Aισθάνεσαι ότι τον τελευταίο καιρό δεν έχεις φιλοδοξίες και κίνητρα στο χώρο εργασίας σου, τότε ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Πως όμως θα κάνεις τα πρώτα σου βήματα;

Παρακάτω θα βρεις 6+1 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να εξασφαλίσεις μια ομαλή αλλαγή καριέρας. Η κατάλληλη προετοιμασία είναι το κλειδί σ' αυτή την διαδικασία, πως λοιπόν μπορείς να το πετύχεις αυτό;

1. αξιολόγησε την κατάσταση

Προτού αποφασίσεις οτιδήποτε, θα ήταν καλό να καταλάβεις τι αισθάνεσαι και τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί. 

Η αλλαγή σταδιοδρομίας αποτελεί μια μεγάλη απόφαση, και καλό θα ήταν να είσαι σίγουρος/η για το αν αξίζει τόσο το άγχος, όσο και η προσπάθεια.

  • Αφιέρωσε χρόνο για να αξιολογήσεις την κατάσταση ειλικρινά και διεξοδικά. Σκέψου ποιοι είναι οι λόγοι που σε οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή; Μήπως σε αγχώνει ο όγκος της εργασίας σου αυτήν τη στιγμή; 
  • Το να ξεκινήσεις μια νέα καριέρα θα σε κάνει ευτυχισμένο/η; Eίναι η αλλαγή καριέρας η απάντηση ή μια νέα θέση εργασίας στον ίδιο τόμεα είναι η πιο κατάλληλη λύση αυτή την στιγμή;
  • Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο σου αρέσει πραγματικά ή θέλεις απλώς μια αλλαγή;

Σκέψου τα πράγματα που σου αρέσουν στην τρέχουσα εργασία σου και τι θα ήθελες να αποφύγεις σε μία νέα. Επιπλέον, θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια λίστα. Βλέποντας τις σκέψεις σου γραπτώς μπορεί να σε βοηθήσει.

2. εξέτασε τις λεπτομέρειες της αλλαγής

Η προσωπική σου ευτυχία αποτελεί σημαντικό παράγοντα όταν προγραμματίζεις μία αλλαγή, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί.  

  • Θα χρειαστεί να αποκτήσεις κάποια εκπαίδευση στον τομέα;
  • Μπορείς να λάβεις δωρεάν πιστοποιήσεις online για να ενισχύσεις τις πιθανότητές σου για εργασία;
  • Ίσως μια εργασία μερικής απασχόλησης είναι κατάλληλη αυτήν την περίοδο;
  • Είσαι προετοιμασμένος/η να δεχτείς μικρότερο μισθό αν χρειαστεί; 

Μπορείς να βασιστείς σε φίλους και οικογένεια και να βασιστείς στην υποστήριξή τους, καθώς πραγματοποιείς αυτήν την αλλαγή; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που προσεγγίζεις την αλλαγή της καριέρας σου.

αναζητάς περισσότερες συμβουλές καριέρας που θα σε βοηθήσουν να βρεις τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας, για να λαμβάνεις όλα τα τελευταία άρθρα μας με συμβουλές εργασίας που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την καριέρα σου. 

κάνε εγγραφή

3. προσδιόρισε τις δεξιότητές σου, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες σου

Αφού καταλάβεις ότι μια αλλαγή καριέρας είναι η καλύτερη επιλογή και θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο και παραγωγικό άτομο, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις τις δεξιότητες για τις οποίες έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πώς θα μπορούσες να αντιπροσωπεύσεις καλύτερα το προσωπικό σου brand.

Πάνω απ' όλα, επικεντρωσου σε δεξιότητες που μπορείς να εκμεταλλευτείς σε μια νέα καριέρα.

Θυμήσου: Είναι πιθανό να μη διαθέτεις την εργασιακή εμπειρία και τη γνώση που έχουν όσοι εργάζονται ήδη στον κλάδο. Σκέψου γιατί οι εργοδότες πρέπει να σου δώσουν μια ευκαιρία  να τονίσεις τα δυνατά σου σημεία ως πλεονέκτημα, επίσης μην ξεχάσεις να αναφερθείς στα αδύναμα σου στοιχεία. και πώς μπορείς να ’’πουλήσεις’’ τα πλεονεκτήματά σου. Επίσης, μην ξεχνάς να λάβεις υπόψη και τα αδύναμά στοιχεία σου.

