεση;
  3. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και τι έμαθες;

διαχείριση έργου 

Πες μου για ένα project για το οποίο ήσουν υπεύθυνος/η και χρειαζόταν πολύ προγραμματισμό.

  1. Ποιο ήταν το έργο;
  2. Πώς το σχεδίασες;
  3. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και τι έμαθες;

συνεργασία με ομάδα

Πότε χρειάστηκε να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω για να στηρίξεις άλλους συναδέλφους στην ομάδα σου;

  1. Ποια ήταν η συγκεκριμένη περίπτωση;
  2. Πώς πρόσφερες την υποστήριξή σου;
  3. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και τι έμαθες;

επίλυση συγκρούσεων 

Περίγραψε μια στιγμή που έπρεπε να επιλύσεις μια σύγκρουση στη δουλειά.

  1. Ποια ήταν η σύγκρουση;
  2. Πώς το αντιμετώπισες;
  3. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και τι έμαθες;

απαντώντας σε υποθετικές/περιπτωσιολογικές ερωτήσεις 

Οι συνεντεύξεις καταστάσεων ή συγκεκριμένων περιπτώσεων επικεντρώνονται στη συμπεριφορά σου στην εργασία, αλλά αντί να εξετάζουν την συμπεριφορά στο παρελθόν, εξετάζουν τι είναι πιθανό να κάνεις στο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι τύποι συνεντεύξεων εστιάζουν στο μέλλον, αυτό δεν σε αποτρέπει από το να αντλήσεις πληροφορίες από εμπειρίες του παρελθόντος που θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την προσέγγιση STAR (Situation-Task-Action-Result) για να σκεφτείς τι έχεις μάθει και να προτείνεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

δραστηριότητα: απαντώντας σε υποθετικές/περιπτωσιολογικές ερωτήσεις.

τι θα έκανες αν αντιμετώπιζες μια σύγκρουση με έναν συνάδελφο;

  1. Σκέψου μια στιγμή που αντιμετώπισες με εποικοδομητικό τρόπο τη σύγκρουση.
  2. Πώς χειρίστηκες την κατάσταση και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
  3. Τι έμαθες από αυτό και πώς μπορείς να το εφαρμόσεις στο μέλλον;

τι θα έκανες εάν ένα project άλλαζε σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προλάβαινες να τηρήσεις την προθεσμία;

  1. Σου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν και πώς το χειρίστηκες;
  2. Τι έμαθες;
  3. Τι θα έκανες πάλι με τον ίδιο τρόπο και τι θα έκανες διαφορετικά;

τι θα έκανες αν δεν καταλάβαινες πώς να κάνεις κάτι;

  1. Σκέψου μια στιγμή που έμαθες επιτυχώς πώς να κάνεις κάτι.
  2. Ποιες στρατηγικές σε βοήθησαν στο παρελθόν;
  3. Πώς θα αντιμετώπιζες στο μέλλον κάτι παρόμοιο;

ο συνεντευκτής δεν είναι ο μόνος που πρέπει να κάνει ερωτήσεις.

Το να κάνεις ερωτήσεις σε μια συνέντευξη μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό από το να δίνεις απαντήσεις, ειδικά εάν οι ερωτήσεις σου δείχνουν ενδιαφέρον για τον εργοδότη και τη δουλειά. Θυμήσου ότι οι ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό ή την εξέλιξη της καριέρας δεν είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην αρχή της συνέντευξης.

παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείς να θέσεις

η εργασία

  • Ποιες είναι οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες αυτής της εργασίας;
  • Ποια είναι η πρώτη πρόκληση που χρειάζεται προσοχή;
  • Τι ψάχνετε στο άτομο που θα καλύψει αυτόν τον ρόλο;
  • Πώς θα μετρηθεί η απόδοση της εργασίας; Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες για τη μέτρηση της απόδοσης; 

βασικοί συνεργάτες

  • Τι μπορείτε να μου πείτε για το άτομο στο οποίο θα αναφέρομαι;
  • Τι μπορείτε να μου πείτε για άλλα άτομα που βρίσκονται σε καίριες θέσεις;
  • Πώς θα περιγράφατε τα άτομα με τα οποία θα συνεργαζόμουν;

