Πριν μια προγραμματισμένη συνέντευξη εργασίας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προετοιμάσετε απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης που μπορεί να σας υποβάλλει ο υπεύθυνος προσλήψεων. Μία από αυτές είναι η ερώτηση “Που βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;”.

Με την ερώτηση αυτή, ο recruiter επιθυμεί να δει αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το νέο ρόλο και την εταιρεία και αν σκοπεύετε να παραμείνετε σε αυτή τη θέση και να εξελιχθείτε επαγγελματικά. Η πρόσληψη ενός υπαλλήλου είναι μια επένδυση, επομένως, οι επαγγελματίες που δείχνουν ενδιαφέρον ήδη από το στάδιο της συνέντευξης είναι πιθανότερο να παραμείνουν στην εταιρεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα να αποδώσει η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Επομένως, πρέπει να δώσετε την εικόνα ότι η νέα σας δουλεια είναι πράγματι σταθμός στην καριέρα σας και όχι κάτι προσωρινό μέχρι να βρείτε κάτι που όντως σας αρέσει.

Τι θα πρέπει να περιέχει, λοιπόν, μια ενδεδειγμένη απάντηση;

  1. Ρεαλιστικοί στόχοι
    Είναι σημαντικό να περιγράψετε στόχους που μπορούν να επιτευχθούν και να είναι ρεαλιστικοί. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά τον κλάδο στον οποίο ανήκει η θέση καθώς και τον κλάδο δραστηριότητας της εταιρείας ώστε να γνωρίζετε τι ισχύει, τι μπορείτε να πετύχετε και πώς.
  2. Φιλοδοξία
    Θα αφήσετε μια αρκετά θετική εικόνα αν προβάλλετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σκέφτεστε το μέλλον σας αλλά έχετε σκεφτεί τι θέλετε να κάνετε στην καριερα σας και πώς θα το πετύχετε. Δε χρειάζεται να έχετε προετοιμάσει ένα αναλυτικό πλάνο αλλά να δείξετε ότι έχετε μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι αποτελούν πρόκληση και θα σας ωθήσουν να εξελιχθείτε σαν επαγγελματίας.
  3. Στόχοι και Εξέλιξη

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στην απάντησή σας είναι οι στόχοι που έχετε θέσει και πώς οι στόχοι αυτοί θα εξυπηρετήσουν την εξέλιξή σας, προσωπικά και επαγγελματικά. Αν ο ρόλος τον οποίο καλείστε να αναλάβετε αντιστοιχεί στους στόχους σας για το μέλλον, αναφέρετέ το μαζί με σχετικά παραδείγματα, δείχνοντας πώς η εταιρεία συνδέεται με την επαγγελματική πορεία που θέλετε να ακολουθήσετε.

Αν οι εκάστοτε θέσεις εργασίας δεν αντιστοιχεί πλήρως με τους στόχους σας, φροντίστε να προβάλλετε τη σύνδεση που θα έχει με την εξέλιξή σας. Αν, για παράδειγμα, οι αρμοδιότητες του ρόλου σας συνδέονται με τις αρμοδιότητες μιας διαφορετικής θέσης που θέλετε να αναλάβετε στο μέλλον, αναλύστε τη σύνδεση μεταξύ των δύο. Σίγουρα, δε θέλετε να δείξετε ότι δεν ενδιαφέρεστε αρκετά για τη θέση ή ότι θέλετε να την αναλάβετε για λόγους που δε συνδέονται με τα καθήκοντα της ή με την εταιρεία.

  1. Προσωπικότητα

Είναι κρίσιμο να προβάλλετε στοιχεία του χαρακτήρα σας και, παράλληλα, να διαβεβαιώσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων ότι μπορεί να επενδύσει σε εσάς. Η απάντησή σας πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σας. Αν δείξετε ότι διαθέτετε, δηλαδή, όρεξη για δουλειά και κίνητρο για εξέλιξη, αυτό θα βοηθήσει τον recruiter να διαπιστώσει αν είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά.

  1. Διάστημα Παραμονής

Τέλος, η απάντησή σας είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πείσετε τον πιθανό σας εργοδότη ότι θέλετε να μείνετε στην εταιρεία, για μεγάλο διάστημα, αν φυσικά εξυπηρετεί τους στόχους για την καριέρα σας, και ότι μπορεί να επενδύσει σε εσάς.