Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι η πανδημία, “ανάγκασε” πολλές εταιρείες  να επανεξετάσουν το τρέχων μοντέλο εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand, η τηλεργασία αυξάνεται ξανά, σε σχέση με το 2023 (21%), με το 23% να χρησιμοποιεί την εξ αποστάσεως εργασία το 2024, είτε μερικώς, είτε αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως. 

Μετά την πανδημία, η αγορά ξεκίνησε σιγά-σιγά να λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς και το υβριδικό μοντέλο έγινε ο πιο επιθυμητός τύπος εργασίας μεταξύ των εργαζομένων. Αυτή η επιθυμία για ευελιξία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τα αποτελέσματα την έρευνας Workmonitor 2024. Στην έρευνα, το 30% των εργαζομένων δήλωσε ότι η εργασία από το σπίτι είναι μη διαπραγματεύσιμη, ενώ το 22% αναφέρει ότι έχει ήδη κάνει αλλαγές στην ζωή του (πχ. άλλαξε σπίτι, πήρε κατοικίδιο), διότι πίστευε ότι η τηλεργασία θα ήταν μόνιμη. 

workmonitor 2024: επανεξετάζοντας τις φιλοδοξίες των εργαζομένων.

Η έρευνα Workmonitor της Randstad για το 2024 μελετά τι πραγματικά επιθυμούν οι εργαζόμενοι/ες από την εργασία τους εστιάζοντας σε 4 πυλώνες: Φιλοδοξία & Κίνητρο, Ευελιξία, Ισότητα & Κατανόηση, Τεχνητή νοημοσύνη & Δεξιότητες. 

δείτε την έρευνα

Στην Randstad, δημιουργήσαμε ένα υβριδικό μοντέλο το οποίο ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κουλτούρα της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τους/τις εργαζομένους/ες να είναι ικανοποιημένοι/ες, να παραμένουν παραγωγικοί/ες, και να έχουν την ευελιξία που επιθυμούν. 

Παρακάτω θα βρείτε μερικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή αυτού του τρόπου εργασίας.

ενθαρρύνει τους εργαζομένους να είναι ο καλύτερός τους εαυτός

Ως εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού πιστεύουμε ότι το να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους/στις εργαζομένους/ες μας είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Είναι απαραίτητο να εξασφαλίζετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην έντονη εργασιακή καθημερινότητα. Οφείλετε να προσφέρετε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον εργασίας, ακόμα και αν οι εργαζόμενοι/ες εργάζονται εξ αποστάσεως. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσαρμόσετε το πακέτο αποδοχών και παροχών, για να συμπεριλάβετε πρόσθετα οφέλη, όπως αποζημίωση για τα είδη του οικιακού γραφείου, επίδομα για το κόστος του διαδικτύου και έκπτωση στις τιμές των προϊόντων ευεξίας, με σκοπό να μειώσετε την πίεση εργασίας από το σπίτι σε κάποιο βαθμό.

Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτήν την αρχή, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εργασίας. Μέσω της διαδικασίας, συμπεράναμε ότι δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά χρειάζεται χρόνο, για να υπάρξει μια υγιής μετάβαση. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής, είναι απαραίτητο να ζητάτε από τους/ις εργαζόμενους/ες feedback. Εμείς λαμβάνουμε feedback μέσω ερευνών εσωτερικά που πραγματοποιούμε ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. 

Σύμφωνα με τις έρευνές μας, οι εργαζόμενοι/ες αναζητούν ευκαιρίες εξ αποστάσεως εργασίας, για να βελτιώσουν την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η παροχή ευελιξίας είναι εξίσου πολύτιμη για την ομαλή εφαρμογή του υβριδικού μοντέλου, αφήνοντας τους/τις εργαζόμενους/ες να επιλέξουν, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες.

Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνεται με την έρευνα Workmonitor 2024, η οποία αναφέρει ότι οι ερωτηθέντες δεν θα δέχονταν μια θέση εργασίας αν δεν τους προσέφερε αρκετή ευελιξία ως προς τη τοποθεσία (26%) ή ως προς το ωράριο (32%).

προσφέρει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να επιλέξουν

Είναι γνωστό ότι, οι άνθρωποι καθορίζουν την καριέρα τους και γι’ αυτόν το λόγο μια μοναδική προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα. Είναι σημαντικό να παροτρύνετε τους/τις εργαζομένους/ες σας να συλλογιστούν το ρόλο τους στην επιχείρηση και να καθορίσουν μόνοι τους ποιες αρμοδιότητες μπορούν να κάνουν αποκλειστικά από το γραφείο και ποιες εξ αποστάσεως. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται, επίσης, να κατανοούν τις ανάγκες της ομάδας και του οργανισμου και να λάβουν αποφάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους στόχους τους. 

