Έχετε προγραμματίσει κάποια συνέντευξη για δουλειά τις επόμενες μέρες; Αν η απάντηση είναι θετική, η σωστή προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά.

  1. Καλή πρόβα

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για συνέντευξη που μπορεί να κληθείτε να απαντήσετε και καλό είναι να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τα σημαντικά στοιχεία που θέλετε να αναφέρετε. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απομνημονεύσετε κάθε σας λέξη αλλά ότι είναι χρήσιμο να θυμάστε σε ποιο σημείο θέλετε να εστιάσετε αν σας ρωτήσουν για τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας, για παράδειγμα, ή γιατί θέλετε να δουλέψετε στην εν λόγω εταιρεία.

  1. Καλή έρευνα

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά για την εταιρεία στην οποία πάτε για συνέντευξη για εργασία, είτε διαβάζοντας πληροφορίες στην ιστοσελίδα της είτε ψάχνοντας την στο διαδίκτυο. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε τα τελευταία νέα για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, επενδυτικές κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως έχει προχωρήσει τελευταία καθώς και τους κύριους ανταγωνιστές της. Αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε μία από τις απαντήσεις στη συνέντευξη, δείχνοντας τόσο τις γνώσεις σας όσο και το ενδιαφέρον για την εταιρεία και τον κλάδο.

  1. Γλώσσα του σώματος

Σε μια συνέντευξη εργασίας, μετράει η κάθε λεπτομέρεια. Έτσι, εκτός των απαντήσεών σας, δώστε έμφαση στο πώς επικοινωνείτε με τις κινήσεις και τις χειρονομίες σας και γενικότερα με τη γλώσσα του σώματος. Διατηρήστε μια καλή στάση του κορμού, χωρίς να σταυρώνετε τα χέρια σας ή να κάνετε νευρικές κινήσεις. Επίσης, κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο, καλό είναι να σηκώνεστε και να συστήνεστε, ως δείγμα σεβασμού.

  1. Ντύσιμο

Το ντύσιμο στη συνέντευξη εργασίας δίνει μια αρχική πρώτη εντύπωση, η οποία συχνά επηρεάζει και την συνέχεια της συνέντευξης. Ωστόσο, πρέπει το ντύσιμο να ταιριάζει με το ύφος της εταιρείας, επομένως, σκεφτείτε πόσο επίσημη είναι η θέση εργασίας ή τι είδους είναι η εταιρεία στην οποία θα πάτε. Μια start-up εταιρεία, για παράδειγμα, έχει ένα πιο χαλαρό χαρακτήρα, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο ντύσιμο των υπαλλήλων.

  1. Ενθουσιασμός

Παρά το άγχος που μπορεί να έχετε, θα δώσετε μια πολύ καλή εικόνα αν απλά χαμογελάτε και έχετε μια ήρεμη συμπεριφορά. Οι συνεντεύξεις εργασίας είναι καταστάσεις πίεσης για τους υποψηφίους αλλά όσο περισσότερο άγχος έχετε και το δείχνετε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας καθώς δε θα μπορείτε να εκφραστείτε όπως θα θέλατε. Επομένως, προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας, να δίνετε καθαρές απαντήσεις, χωρίς νευρικότητα, και έτσι θα φανείτε φιλικοί, προσιτοί και με αυτοπεποίθηση.

  1. Ερωτήσεις

Μια συνέντευξη είναι “δοκιμασία” τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο, καθώς ο πρώτος ελέγχει αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη δουλειά και ο δεύτερος αν η συγκεκριμένη εταιρεία ταιριάζει στις φιλοδοξίες που έχει για την καριέρα του. Συνεπώς, όταν έρθει η ώρα να κάνετε εσείς τις ερωτήσεις, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και ρωτήστε ό,τι θα θέλατε να μάθετε για το εργασιακό περιβάλλον, για περισσότερες λεπτομέρειες για τις θέσεις εργασίας, για τις προοπτικές καριέρας που έχετε ή για την εταιρική κουλτούρα. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερη απόφαση θα πάρετε όταν σας γίνει η προσφορά εργασίας.

 

Μετά το τέλος της συνέντευξης, καλό είναι να στείλετε ένα ευχαριστήριο email ώστε να δείξετε ότι εκτιμάτε τον χρόνο που αφιέρωσε σε εσάς ο υπεύθυνος προσλήψεων. Μη ξεχνάτε ότι η εικόνα ενός υποψηφίου σχηματίζεται από την πρώτη επικοινωνία ως και την τελευταία.