Το νέο έτος πλησιάζει και μπορεί ήδη να έχεις καταγράψει τους στόχους για τη νέα χρονιά στην προσωπική σου ζωή. Έχεις όμως καταγράψει τους στόχους σου και σε επαγγελματικό επίπεδο; Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να το πετύχεις. 

telescope
telescope

περιόρισε τη χρήση της οθόνης σου

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο προσκολλημένοι στα κινητά τους και σε ηλεκτρονικές συσκευές. Θυμάσαι την τελευταία φορά που πέρασες μία μέρα χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάποια ηλεκτρονική συσκευή; Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς, σωστά; Για το σκοπό αυτό, θα ήταν καλό να ορίσεις μία ώρα της ημέρας (ή της εβδομάδας αν λειτουργεί καλύτερα) όπου θα παραμένεις μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να μαγειρέψεις ή να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. 

δοκίμασε το "inbox zero" 

Τι είναι το Inbox Zero; Αποτελεί έναν τρόπο διαχείρισης των εισερχόμενων e-mail σου, όπου όλα είναι ταξινομημένα και οργανωμένα. Πιο αναλυτικά, αυτό προϋποθέτει να ασχολείσαι με τα μηνύματα τη στιγμή που τα διαβάζεις, ή να τα ταξινομείς για να τα διαβάσεις αργότερα, διαγράφοντας τα υπόλοιπα, ώστε να μηδενιστούν τα εισερχόμενα. Αν κάθεσαι μπροστά σε ένα σωρό χιλιάδων, ή ίσως και δεκάδων χιλιάδων αδιάβαστων email, είναι δύσκολο να τα οργανώσεις. Αρχικά, θα μπορούσες να ξεκινήσεις με την απεγγραφή από καθημερινά newsletters και προωθητικά email που ποτέ δεν διαβάζεις. Διάγραψε ή αρχειοθέτησε τα παλαιότερα αδιάβαστα email και θέσε ως στόχο να ασχολείσαι καθημερινά με οτιδήποτε λαμβάνεις. 

γίνε πιο ενεργός/η στο LinkedIn

Το LinkedIn αποτελεί ένα επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο, και αν θέλεις να δικτυωθείς πραγματικά ή να δημιουργήσεις ένα προσωπικό brand, τότε ένα ενεργό και ενημερωμένο προφίλ στο LinkedIn είναι απαραίτητο για τους επαγγελματίες στη σημερινή εποχή. Αντί να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα μόνο όταν χρειάζεσαι κάτι (π.χ. αναζήτηση νέας εργασίας), αφιέρωσε χρόνο καθημερινά ή εβδομαδιαία για να διαμορφώσεις ένα προφίλ με το οποίο θα ξεχωρίσεις και θα συνδράμει στην επίτευξη του στόχου σου. 

εμπλούτισε την καθημερινότητα σου

Είναι γεγονός ότι πολλά άτομα επαναλαμβάνουν τα ίδια καθήκοντα καθημερινά ή και εβδομαδιαία. Σκέψου το, έρχεσαι στη δουλειά, εκτελείς τις καθημερινές σου εργασίες, επιστρέφεις σπίτι και η εργασιακή σου καθημερινότητα μπορεί να παραμένει ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, μη διστάσεις να αναλάβεις αρμοδιότητες που θα δοκιμάσουν τις ικανότητές σου. Και αν δεν σου προσφέρονται τακτικά, ζήτα τες! Δοκίμασε πράγματα που αποτελούν πρόκληση για σένα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξελιχθείς επαγγελματικά.

προσπάθησε να εξελίσσεσαι συνεχώς

Στις μέρες μας, σε ένα γρήγορα εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι δεξιότητές σου μπορεί να θεωρηθούν ξεπερασμένες αν δεν φροντίζεις να τις αναβαθμίζεις. Είναι γεγονός ότι νέα και πιο αποδοτικά εργαλεία παράγονται με ταχύτατους ρυθμούς. Για να να ξεχωρίσεις, πρέπει να εξελίσσεσαι συνεχώς. Δεν είναι απαραίτητο να μαθαίνεις μία νέα δεξιότητα κάθε μέρα. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις με άλλα μικρά βήματα όπως το να γνωρίσεις καλύτερα έναν/μία συνάδελφο, να διαβάσεις ένα ενδιαφέρον άρθρο, ή να δοκιμάσεις μια νέα λειτουργία του Gmail που σου παροτρύνει το Google.