εκπαίδευση και ανάπτυξη

  • Ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους;
  • Η εταιρεία χορηγεί μαθήματα και σεμινάρια;

επόμενα βήματα

  • Ποιο είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία αίτησης της θέσης εργασίας;
  • Υπάρχει κατά προσέγγιση κάποιο χρονοδιάγραμμα για να περιμένω νέα σας;

dos and don'ts

Τα “πρέπει” και τα “μη” στη συνέντευξη για εύρεση εργασίας

τα “πρέπει”

  • Να είσαι προσεκτικός/ή σε αυτά που επικοινωνείς 
  • Να ακούς προσεκτικά τις ερωτήσεις που σου θέτουν
  • Ζήτησε διευκρινίσεις εάν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνεις στην ερώτηση
  • Η θετική ενέργεια και το χαμόγελο ενισχύουν την παρουσίαση του εαυτού σου
  • Όταν απαντάς σε ερωτήσεις σχετικά με τις αδυναμίες σου, περίγραψε τι έχεις μάθει από αυτές ή πώς θα μπορούσες να βελτιωθείς

τα “μη”

  • Απόφυγε να απαντάς μονολεκτικά, χωρίς περαιτέρω εξήγηση
  • Μην διαφωνείς με τον συνεντευκτή
  • Μην μιλάς υπερβολικά πολύ ή μεταφέρεις άσχετες λεπτομέρειες που δεν σέβονται το πλαίσιο της συζήτησης
  • Αρνητικά ή κακεντρεχή σχόλια για προηγούμενες δουλειές, εργοδότες ή συνεργάτες δεν είναι αποδεκτά 
  • Μην διακόπτεις τον συνεντευκτή την ώρα που μιλάει
  • Μην τρως τσίχλα ή καραμέλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

η ώρα της συνέντευξης.

Η εικόνα που παρουσιάζεις σε μια συνέντευξη επηρεάζει σημαντικά αυτό που μπορεί να σκεφτεί ο εργοδότης για σένα. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να σχηματίσει μια πρώτη εντύπωση ο συνεντευκτής, επομένως είναι σημαντικό αυτή να είναι θετική.

τι να φορέσεις

Είναι καλύτερο να επιλέξεις μια επαγγελματική και προσεγμένη εμφάνιση που θα δείχνει ότι αντιλαμβάνεσαι τη σημαντικότητα της κατάστασης και πως σέβεσαι το άτομο που έχεις απέναντί σου. Όταν επιλέγεις πώς να ντυθείς για μια συνέντευξη, απόφυγε τις ακρότητες στα μαλλιά, το μακιγιάζ ή τα ρούχα που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν αρνητικά την πρώτη εντύπωση που θα ήθελες να δημιουργήσεις. Να ντύνεσαι πάντα ώστε να ταιριάζεις με την εικόνα του επιτυχημένου κατόχου εργασίας που έχει ο συνεντευκτής.
 

φτάνοντας στη συνέντευξή σου

Φτάστε 30 λεπτά νωρίτερα, ώστε να είσαι σίγουρος/η και άνετος/η με το πού πρέπει να πας. Σχεδίασε προσεκτικά τη διαδρομή σου, κάνοντας ακόμη και εξάσκηση την προηγούμενη ημέρα για να βεβαιωθείς ότι είσαι άνετος/η με τις οδηγίες. Στη συνέχεια, μπορείς να ενημερώσεις τη ρεσεψιόν ότι έχεις φτάσει δέκα λεπτά πριν από την συνέντευξη. Η έγκαιρη άφιξη σού επιτρέπει:

  • να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία αναπάντεχες καθυστερήσεις εξαιτίας της κίνησης στο δρόμο, καθυστερήσεων στα ΜΜΜ ή ακόμη και από το να έχεις χαθεί
  • να έχεις διαθέσιμο ωφέλιμο χρόνο για να επισκεφθείς το περιβάλλον του γραφείου και να διαβάσεις πληροφορίες για την εταιρεία, όπως φυλλάδια στη ρεσεψιόν

Είναι επίσης χρήσιμο να συνομιλήσεις με οποιονδήποτε έρθεις σε επαφή εκείνη την ημέρα. Αυτό όχι μόνο σε βοηθήσει να γνωρίσεις το προσωπικό που ήδη εργάζεται στην εταιρεία, αλλά θα σε προθερμάνει και θα σε αποσυμφορήσει λίγο πριν τη συνέντευξή σου.

