Η επανάσταση της εργασίας από το σπίτι έχει ήδη ξεκινήσει, με περισσότερους υποψηφίους από ποτέ να επιλέγουν ευκαιρίες εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την τηλεργασία, επειδή τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά. Η αποφυγή της πρωινής κίνησης, η μείωση των εξόδων εκτός σπιτιού, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η επιλογή του να δουλεύεις απ’ όπου θέλεις, είναι μερικά από αυτά.Μέχρι τον Μάιο του 2020, περίπου το 55% των απασχολούμενων εργαζόταν από το σπίτι στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor 2023, το 78% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε, ότι θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τόπο εργασίας αν το επιθυμεί και το 84% θα ήθελε να επιλέξει τις ώρες εργασίας του. 

Η εργασία από το σπίτι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η απουσία μετακινήσεων, το πιο ευέλικτο πρόγραμμα και φυσικά τις ανέσεις που σου προσφέρει το σπίτι.1. αποφεύγεις καθημερινές μετακινήσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν τουλάχιστον μία με δύο ώρες κάθε μέρα, για να πάνε και να γυρίσουν από το γραφείο με το αυτοκίνητό τους ή με τα ΜΜΜ - και σε κάποιες περιπτώσεις ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται. Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ο χαμένος χρόνος πίσω από το τιμόνι και οι επικίνδυνες συνθήκες κατά τη διάρκεια της οδήγησης κάποιες φορές μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος και στρες. Ακόμα και οι μακρινές διαδρομές με το μετρό ή το λεωφορείο, με πολλές στάσεις και συνωστισμό, μπορούν να εξαντλήσουν την υπομονή σου, όταν επιστρέφεις στο σπίτι σου αργά το απόγευμα. Εκτός αν ανήκεις και εσύ στους πολύ τυχερούς, όπου η εργασία τους είναι πολύ κοντά στον τόπο κατοικίας τους και πηγαίνουν με τα πόδια, γλιτώνοντας έτσι από το καθημερινό άγχος για να προλάβουν να φτάσουν έγκαιρα. 

Με μια εξ αποστάσεως θέση εργασίας, αυτές οι ανησυχίες εξαλείφονται και έχεις τη δυνατότητα να περάσεις τον επιπλέον χρόνο σου κάνοντας αυτό που αγαπάς.

βρες μια εξ αποστάσεως εργασία 

2. μειώνεις το αποτύπωμα άνθρακα

Ένα άλλο πλεονέκτημα της εργασίας από το σπίτι, που αποτελεί προτεραιότητα αρκετών επιχειρήσεων και ανθρώπων τη σημερινή εποχή, είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, δεν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου για να πας στον χώρο εργασίας, οπότε μπορείς να αποφασίσεις εσύ πόσο συχνά μπορείς να το χρησιμοποιείς εκτός δουλειάς. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με το γραφείο, στο σπίτι έχεις εσύ τον έλεγχο για το κλιματιστικό, τη θέρμανση, το ρεύμα και για οτιδήποτε άλλο, ώστε να περιορίσεις την κλίμακα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

3. προσαρμόζεις το γραφείο και την εμφάνισή σου

Εκτός από τη δυνατότητα να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία όσο υψηλή ή χαμηλή επιθυμείς, είσαι ελεύθερος/η  να διαμορφώσεις το γραφείο σου με ιδέες που ταιριάζουν στη δική σου αισθητική. Δεν σε περιορίζει πλέον κάτι, μπορείς να το διακοσμήσεις όπως εσύ θέλεις, να το κρατήσεις φωτεινό, μίνιμαλ ή γεμάτο φυτά και να το αλλάζεις κατά το δοκούν. Η προσαρμογή του χώρου εργασίας σου μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγικότητά σου, ολοκληρώνοντας τις καθημερινές σου αρμοδιότητες πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μπορείς να προσαρμόζεις το ντύσιμό σου κάθε στιγμή ανάλογα με το πρόγραμμα της ημέρας σου. Αν για παράδειγμα έχεις μια διαδικτυακή συνάντηση, μπορείς να δώσεις περισσότερη σημασία στην εμφάνιση και στο ντύσιμό σου, αν πάλι όχι, μπορείς να βάλεις κάτι που θα σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα στο σπίτι. 4. εξοικονομείς χρήματα

