Σε συνδυασμό με το άρθρο μας “Πώς να συντάξεις ένα ΙΤ βιογραφικό”, σκεφτήκαμε ότι ίσως σε ενδιαφέρουν και ορισμένες όχι τόσο γνωστές πρακτικές για να αναβαθμίσεις ακόμη περισσότερο το βιογραφικό σου. Στη Randstad, λαμβάνουμε και αναλύουμε καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό ΙΤ βιογραφικών, και η ομάδα μας απαρτίζεται από έμπειρους συμβούλους στον κλάδο της πληροφορικής. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μοιραστούμε αυτές τις πρακτικές μαζί σου!

πώς διαβάζουν οι recruiters ένα βιογραφικό;

Θα πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι οι recruiters αξιολογούν μεγάλο όγκο βιογραφικών για την κάθε θέση εργασίας. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι θα πρέπει το βιογραφικό σου μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα να περάσει το μήνυμα ότι ταιριάζει με το προφίλ του υποψηφίου που η εταιρεία αναζητά σύμφωνα με την αγγελία εργασίας.

Εφόσον περάσεις επιτυχώς το πρώτο στάδιο αξιολόγησης, τότε το βιογραφικό σου θα διαβαστεί πιο λεπτομερώς.

ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία αυτά που θα τραβήξουν την προσοχή και θα κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει;

  • Η θέση στην οποία βρίσκεσαι τώρα, καθώς και ο χρόνος που είσαι σε αυτήν.
  • Η προηγούμενη θέση σου και ο χρόνος που παρέμεινες σε αυτήν.
  • Το ακαδημαϊκό σου υπόβαθρο.
  • Το ποσοστό συνάφειας της τωρινής σου θέσης με εκείνης που αιτείσαι, είναι σημαντικό για τον recruiter. Πρόκειται για μία λογική εξέλιξη; Ταιριάζει η εκπαίδευση και η εμπειρία σου με την θέση;

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση αυτή είναι η δομή και το περιεχόμενο του βιογραφικού σου. Εάν για παράδειγμα δεν είναι ευανάγνωστο και η πληροφορία δεν φτάνει εύκολα και γρήγορα στα μάτια του recruiter, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν θα ενεργήσει υπέρ σου.

Είναι καίριας λοιπόν σημασίας τα δυνατά σημεία του βιογραφικού σου να παρουσιάζονται σύντομα και περιεκτικά για μία ισχυρή πρώτη εντύπωση.

ποια είναι όμως τα σημαντικά σημεία στο βιογραφικό σου;

Όπως ήδη αναφέραμε, είναι βασικό για τον recruiter να μπορεί να συσχετίσει την θέση στην οποία εργάζεσαι τώρα με εκείνη για την οποία αιτήθηκες.

Προσπάθησε λοιπόν να προσαρμόζεις το βιογραφικό σου, ώστε τα προσόντα σου και η εμπειρία σου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εκάστοτε αγγελίας εργασίας. Συνιστούμε μάλιστα να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω:

  • Προηγούμενες θέσεις εργασίας.
  • Αρμοδιότητες.
  • Projects στα οποία έχεις συμμετέχει & σημαντικά επιτεύγματα.
  • H συμβουλή μας για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας είναι να αναλύσεις την περιγραφή των IT ρόλων που έχεις αναλάβει, επιδεικνύοντας ξεκάθαρα οποιαδήποτε ομοιότητα εντοπίζεις με την θέση που αιτείσαι, ακόμη αν ήταν απλώς σε ένα project.

Do: προσάρμοσε το βιογραφικό σου στην θέση!
Don’t: μην υπερβάλεις! 

Η λύση να κάνεις copy-paste την περιγραφή της θέσης που σε ενδιαφέρει στο βιογραφικό σου, είναι μάλλον η χειρότερη. Ο recruiter που γνωρίζει πολύ καλά την αγγελία εργασίας, καθώς είναι μάλιστα πολύ πιθανό να την έχει συντάξει και ο ίδιος, θα το εντοπίσει και θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, εντόπισε τα καίρια σημεία, και διατύπωσε τα εκ νέου με δικά σου λόγια. 

Bonus: δεδομένα που εξασφαλίζουν την επιτυχία σου.

Είτε πρόκειται για τo εισαγωγικό σημείωμα, είτε οπουδήποτε αλλού μέσα στο βιογραφικό, οι αριθμοί προσδίδουν μεγάλη αξιοπιστία. Δίνουν μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορείς να κάνεις και αποδεικνύει ότι εστιάζεις στα μετρήσιμα αποτελέσματα (μεγάλο πλεονέκτημα για τον ΙΤ κλάδο!).

  • Έστω ότι βοήθησες στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος: Ποια ήταν τα οφέλη αυτού του συστήματος; Τι μετρήσιμες βελτιώσεις έχεις να παραθέσεις;
  • Βοήθησες στη δημιουργία ενός νέου portal που λαμβάνει παραγγελίες πελατών: Ποιος είναι ο όγκος των παραγγελιών στις οποίες μπορεί να ανταπεξέλθει; Πόσες ώρες θα εξοικονομηθούν ετησίως χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία;
  • Βελτίωσες την απόδοση ενός software εργαλείου: Ποιο είναι το κέρδος στην παραγωγικότητα σε πραγματικούς χρόνους;

Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν, αλλά αξίζουν πραγματικά τον κόπο. Σου προτείνουμε να κρατάς ένα ημερολόγιο με όλα τα σημαντικά σου επιτεύγματα, ώστε να ανατρέχεις σε αυτό όποτε χρειάζεται.

κέρδισε τις εντυπώσεις

Ναι, συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με project που έχεις συμμετάσχει και η προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία είναι ισχυρά αποδεικτικά. Μην ξεχάσεις όμως πως πληροφορίες όπως η δημιουργία ενός site για κάποιον γνωστό σου ή το προσωπικό σου blog όπου γράφεις για τον κόσμο της τεχνολογίας, δρουν συμπληρωματικά στο βιογραφικό σου.

Αυτά με τα οποία καταπιάνεσαι στον ελεύθερο χρόνο σου μπορούν πραγματικά να σε ξεχωρίσουν, αρκεί να είναι σχετικά με την θέση. Για να διαπρέψεις θα πρέπει να τα παρουσιάσεις ως επιτεύγματα, και όχι ως απλά χόμπυ.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι η ορθογραφία και η γραμματική στο βιογραφικό σου πρέπει να είναι ολόσωστη!

Αναζητάς την επόμενη εργασία σου στον κλάδο της πληροφορικής; H Randstad είναι το code hub που χρειάζεσαι. Βρες όλες τις θέσεις εργασίας που χειριζόμαστε. Οι εξειδικευμένοι ΙΤ σύμβουλοι της Randstad θα χαρούν να σε βοηθήσουν!