γλώσσα του σώματος 

Πρόσεχε τη γλώσσα του σώματός σου από τη στιγμή που εισέρχεσαι στο χώρο της ρεσεψιόν και φυσικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Να είσαι έτοιμος/η να σηκωθείς την κατάλληλη στιγμή που θα συναντήσεις τον συνεντευκτή και να τον χαιρετήσεις με μια θερμή χειραψία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έχε υπόψη σου τα παρακάτω: 

  • ‘Εχε τους ώμους και τον κορμό του σώματός σου στραμμένους προς το μέρος του συνεντευκτή
  • Κάθισε άνετα και καλά στην καρέκλα 
  • Στρέψε το σώμα σου ελαφρά προς το μέρος του συνεντευκτή 
  • Χρησιμοποίησε παρόμοιες κινήσεις και χειρονομίες με τον συνεντευκτή αν νιώθεις ότι αυτό μπορεί να σου βγαίνει φυσικά και αβίαστα

εκφράσεις προσώπου

Οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες και η στάση του σώματος στέλνουν σημαντικά μηνύματα. Το χαμόγελο και η οπτική επαφή δείχνουν ότι είσαι αφοσιωμένος/η, συγκεντρωμένος/η και μπορείς να συνδεθείς με τους ανθρώπους. Αν και είναι ένα επαγγελματικό πλαίσιο αυτό της συνέντευξης εργασίας, ο συνεντευκτής εξακολουθεί να θέλει να σε κάνει να νιώσεις άνετα. 

οπτική επαφή

Η οπτική επαφή δείχνει ότι προσέχεις και έχεις αυτοπεποίθηση – χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εργοδότες. Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας συνεντευκτές, φρόντισε να κοιτάς και τους δύο και να μην περιορίζεις την οπτική σου επαφή στο ίδιο άτομο όλη την ώρα.

η χειραψία σου 

Επίτρεψε στον συνεντευκτή να κάνει πρώτος τη χειραψία όταν σε συναντήσει. Εάν κάθεσαι όταν πλησιάζει, χρειάζεται να σηκωθείς για να δώσετε τα χέρια. Μια σταθερή χειραψία μεταφέρει αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρον, ειδικά όταν έχεις ταυτόχρονα οπτική επαφή.

η λίστα σου για τη συνέντευξη εργασίας.

Παρακάτω θα δεις τη λίστα με τα κύρια στοιχεία που χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου ώστε να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος/η για τη συνέντευξή σου: 

1. προετοιμασία  

  • Βεβαιώσου για την ώρα, την ημερομηνία, την τοποθεσία και το όνομα του συνεντευκτή σου
  • Να είσαι ενήμερος/η για τη διαδικασία της συνέντευξης
  • Κάνε την έρευνά σου για την εταιρεία και τον συνεντευκτή
  • Κάνε μια πρόβα της συνέντευξης

2. εξάσκηση 

  • Έχε στο μυαλό σου τις ερωτήσεις που θα μπορούσαν να τεθούν
  • Κάνε εξάσκηση στις απαντήσεις σου πάνω σε γενικές ερωτήσεις
  • Να είσαι άνετος/η όταν μιλάς για τις δεξιότητές σου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο STAR
  • Εξοικειώσου πολύ καλά με το βιογραφικό και τα επιτεύγματά σου
  • Σκέψου ποιες ερωτήσεις θα ήθελες να θέσεις στον συνεντευκτή 

3. παρουσίαση 

  • Φτάσε στο μέρος 30 λεπτά νωρίτερα
  • Απενεργοποίησε το κινητό σου
  • Μην καπνίσεις πριν από τη συνέντευξη
  • Να είσαι καλοντυμένος/η και περιποιημένος/η
  • Να είσαι επαγγελματίας και θετικός/ή
  • Έχε μαζί σου πάντα ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των προηγούμενων εργοδοτών σου, συστατικές επιστολές, πιστοποιητικά και άλλα

πριν αποχωρήσεις: ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή σου.

