Η περίοδος με το λιγότερο φόρτο εργασίας στο γραφείο αποτελεί την κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσεις τα τρέχοντα καθήκοντά σου και να σκεφτείς τη μελλοντική σου εξέλιξη. Eίναι μια περίοδος ελευθερίας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί, για να διατηρήσεις την παραγωγικότητά σου και να εστιάσεις στη μακροπρόθεσμη εξέλιξή σου, καθώς και στους στρατηγικούς στόχους που επιθυμείς να επιτύχεις τους επόμενους μήνες.

1. τακτοποίησε και οργάνωσε τον χώρο εργασίας σου.

Ξεκίνησε με το να αδειάσεις τα συρτάρια σου, να καθαρίσεις τα ράφια σου και να ανανεώσεις το σύστημα αρχειοθέτησης, είτε είναι σε ψηφιακή είτε σε φυσική μορφή. Τοποθέτησε στο γραφείο σου μόνο τα αντικείμενα που είναι πραγματικά απαραίτητα.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να απαλλαγείς απ’ όλη την περιττή ακαταστασία που εμποδίζει την παραγωγικότητά σου και περιορίζει την ικανότητά σου να σκεφτείς πιο γρήγορα και δημιουργικά. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, εάν εργάζεσαι εξ’ αποστάσεως, καθώς η έλλειψη μιας δεύτερης γνώμης μπορεί να έχει επιτρέψει τη δημιουργία ακαταστασίας με την πάροδο του χρόνου.

2. καθάρισε τη λίστα με τα e-mails και τον υπολογιστή σου.

Είναι πιθανό να έχεις συγκεντρώσει αρκετά - ίσως και μερικά χιλιάδες- emails που υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι θα διαβάσεις, εκτός κι αν είσαι κάποιος που διαγράφει τα emails αφού τα διαβάσει. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να λάβεις δράση.

Ξεκίνησε απαντώντας σε αυτά τα emails και διαγράφοντας αυτά που δεν είναι πλέον σχετικά. Για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση, σκέψου να δημιουργήσεις ένα σύστημα αρχειοθέτησης για καλύτερη οργάνωση.

Επιπλέον, εάν αυτή τη στιγμή έχεις 10 φακέλους και 16 στιγμιότυπα οθόνης που γεμίζουν την επιφάνεια εργασίας σου, ήρθε η ώρα να τακτοποιήσεις και τον ψηφιακό σου χώρο.

Για χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την εκκαθάριση του υπολογιστή σου, συνιστούμε να ανατρέξεις σε ένα από τα πιο δημοφιλή άρθρα σχετικά με το θέμα: πως να κάνετε εκκαθάριση στον υπολογιστή σας.

3. δικτυώσου.

Χρησιμοποίησε την περίοδο που ο/η προϊστάμενός σου λείπει, για να δικτυωθείς δυναμικά. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και κάλεσε ή στείλε emails σε άτομα με τα οποία επιθυμείς να δικτυωθείς, τόσο εντός της εταιρίας σου όσο και στον κλάδο σου. Ποτέ δεν ξέρεις, αυτές οι αλληλεπιδράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν προφανώς σε πολύτιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες!

Το καλοκαίρι τείνει να έχει έναν ξεχωριστό ρυθμό σε σύγκριση με άλλες εποχές. Οι άνθρωποι μπορεί ναν είναι πιο δεκτικοί σε συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες, ειδικά εάν οι δραστηριότητες ή οι ευθύνες τους παρουσιάζουν κάμψη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Εάν δεν είσαι σίγουρος/η από πού να ξεκινήσεις ή αισθάνεσαι διστακτικός/ή σχετικά με τη δικτύωση, σε παροτρύνουμε να διαβάσεις τις συμβουλές των ειδικών μας για να δικτυωθείς σαν επαγγελματίας. Αυτές οι πηγές μπορούν να σου παρέχουν πολύτιμη καθοδήγηση και υποστήριξη, για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στην κοινωνική δικτύωση.

4. παραχώρησε στον εαυτό σου ένα κατάλληλο μεσημεριανό διάλειμμα.

Παρατηρείται ότι αρκετοί εργάζονται κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματός τους και οι εργοδότες έχουν συνηθίσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν είναι μια συνιστώμενη μέθοδος για εξοικονόμηση χρόνου ή διατήρηση της αποδοτικότητας.