4. δικτυώσου στον τομέα της επιλογής σου

Επέκτεινε το επαγγελματικό σου δίκτυο επικοινωνώντας με ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Θα μπορούσες να συμμετέχεις σε ημέρες καριέρας προκειμένου να γνωρίσεις άτομα τα οποία εργάζονται στο χώρο. Εκεί, μπορείς να συζητήσεις με συμβούλους ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να καταφέρεις την αλλαγή που επιθυμείς. Μπορείς επίσης να ζητήσεις να μοιραστούν οποιαδήποτε χρήσιμη συμβουλή. Να θυμάσαι ότι το να έχεις μαζί σου τις επαγγελματικές σου κάρτες μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο. 

Μη ξεχάσεις να έχεις μαζί σου το βιογραφικό σου και τη συνοδευτική επιστολή σου και ζήτησε από αυτούς να τα εξετάσουν και να εντοπίσουν κενά στην εμπειρία ή την εκπαίδευση που σχετίζονται με τον επιθυμητό σου τομέα. Δεν ξέρεις κανέναν στον τομέα; Ξεκίνα με κοινωνικά δίκτυα, όπως το LinkedIn και το Facebook.

5. δοκίμασε να εργαστείς εθελοντικά

Ο εθελοντισμός είναι σημαντικός για την καριέρα σου. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις σταθερές επαφές, να αποκτήσεις εμπειρία και να διαπιστώσεις αν η δουλειά είναι κατάλληλη για σένα από το να εργαστείς εθελοντικά.

Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γνωρίσεις νέα άτομα, ενώ αποκτάς νέες δεξιότητες.

Μπορείς να προσφερθείς να εργαστείς εθελοντικά, να δημιουργήσεις ένα δίκτυο ανθρώπων και να βιώσεις το πώς είναι να εργάζεσαι σε νέο εργασιακό κλάδο ή περιβάλλον.

Το καλό νέο είναι ότι, αν τελικά δεν σου ταιριάξει, έχεις επενδύσει λίγο χρόνο και μπορείς να το αφαιρέσεις από τη λίστα των επιλογών σου. Δε θα έχεις αμφιβολίες και θα γνωρίζεις ότι έκανες την κατάλληλη επιλογή.

6. προσπαθησε να βάλεις τα οικονομικά σου σε μια τάξη

Αποταμιευσε ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό από την τρέχουσα δουλειά σου, έτσι ώστε να μπορείς να καλύψεις τα έξοδά σου για τρεις έως έξι μήνες. Αποτελεί ένα ενδεικτικό χρονικό διάστημα για να βρεις την θέση εργασίας που σου ταιριάζει στον τομέα που επιθυμείς.

Θυμήσου, ότι λόγω του έλλειψης εμπειρίας στο νέο ρόλο σου, είναι πίθανο να ξεκινήσεις με μισθό μικρότερο από αυτόν που λαμβάνεις.

Αν εργάζεσαι στη δουλειά των ονείρων σου, η εξέλιξη μπορεί να αποτελεί από μόνη της μία ανταμοιβή.

7. μείνε συγκεντρωμένος/η

Τον τελευταίο καιρό σημειώνονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Στο παρελθόν, η εργασία ξεκινούσε αμέσως μετά το σχολείο και τη διατηρούσαμε για όλη τη ζωή μας. Ένα άτομο το οποίο άλλαζε συχνά εργασία θεωρούνταν ανεπιτυχής - αναξιόπιστο και ασταθές σε αντίθεση με τη σύγχρονη εποχή στην οποία ισχύει το αντίθετο.

Η αλλαγή καριέρας μπορεί να αποτελεί ένδειξη πρωτοβουλίας και δυναμισμού και θεωρείται αναμενόμενη μεταξύ των νεότερων εργαζομένων.

Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν/μια εργαζόμενο/η να έχει εργαστεί αρκετά και σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής. Καλό θα ήταν να το λάβεις το παραπάνω υπόψιν σου, όταν χρειαστεί να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου.

Θυμήσου, παρά τις προσπάθειές σου να αποφύγεις τη στιγμή της αλήθειας, θα έρθει ένα σημείο όπου θα πρέπει να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Σχεδίασε, προετοίμασε τον εαυτό σου. Μην υπεραναλύεις, καθώς αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στην αδράνεια. Σχεδίασε, προετοίμασε αλλά μην το πολυσκέφτεσαι.

ψάχνεις για την επόμενη εργασία σου;

Βρες πάνω απο 500 διαθέσιμες θέσεις εργασίας 

ξεκίνα την αναζήτηση σου