Χωρίς αμφιβολία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η αγορά εργασίας έχει διαμορφωθεί από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και έχει προσαρμοστεί στις νέες πρακτικές πρόσληψης και στους νέους τρόπους εργασίας. Με γνώμονα ότι το μέλλον της εργασίας μεταφέρεται γοργά προς τον ψηφιακό κόσμο, οι σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού επιλέγουν πλέον τις συνεντεύξεις μέσω βίντεο ως ένα στάδιο αξιολόγησης των υποψηφίων τους. Οι ψηφιακές συνεντεύξεις -ίσως- να φαίνονται λιγότερο επίσημες από τις «παραδοσιακές» συνεντεύξεις, γιατί πραγματοποιούνται από την άνεση του σπιτιού, αλλά οι σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού εξακολουθούν να τις λαμβάνουν το ίδιο σοβαρά υπόψιν. Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποια στάδια προετοιμασίας που πιθανότατα θα σε βοηθήσουν ώστε η έκβαση της συνέντευξής σου να είναι επιτυχής.

έλεγχος για τυχόν τεχνικά προβλήματα.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περάσεις τα πρώτα λεπτά της συνέντευξής σου ρωτώντας, "μπορείτε να με ακούσετε;" Καλό θα ήταν να αφιερώσεις λίγο χρόνο πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη για να βεβαιωθείς ότι ο τεχνολογικος εξοπλισμός σου και το διαδίκτυο λειτουργούν σωστά. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να καλέσεις σε βιντεοκλήση ένα φίλο σου για μια δοκιμή. Βεβαιώσου ότι έχεις καλή σύνδεση στο internet και εστίασε στην ποιότητα βίντεο και ήχου. Ο έλεγχος του εξοπλισμού σου εκ των προτέρων θα σου δώσει το χρόνο να διορθώσεις ό,τι μπορείς ή να προσαρμοστείς στην κατάσταση. Εάν παρόλες τις προετοιμασίες που έχεις κάνει, αντιμετωπίσεις τεχνικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως συνέντευξης, μπορείς να ζητήσεις μια τηλεφωνική συνέντευξη αντί για μια τηλεδιάσκεψη. Το κλειδί είναι να είμαστε προνοητικοί!

επιλογή κατάλληλου background.

Μια σημαντική διαφορά της δια ζώσης συνέντευξης από αυτή της ψηφιακής είναι ο χώρος που πραγματοποιείται η συνέντευξη. Ενώ στη δια ζώσης συνέντευξη ο υποψήφιος επισκέπτεται το εργασιακό περιβάλλον του δυνητικού εργοδότη και έχει την ευκαιρία να το αξιολογήσει, στην ψηφιακή συνέντευξη ο εργοδότης είναι αυτός που μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τον υποψήφιο βάσει του χώρου που έχει επιλέξει ως background. Επομένως, πριν πάρεις μέρος σε μια βιντεοκλήση για συνέντευξη εργασίας, σκεψου τι φανερώνει ο χώρος που επέλεξες για σένα. Επικρατεί ακαταστασία; Υπάρχουν ενοχλητικοί θόρυβοι; Σε μια συνέντευξη μέσω βίντεο, καλό θα είναι να επιλέξεις το κατάλληλο background. Μπορείς να διαλέξεις έναν καλά φωτισμένο χώρο, να το τακτοποιήσεις και να έχεις για παν ενδεχόμενο και ένα ζευγάρι ακουστικών δίπλα σου. Επίσης, πλέον οι περισσότερες πλατφόρμες προσφέρουν την επιλογή στους χρήστες να θολώσουν το background ή να αλλάξουν το φόντο με μια φωτογραφία της επιλογής τους. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, να έχεις υπόψη σου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα στη σύνδεση , να κολλήσει το ίντερνετ και να χάσεις την ποιότητα της εικόνας και του ήχου. Εξαρτάται από σένα, λοιπόν,να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση, επιλέγοντας το κατάλληλο background.

επιλογή κατάλληλου παρουσιαστικού.

Η πρώτη εντύπωση, λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο στις συνεντεύξεις μέσω βίντεο, όπως ακριβώς και στις δια ζώσης. Μπορείς να φροντίσεις για αυτή, όχι μόνο με την επιλογή του κατάλληλου χώρου αλλά και του παρουσιαστικού σου. Το γεγονός ότι η συνέντευξη πραγματοποιείται μέσω βίντεο από την άνεση του σπιτιού σου, δεν σημαίνει ότι στερείται σοβαρότητας. Η εικόνα σου χρειάζεται να εκπέμπει αυτοπεποίθηση και επαγγελματισμό, χωρίς να φτάνεις σε ακρότητες. Προσπάθησε να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε μια επαγγελματική  και  άνετη αμφίεση. Τέλος,  χρειάζεται να προσέξεις τον τρόπο που θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου μπροστά στην οθόνη.  Επίλεξε να καθίσεις ευθεία και να κρατήσεις οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου, προσπαθώντας να μην κάνεις νευρικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να προδώσουν το άγχος σου. Με λίγη προσοχή, μπορείς να ξεπεράσεις τους περιορισμούς που μπορεί να έχει μια ψηφιακή συνέντευξη.

αποστολή ενός επαγγελματικού ευχαριστήριου email.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνέντευξης και ηρεμήσεις, μια καλή ιδέα είναι να γράψεις ένα σύντομο ευχαριστήριο email στον σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού. Όπως αναφέραμε πολλάκις, μια συνέντευξη εργασίας μέσω βίντεο, δεν υπολείπεται σε τίποτα από τη δια ζώσης συνέντευξη, οπότε ακολουθώντας κοινές συμβουλές, ίσως ενισχύσουν την υποψηφιότητά σου για τη θέση. Εκμεταλλεύσου αυτή την ευκαιρία για να επιβεβαιώσεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση και να επισημάνεις συνοπτικά τους λόγους που σε καθιστούν κατάλληλο υποψήφιο για αυτή. Χρειάζεται να είναι καλογραμμένο, λιτό, άμεσο, χωρίς φανφάρες. Αν και το ευχαριστήριο email, ίσως, δεν αποτελεί συνήθη πρακτική, ωστόσο μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους συνυποψήφιους και να αναγνωριστεί ως μια θετική κίνηση.



Ανεξαρτήτως του τρόπου διεξαγωγής, η κάθε συνέντευξη ( ψηφιακή ή δια ζώσης) χρειάζεται  να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σεβασμό και προσοχή. Μπορείς να επισκεφτείς το career blog της ιστοσελίδας μας, όπου θα βρεις πολλά άρθρα για αυτό το θέμα όπως και tips για αναζήτηση εργασίας ή γενικότερα συμβουλές για θέματα καριέρας. 

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career resources της Randstad Canada.