αξιοποίησε όλη την άδειά σου

Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων έχει παραδεχτεί ότι δε χρησιμοποιεί όλες τις άδειες που δικαιούται. Σκέψου το λίγο καλύτερα, ο/η εργαζόμενος/η αγνοεί το δικαίωμα του να πληρώνεται για τις ημέρες που δεν πηγαίνει στην δουλειά! Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η χρήση των αδειών είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβάλλει στην ευημερία και την αποτελεσματικότητα του προσωπικού. Οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση και έλλειψη παραγωγικότητας ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τη δουλειά σου. Χρησιμοποίησε τις άδειές σου, το αξίζεις!

πάρε το διάλειμμά σου

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν πιο συχνά διαλείμματα και δουλεύουν συγκεντρωμένα για σύντομα χρονικά διαστήματα είναι πραγματικά πιο παραγωγικοί/ες σε σύγκριση με εκείνους που δουλεύουν ασταμάτητα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία, η οποία σχετίζεται με τη διαχείριση εργασιών που βασίζονται σε αυτή την αρχή, όπως είναι η τεχνική Pomodoro. Υπάρχουν επίσης, ενδείξεις ότι είναι καλύτερο για την υγεία σου. 

προσπάθησε να τηρήσεις το ωράριο σου

Πάντα θα υπάρχουν μέρες που θα καθίσεις περισσότερο για να ολοκληρώσεις αυτό το ένα task που πραγματικά χρειάζεται να γίνει το συντομότερο. Αλλά αυτές οι μέρες πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Την επόμενη φορά, μη διστάσεις να φύγεις στην ώρα σου από το γραφείο.

ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι

Χωρίς αμφιβολία, το να μπορείς να ολοκληρώσεις μία δουλειά μόνος/η σου, σου δημιουργεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, κανείς/μια δεν είναι ειδικός/η σε όλα και είναι καλό να ζητάς βοήθεια κάποιες φορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιβαρύνεις κάποιον άλλο με τις δικές σου αρμοδιότητες. Σκέψου το σαν μία ευκαιρία να μάθεις, καθώς είναι καλύτερο να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει, παρά να παραδόσεις ένα ημιτελές project και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι μειονεκτικά γι’ αυτό. Καλό θα ήταν να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για το φόρτο της εργασίας σου και σχετικά με το τι μπορείς να διαχειριστείς μόνος/η σου. 

μη διστάσεις να εξελιχθείς επαγγελματικά

Ποτέ δεν είναι αργά να θέσεις ως στόχο την εξέλιξη στην καριέρα σου. Για σένα η εξέλιξη μπορεί να είναι η ανάληψη νέων ευθυνών στον τρέχοντα ρόλο σου, ή μια αλλαγή σε ένα νέο τμήμα. Για κάποιο/-α που είναι ικανοποιημένος/η με τις τρέχουσες ευθύνες του/της, η εξέλιξη της καριέρας μπορεί να σημαίνει τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι κάποιες μέρες της εβδομάδας. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι της καριέρας σου (και είναι καλή ιδέα να έχεις μια λίστα!), αξιολόγησε τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να τους πραγματοποιήσεις το νέο έτος.

ξεκίνα την αναζήτηση νέας εργασίας

Αν δεν είσαι ικανοποιημένος/η με την τρέχουσα εργασία σου, βάλε προτεραιότητα να βρεις την θέση εργασίας που σου ταιριάζει. Ο Ιανουάριος είναι μια εξαιρετική περίοδος για να ξεκινήσεις την αναζήτηση και να επανεκτιμήσεις τους στόχους της καριέρας σου. Πολλές αποφάσεις προσλήψεων λαμβάνονται συχνά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οπότε θα ήταν μια καλή ιδέα να βελτιώσεις και να ανανεώσεις το βιογραφικό σου και ετοιμάσου για νέες συνεντεύξεις!  

Φυσικά, μην ξεχάσεις να προσθέσεις και τους δικούς σου στόχους, οι οποίοι πιθανόν να μην συμπεριλαμβάνονται στη λίστα μας και ετοιμάσου για μια νέα χρονιά γεμάτη ξεχωριστές εμπειρίες!