Εάν είσαι από τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τον εθελοντισμό είμαστε σίγουροι ότι ο αλτρουισμός είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου. Η εμπειρία σου ως εθελοντής/τρια σου προσδίδει πέρα απ΄το προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο περισσότερες ευκαιρίες να βρεις δουλειά. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι εθελοντές έχουν την προθυμία να συνεισφέρουν και να προσφέρουν στην κοινωνία. Σύμφωνα με αυτό, οι εργοδότες και οι εκάστοτε σύμβουλοι που διαβάζουν το βιογραφικό σου αντιλαμβάνονται ότι είσαι ένα άτομο γεμάτο όρεξη και προθυμία να μάθεις νέα πράγματα και να συνεισφέρεις στην εταιρεία.

Πώς μπορείς να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου με έξυπνο τρόπο την εμπειρία σου στον εθελοντισμό ώστε ο σύμβουλος/εργοδότης να το προσέξει; Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και δες σε ποιά κατηγορία υποψηφίου ανήκεις ώστε να καταγράψεις τον εθελοντισμό σωστά στο βιογραφικό σου.

βρίσκεσαι στην αρχή της σταδιοδρομίας σου;

Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις εργασιακή εμπειρία αλλά έχεις ασχοληθεί με τον εθελοντισμό ήρθε η στιγμή να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία σου σ’αυτό το κομμάτι. Καλό θα ήταν να σκεφτείς πόσο σε βοήθησε ο εθελοντισμός στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς σου, όπως είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ηγεσία, η διαχείριση χρόνου, ο προγραμματισμός. Αφού λοιπόν συνειδητοποιήσεις τι έχεις αποκομίσει κατέγραψε τα στοιχεία με ευκρίνεια και  μην ξεχάσεις να αναφέρεις πόσο σε έχει βοηθήσει να προσαρμόζεσαι σε νέα περιβάλλοντα.

Μπορείς να συμπεριλάβεις τον εθελοντισμό στο πεδίο της εργασιακής εμπειρίας σε περίπτωση που σου δόθηκε έστω μικρή ανταμοιβή, διαφορετικά σε ξεχωριστό πεδίο που αφορά τον εθελοντισμό χωρίς να ξεχάσεις τα παρακάτω στοιχεία:

  • Όνομα οργανισμού
  • Τοποθεσία
  • Ο τίτλος της θέσης σου ως εθελοντής/τρια
  • Χρονική περίοδος
  • Επιτεύγματα/στόχοιο εθελοντισμός σαν ευκαιρία να ξεκινήσεις νέα σταδιοδρομία και να επανέλθεις στο εργασιακό παιχνίδι.

Ο εθελοντισμός σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις νέες ικανότητες που δεν ήξερες καν ότι κατέχεις. Οι μελλοντικοί εργοδότες δεν θα ασχοληθούν τόσο με το γεγονός της αμισθίας αλλά με το είδος της ενασχόλησης σου και το θάρρος σου να δοκιμάσεις κάτι καινούριο και να αναπτύξεις μια νέα ικανότητα.

Μην ξεχνάς να καταγράφεις ότι η εμπειρία σου είναι εθελοντική ώστε να μην δώσεις την εντύπωση στον σύμβουλο/εργοδότη ότι προσπαθείς να τον κοροϊδέψεις.είσαι ένας έμπειρος υποψήφιος με μεγάλη εργασιακή εμπειρία;

Αν είσαι από τους/τις υποψηφίους που έχουν μεγάλη σταδιοδρομία, τότε η εθελοντική σου εμπειρία δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην εντύπωση που θα δώσεις. Η επαγγελματική πορεία και εμπειρία θα είναι οι πηγές που ο σύμβουλος/εργοδότης θα αντλήσουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να κρίνουν αν είσαι κατάλληλος για αυτή την θέση.Επιπλέον, καλό θα ήταν να αναφέρεις αρκετά περιεκτικά την εθελοντική σου προϋπηρεσία, το χρονικό διάστημα και το όνομα του οργανισμού που πήγες. Αν έχεις ασχοληθεί εθελοντικά σε πολλούς οργανισμούς καλύτερα να αναφέρεις τους πιο πρόσφατους.

μην ρισκάρεις να δώσεις παραπάνω πληροφορίες που δεν αφορούν τον επαγγελματικό σου τομέα. 

Σε περίπτωση που έχεις ασχοληθεί με θρησκευτικές, πολιτικές οργανώσεις στα πλαίσια του εθελοντισμού καλό θα ήταν να μην τις αναφέρεις καθώς αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία που δεν αφορούν την επαγγελματική σου σταδιοδρομία και θα επηρεάσουν την κρίση του συμβούλου/εργοδότη. Θυμήσου να τονίσεις τα στοιχεία που κέρδισες από την εθελοντική σου εμπειρία και όχι να τους οργανισμούς.

κάνε έρευνα για την εταιρεία που σε ενδιαφέρει και προσάρμοσε τα στοιχεία που θα γράψεις.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο και μέσω έρευνας κατανόησε την φιλοσοφία της εταιρείας για την οποία προετοιμάζεσαι ώστε να διαλέξεις σωστά τις πληροφορίες που θέλεις να καταγράψεις. Για παράδειγμα αν παρατηρήσεις ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για την οικολογία και έχεις ασχοληθεί εθελοντικά με το περιβάλλον και την οικολογία μπορείς να αφιερώσεις λίγα παραπάνω λόγια για να ενημερώσεις τον αναγνώστη. Αυτό θα σε βοηθήσει να εναρμονιστείς με το κλίμα της εταιρείας και να δείξεις ότι ταιριάζεις να δουλεύεις σε αυτό το περιβάλλον.

ο εθελοντισμός στο βιογραφικό σου θα σε βοηθήσει μείνεις αξέχαστος/η.

Η εθελοντική εμπειρία είναι το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα, το χρυσό εισιτήριο για να τραβήξεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να θέλουν να σε γνωρίσουν. Και τώρα ήρθε η ώρα να βρεις την κατάλληλη θέση εργασίας για να στείλεις το βιογραφικό που με τόσο κόπο ετοίμασες. 

Μπες στο website της Randstad, φτιάξε τον λογαριασμό σου, δες τις θέσεις εργασίας που έχουμε ανοιχτές αυτή την περίοδο, κάνε την αίτηση σου σε όποια σου ταιριάζει και θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σου.

 

*To πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career advice του Monster.