Προσπάθησε σκόπιμα να αφιερώσεις χρόνο, για να γευματίσεις και να χαλαρώσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου διαλείμματος. Βρες ένα ήσυχο σημείο, ιδανικά κοντά σε έναν χώρο με πράσινο και απόλαυσε το γεύμα σου. Εναλλακτικά, γευμάτισε σε αυτό το ευχάριστο καφέ, που ήθελες να επισκεφθείς.

Κράτησε ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο κάτω από το γραφείο σου και κάνε μια βόλτα 30 λεπτών. Ακόμα κι αν ιδρώσεις, θα επιστρέψεις στο γραφείο σου ανανεωμένος/η και αναζωογονημένος/η.

Όχι μόνο είναι ωφέλιμη αυτή η άσκηση για την ευεξία σου, αλλά μπορεί επίσης να γίνει συνήθεια που θα ακολουθήσεις, ακόμα και όταν αλλάξουν οι εποχές.

5. μάθε κάτι νέο.

Κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να διευρύνεις τις γνώσεις σου και να μάθεις κάτι καινούριο. Σκέψου να εγγραφείς σε διαδικτυακά μαθήματα ή να παρακολουθήσεις διαδικτυακά σεμινάρια που σχετίζονται με την εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο/η εργοδότης σου επιστρέψει από τις διακοπές του, μπορείς να τον/την εντυπωσιάσεις δείχνοντας την τεχνογνωσία που απέκτησες πρόσφατα.

Αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να μελετήσεις, να αναπτύξεις σχέδια και να οργανώσεις πρωτοβουλίες που θα τραβήξουν την προσοχή των συναδέλφων σου κατά την επιστροφή τους ή στο εγγύς μέλλον. Έτσι, θα είσαι προετοιμασμένος/η να προσαρμοστείς γρήγορα και να διακριθείς, όταν οι καταστάσεις επανέλθουν στο φυσιολογικό στον εργασιακό σου χώρο.

6. αναζήτησε πηγές έμπνευσης για τη δουλειά σου.

Αυτή η διαδικασία ίσως περιλαμβάνει την εξερεύνηση των blogs που σχετίζονται με τον κλάδο σου, την ακρόαση podcasts, ή την επικοινωνία με επαγγελματίες που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσο περισσότερο εντρυφείς σε εμψυχωτικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο τόσο διατηρείς τον ενθουσιασμό σου και ανακαλύπτεις νέες ιδέες, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές στρατηγικές σου επιλογές.

7. κάνε και εσύ τις διακοπές σου!

Εάν βρίσκεις αυτές τις προτάσεις σχεδόν δελεαστικές για να εργαστείς το καλοκαίρι, τότε ξανασκέψου το. Υπάρχει η τάση, αρκετοί εργαζόμενοι να μην αξιοποιούν πλήρως το δικαίωμα διακοπών τους και να εργάζονται όλο και περισσότερο.

Όμως, αυτή η σταθερή αφοσίωση και η ισχυρή εργασιακή ηθική μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, ασθένεια και να εμποδίσει την ικανότητά σου να λειτουργήσεις αποτελεσματικά τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία.

Να θυμάσαι πάντα ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Αν και μπορεί να πιστεύεις ότι κάνεις χάρη στον εργοδότη σου, μακροπρόθεσμα δε θα είναι ωφέλιμο. Οι διακοπές δεν είναι μόνο ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πακέτου παροχών σου, αλλά είναι και σημαντικές για την ψυχική σου ευεξία και τη συνολική αποτελεσματικότητά σου.

Επιπρόσθετα, είναι πιο ευχάριστο να είσαι στην εργασία σου και πιο εύκολο να συνεργάζεσαι, όταν είσαι ξεκούραστος/η και έχεις κίνητρο, για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της εργάσιμης ημέρας σου.

Τέλος, σταμάτα να νιώθεις ενοχές και αξιοποίησε στο έπακρο τις φορές που λείπουν οι συνάδελφοί σου. Αυτό θα αποδείξει ότι είσαι πλήρως προετοιμασμένος/η να απολαύσεις τις διακοπές σου, όταν έρθει η σειρά σου!