Όταν σε πιέζει ο χρόνος ή είσαι αγχωμένος/η λόγω της κίνησης, είναι πιο εύκολο να υποκύψεις και να πάρεις έναν επιπλέον καφέ για το δρόμο ή να παραγγείλεις φαγητό απ' έξω για το μεσημεριανό σου γεύμα. Αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι εξοικονομούν χρήματα στα εξής:

  • καφέδες, γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • βοηθό για τη φροντίδα/ φύλαξη παιδιών
  • συντήρηση αυτοκινήτου, βενζίνη και διόδια
  • εισιτήρια για μέσα μαζικής μεταφοράς5. έχεις περισσότερο χρόνο με φίλους και οικογένεια

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελούσε παραδοσιακά μια πρόκληση για τους περισσότερους εργαζόμενους, ιδίως για όσους είναι νέοι γονείς. Ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί με το να περνάει περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους του, αλλά για τα παιδιά, κάθε επιπλέον στιγμή που περνούν με τους γονείς τους, μετράει ακόμη περισσότερο. Το να μπορείς να περνάς ποιοτικό χρόνο, αντί να βιάζεσαι να πας τα παιδιά στο σχολείο πριν ξεκινήσει η κίνηση, σημαίνει ένα πιο χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι για όλους.

Τέλος, μπορείς να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου, ώστε να μπορείς να περνάς περισσότερο ποιοτικό χρόνο με φίλους ή να κάνεις το χόμπι που αγαπάς.

6. έχεις την άνεση του σπιτιού

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς και άνετοι στο σπίτι τους. Όταν περιβάλλεσαι από οικεία πρόσωπα ή αντικείμενα και μπορείς να σκεπαστείς με μια κουβέρτα ή να φορέσεις παντόφλες όταν θελήσεις, η δουλειά γίνεται πολύ πιο διασκεδαστική. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να προστατέψεις και να φροντίσεις την υγεία σου, ειδικά αν ταλαιπωρείσαι συχνά από εποχική αλλεργία ή γρίπη. Ομοίως, αν σου αρέσει να χρησιμοποιείς παιχνίδια fidget, στο σπίτι δεν ανησυχείς αν ενοχλείς τους συναδέλφους σου.

7. έχεις ανεξαρτησία ως προς τον τόπο κατοικίας

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ο τόπος κατοικίας τους χρειάζεται να είναι κοντά στον χώρο εργασίας τους, αλλά με μια εργασία από το σπίτι, δεν υπάρχει καμία τέτοια υποχρέωση. Αν επιθυμείς να μετακομίσεις σε ένα μεγαλύτερο σπίτι, σε μια πιο κεντρική τοποθεσία ή κοντά στη φύση, μπορείς να το επιλέξεις. 8. μπορείς να είσαι ψηφιακός νομάς

Θα μπορούσες να πας ένα βήμα παραπέρα από το να μετακομίσεις σε μια νέα πόλη, ένα ελληνικό χωριό ή ένα ελληνικό νησί και να δοκιμάσεις να γίνεις ψηφιακός νομάς, ταξιδεύοντας σε διάφορες τοποθεσίες σε τακτική βάση. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, μπορείς να εργάζεσαι από καφετέριες, ξενοδοχεία, ολιγόωρα ενοικιαζόμενα γραφεία  ή βιβλιοθήκες με φορητό υπολογιστή ή smartphone συνδεδεμένο με WiFi από οπουδήποτε στον κόσμο.

Η εργασία από το σπίτι προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, που σημαίνουν εξοικονόμηση χρημάτων και έναν τρόπο ζωής προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις σου. Αν θέλεις να βρεις μια εξ αποστάσεως εργασία, ρίξε μια ματιά στις τρέχουσες θέσεις εξ αποστάσεως εργασίας που διαθέτει η Randstad Hellas και κάνε αίτηση τώρα. 

κάνε την αίτησή σου