Η ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τους/τις μάνατζερς είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτός ο τρόπος θα βοηθήσει τις ηγετικές προσωπικότητες, να οργανώνουν τακτικές ατομικές συναντήσεις και αξιολογήσεις με τους/τις εργαζόμενους/ες, συζητώντας για θέματα που απασχολούν τόσο τον/την ίδιο/α τον/την εργαζόμενο/η όσο και τον/την μάνατζερ. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, μπορείτε να βρείτε ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας που βοηθά τόσο τον/την εργαζόμενο/η, όσο και την ομάδα να αποδίδει καλύτερα.

Επιπλέον, είναι κρίσιμο να υπάρχει ενεργός διάλογος μεταξύ της ίδιας της ομάδας. Αυτό διασφαλίζει μια καλή ισορροπία μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και ένα υγιές και φιλικό εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα HR Τrends 2024, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την ελκυστικότητα μιας εταιρείας, κατέχοντας την 3η θέση.  

Για να δημιουργήσετε μια ισχυρή στρατηγική για την προσέλκυση και την διατήρηση των ταλέντων, οφείλετε να χαρτογραφείτε την πορεία των εργαζομένων σας. Από την ημέρα που γίνεται την αίτηση μέχρι και την αποχώρηση του/της εργαζόμενου/ης, ένας/μια εργαζόμενος/η περνάει από πολλά στάδια, γι αυτό η παρατήρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα, που θα ωφελήσουν τον οργανισμό σας. 

χαρτογράφηση της πορείας των εργαζομένων.

Σήμερα, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για την οπτικοποίηση, την παρακολούθηση και διαχείριση των εμπειριών των εργαζομένων. 

διαβάστε το άρθρο

συμβάλει στην επικοινωνία 

Η ανάγκη για συνεχή επικοινωνία ενισχύθηκε όταν οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στην εργασία τους. Η πανδημία, προκάλεσε έντονο άγχος μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και ανησυχία για το πώς θα είναι οι συνθήκες εργασίας στο μέλλον. O καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το άγχος των εργαζομένων είναι να τους κρατάτε ενήμερους όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Καθώς το υβριδικό μοντέλο είναι πρωτόγνωρο ακόμα για πολλούς/ες εργοδότες/τριες και εργαζόμενους/ες, είναι πιθανό να προκαλέσει δυσκολίες κατά την επικοινωνία. Είναι απαραίτητο να βρίσκεστε δίπλα στους εργαζομένους σας και να τους καθοδηγείτε όσο περισσότερο μπορείτε, ώστε να αντιληφθούν πλήρως τα καθήκοντα τους αλλά και γενικότερα τον συμβολή τους στην επιχείρηση.

παρέχει νέα τεχνολογία

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια την πανδημίας, η αλλαγή από τη παραδοσιακή σε εξ αποστάσεως εργασία ήταν αρκετά απαιτητική, πολλές εταιρείες χρειάστηκαν αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, χρειάστηκε πέρα από τον εξοπλισμό να αποκτήσει και νέες τεχνολογικές γνώσεις, για να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην νέα πραγματικότητα. Είναι κρίσιμο να παρέχονται τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα στους/στις εργαζομένους/ες, ώστε οπουδήποτε και αν εργάζονται να μπορούν να είναι παραγωγικοί και να νιώθουν ασφαλής.  

Σύμφωνα με την εμπειρία μας έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν μέρες ανάλογα με το τμήμα, οι οποίες είναι πιο “φορτισμένες“ στο γραφείο. Για να αποφύγετε τη συμφόρηση στα meeting rooms και στους χώρους εργασίας, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα σύστημα όπου οι εργαζόμενοί σας θα “κλείνουν” τον χώρο που θα εργαστούν. Παράλληλα, μπορείτε να ορίσετε κατευθυντήριες οδηγίες, για ποια meeting είναι απαραίτητα να πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο γραφείο και ποια όχι. Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή της συνάντησης, και μεταξύ άλλων την ομαλή ροή των εργασιακών καθηκόντων. 


παροτρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ εργαζομένων 

Κατά την πανδημία η φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων έγινε αρκετά περίπλοκη. Γι’ αυτό με τη χρήση του υβριδικού μοντέλου, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να ισορροπήσουν την ασφάλεια τους ενώ ταυτόχρονα παραμένουν συνδεδεμένοι, δημιουργώντας επαφές με τους συναδέλφους τους. Διατηρώντας την επικοινωνία και την επαγγελματική σχέση, βελτιώνεται η ευημερία των εργαζομένων, το περιβάλλον εργασίας παραμένει υγιές και ευχάριστο ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζετε ένα ισχυρό employer brand

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάποιες από τις προτεινόμενες ενέργειες, για να ενισχύσετε την αλληλεπίδραση των εργαζομένων σας όπως για παράδειγμα:

  • Εταιρικές εκδηλώσεις
  • Ομαδικά γεύματα 
  • Εθελοντικές ενέργειες 
  • Ομαδικές εξορμήσεις.

Κάθε φορά μπορείτε να προσαρμόζετε τις δράσεις, με βάση τις προτιμήσεις των εργαζομένων σας, για να μεγιστοποιήσετε την ευημερία στον χώρο εργασίας και να εξασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

μια γυναίκα πραγματοποιεί μια συνάντηση online
μια γυναίκα πραγματοποιεί μια συνάντηση online

εφαρμόζοντας το κατάλληλο υβριδικό μοντέλο

Έχει παρατηρηθεί ότι οι εργαζόμενοι διαχωρίζουν τα καθήκοντά τους με βάση την τοποθεσία που πρόκειται να εργαστούν, δηλαδή επιλέγουν να ολοκληρώσουν καθήκοντα που χρειάζονται περισσότερη συγκέντρωση στο σπίτι, ενώ όταν πρέπει να συνεργαστούν με συναδέλφους επιλέγουν την επικοινωνία από το γραφείο.

 Υπάρχει πιθανότητα, για να καταφέρει η εταιρεία σας να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες του υβριδικού μοντέλου, να πραγματοποιήσετε κάποιες αλλαγές στον χώρο του γραφείου. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαμορφώσετε “meeting rooms” που θα υπάρχουν οθόνες ή λευκο-πίνακες για να βοηθήσετε τις ομάδες να συνεργάζονται καλύτερα.

Παρέχοντας στους εργαζομένους σας τα κατάλληλα μέσα για να εφαρμοστεί το υβριδικό μοντέλο, ενισχύετε την εταιρική κουλτούρα αλλά και βοηθάτε τους εργαζόμενους σας να συνεργαστούν με επιτυχία. 

Η πραγματικότητα είναι ότι η υβριδική εργασία είναι εδώ για να μείνει. Και τώρα είναι η στιγμή για να διασφαλίσετε ότι οι ηγέτες σας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση. Δείτε αναλυτικά τον οδηγό μας και προετοιμαστείτε κατάλληλα.

διαβάστε το άρθρο

πειραματιστείτε - μάθετε - εφαρμόστε 

Η πανδημία επηρέασε όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως προκαλώντας μεγάλες αλλαγές τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στις συνθήκες εργασίας. Λόγω αυτού, είναι απαραίτητο να παραμείνετε ευέλικτοι και γρήγορα να προσαρμοστείτε στις σημερινές συνθήκες, για να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία της επιχείρησή σας. 

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η εφαρμογή ενός υβριδικού χώρου εργασίας δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα, είναι μια διαρκής διαδικασία και θα συνεχίσει να είναι για αρκετό καιρό. Γι’ αυτό είναι αποδεκτό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα πράγματα θα είναι λιγότερο σαφή, καθώς οδεύετε προς την ανάπτυξη του βέλτιστου μοντέλου εργασίας για τους εργαζομένους σας.

Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να πειραματιστείτε αρκετά με διάφορες μορφές, για να καταφέρετε να βρείτε τον ιδανικό υβριδικό χώρο εργασίας. Θα βοηθήσει αρκετά να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους, για να εντοπίσετε τι εξυπηρετεί τον σκοπό σας και τι όχι. 

Συμπεραίνουμε ότι, στην σημερινή συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, θα χρειαστεί οι εταιρείες να αναπτυχθούν και να εξερευνήσουν νέες πρακτικές κατά την αναζήτηση του ιδανικού υβριδικού μοντέλου εργασίας. Έτσι στο τέλος, θα καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν υβριδικό χώρο εργασίας όπου ο καλύτερος εαυτός των εργαζομένων, η καλύτερη ομάδα και τα βέλτιστα αποτελέσματα θα ευθυγραμμιστούν.

αντιμετωπίζετε δυσκολίες να εντοπίσετε τους καλύτερους υποψηφίους/ες;

Αν ναι, τότε μάλλον είναι ώρα να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μιας εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού, για να διευκολύνετε τη διαδικασία πρόσληψης.

διαβάστε το άρθρο

χρειάζεστε υποστήριξη στη διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σας;

δείτε τις υπηρεσίες μας

ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

εγγραφείτε στο newsletter