Είναι γεγονός πως οι διαδικασίες στο recruitment έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Όλα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό θα θυμόμαστε με νοσταλγία την εποχή που κάποιος υποψήφιος έκανε την αίτησή του για μια θέση εργασίας στέλνοντας το βιογραφικό του, έπειτα η εταιρεία τον καλούσε στο τηλέφωνο για να κλείσει μια συνάντηση και μετά τα πράγματα προχωρούσαν με επιπλέον συναντήσεις, ένα job offer και το κλείσιμο της συμφωνίας. Στο τοπίο έχει εμφανιστεί πια το “video interview” το οποίο αλλάζει τον τρόπο της αξιολόγησης ενός υποψηφίου. 

Τι ακριβώς είναι όμως η “βιντεοσυνέντευξη”;

Ουσιαστικά πρόκειται για τη βιντεοσκόπηση απαντήσεων σε προκαθορισμένες ερωτήσεις, μια διαδικασία εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις “ζωντανές” συνεντεύξεις μέσω video, όπου οι δύο πλευρές συζητούν στον ίδιο χρόνο. 


Ως προς το πρακτικό σκέλος της βιντεοσυνέντευξης, οι συμβουλές που έχω να δώσω είναι οι εξής, οι οποίες μέσες-άκρες ισχύουν και για τις “ζωντανές” συνεντεύξεις μέσω video:

  • δίνουμε αυθόρμητες, ειλικρινείς και σαφείς απαντήσεις - δεν καταγράφουμε την απάντηση σε κειμενογράφο ή σε χειρόγραφες σημειώσεις για να τη διαβάσουμε στην κάμερα.
  • πραγματοποιούμε τη βιντεοσκόπηση των απαντήσεών μας σε ένα ήσυχο δωμάτιο στο σπίτι μας - όχι σε διάλειμμα από τη δουλειά μας γιατί αγχωνόμαστε υποσυνείδητα και όχι σε μπαλκόνι ή κήπο γιατί υπάρχουν θόρυβοι από το εξωτερικό περιβάλλον.
  • φοράμε απλά και καθημερινά ρούχα με “ήρεμα” χρώματα, ακόμα κι όταν πρόκειται να δώσουμε συνέντευξη για θέση στελέχους - σπάνια κάποιος υποψήφιος κυκλοφορεί στο σπίτι του με κοστούμι και γραβάτα, έτσι δεν είναι;
  • φροντίζουμε ώστε να έχουμε καλό φωτισμό.
  • αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι από μία απάντηση, κάνουμε επιπρόσθετη λήψη και οπωσδήποτε ελέγχουμε το αποτέλεσμα πριν την υποβάλουμε.
  • οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι σύντομες, στοχευμένες, ουσιαστικές και περιεκτικές. Η λακωνικότητα από τη μία και η φλυαρία από την άλλη, δεν βοηθούν ιδιαίτερα σε μία βιντεοσυνέντευξη.
  • ολοκληρώνουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό, καθώς όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο πιο πιθανό είναι η διαδικασία της αξιολόγησης να προχωρήσει χωρίς τη δική μας υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο hiring manager αναμένει να δει και να ακούσει έναν... άνθρωπο στις απαντήσεις των ερωτήσεων, γι’ αυτό κατά τη διαδικασία της βιντεοσυνέντευξης θα πρέπει να είμαστε χαλαροί, να χαμογελάμε και να μην ξεχνάμε να είμαστε απλά ο εαυτός μας!

Εξέλιξε την καριέρα σου μαζί μας, κάνε την αίτηση σου για την επόμενη θέση εργασίας στον κλάδο σου εδώ.