Καθώς η συνέντευξή σου φτάνει στο τέλος της, ακολουθούν μερικά επιπλέον βήματα που μπορείς να κάνεις για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την ευκαιρία.

κλείνοντας τη συνέντευξη

Εάν πιστεύεις ότι η συνέντευξή σου πήγε καλά και έχεις εισπράξει από τον συνεντευκτή σου ότι θα συνεργαστείτε και θα πάρεις τη δουλειά, μπορείς πριν αποχωρήσεις να ζητήσεις να συναντήσεις άλλα άτομα από την μελλοντική ομάδα σου στην εταιρεία ή να περιηγηθείς σε περισσότερα μέρη στο γραφείο, δείχνοντας πόσο πρόθυμος/η είσαι. 

Πριν τελειώσεις τη συνέντευξη, μην διστάσεις να ρωτήσεις ποιο είναι το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια, επανάλαβε το ενδιαφέρον σου για τον ρόλο και ευχαρίστησε τον συνεντευκτή. Θα μπορούσες κάλλιστα να προετοιμάσεις έναν μικρό προσφορικό επίλογο λέγοντας κάτι που θεωρείς ότι θα αφήσει καλή εντύπωση, όπως για παράδειγμα, «Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας σήμερα, χάρηκα ιδιαίτερα που σας γνώρισα και ελπίζω να έχω νέα σας σύντομα».

μαθαίνοντας από τη συνέντευξη

Ακόμα κι αν δεν πάρεις τη δουλειά, μπορείς να εξετάσεις τη συνέντευξη ως μια πολύ καλή διδακτική εμπειρία. 

Ρώτησε τον εαυτό σου:

  • Τι πήγε καλά;
  • Τι ήταν δύσκολο;
  • Τι έμαθα;
  • Τι θα κάνω την επόμενη φορά;

Χρησιμοποίησε τα ακόλουθα βήματα που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τι πήγε καλά και τι όχι σχετικά με τη συνέντευξη και κάνε τις σημειώσεις σου:

  • Λεπτομέρειες συνέντευξης π.χ. για τον ρόλο και τους συνεντευκτές που ήταν παρόντες
  • Πράγματα που συζητήθηκαν
  • Θετικά μέρη της συνέντευξης
  • Δύσκολες ερωτήσεις (βεβαιώσου ότι έχεις προετοιμάσει καλύτερες απαντήσεις για την επόμενη φορά)

Θα πρέπει επίσης:

  • Να σκεφτείς πράγματα που θα άλλαζες σχετικά με τη συνέντευξη, όπως την ώρα, τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, την ακρόαση, τον ενθουσιασμό, τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σου
  • Να σχεδιάσεις τον τρόπο που θα ζητήσεις ανατροφοδότηση 

δραστηριότητα: αξιολόγησε τη συνέντευξη.

Εξασκήσου στη σύνταξη δηλώσεων αρμοδιοτήτων και επιτευγμάτων για έναν από τους προηγούμενους ρόλους σου παρακάτω.

λεπτομέρειες συνέντευξης  |   θέματα που συζητήθηκαν |      θετικές πτυχές |     δύσκολες ερωτήσεις

_____________________________________________________________

το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα.

Αν αναζητάς την εργασία που σου ταιριάζει, στο website της Randstad θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις. 

Από τη δημιουργία του βιογραφικού σου μέχρι την συνέντευξη, αυτές οι δοκιμασμένες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κάνεις με αυτοπεποίθηση το επόμενο βήμα. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκέψου το website μας randstad.gr