Θα σε ενδιέφερε να δημιουργήσεις ουσιαστικές online συνδέσεις με άλλους αλλά δεν είσαι σίγουρη/ος πώς να ξεκινήσεις; Μια καλή αρχή είναι να δημιουργήσεις προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ξεκινήσεις το networking. To digital networking είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους επαγγελματίες που αναζητούν συμβουλές ή θέλουν να εξελίξουν την καριέρα τους. 

Σε μια δια ζώσης συνάντηση, μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να ερμηνεύσουμε αντλώντας στοιχεία για τον συνομιλητή μας από τον τρόπο και τον τόνο που μιλάει, το ύφος και τη γλώσσα του σώματος. Στις μέρες μας ωστόσο έχει προστεθεί ένα επιπλέον βήμα στη διαδικασία γνωριμίας, το οποίο ξεκινάει με την online σύνδεση πριν φτάσουμε στη δια ζώσης γνωριμία.   

Αυτή η διαδικασία θα σου φανεί πολύ χρήσιμη αν θέλεις να συνδεθείς με ανθρώπους εκτός του κύριου ή συνηθισμένου κύκλου σου, όπως για παράδειγμα επαγγελματίες αλλά και thought leaders από άλλους κλάδους της αγοράς ή από άλλες χώρες.

digital - active mouse pointer / cursor arrow at click position in various color combinations. Please use the background color as indicated in the file name.
digital - active mouse pointer / cursor arrow at click position in various color combinations. Please use the background color as indicated in the file name.

Κοινωνικά δίκτυα όπως είναι το LinkedIn, το Twitter και το Facebook σου δίνουν την ευκαιρία να συνδεθείς με άτομα, να αποκτήσεις γνώσεις, να ενημερωθείς και να εδραιώσεις τη φήμη σου. Ένα έχεις μία δυνατή ψηφιακή παρουσία και ένα ισχυρό online brand είναι πιθανότερο να δημιουργήσεις περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για ρόλους και σε εταιρείες που σε ενδιαφέρουν.

Ακολουθεί ένας σύντομος και χρήσιμος οδηγός για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων μέσω ψηφιακών δικτύων και ανάπτυξης των ικανοτήτων μας στο online networking. 

3 tips για ψηφιακή δικτύωση με αποτέλεσμα.

 

1. οικοδόμησε το σωστό ψηφιακό δίκτυο. 

Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα κοινωνικών δικτύων. Οπότε καλό θα ήταν να πάρεις λίγο χρόνο να αξιολογήσεις σε ποιό/α από αυτά βρίσκεται και αλληλεπιδρά το δικό σου επαγγελματικό δίκτυο. Μόλις καταλάβεις που συγκεντρώνονται οι κατάλληλοι για εσένα άνθρωποι για να μοιραστούν ιδέες και απόψεις καλό θα ήταν να επενδύσεις χρόνο προκειμένου να δημιουργήσεις ένα ενδιαφέρον προφίλ σε αυτό το δίκτυο και να το αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Είναι πολύ σημαντικό να περιβάλλεσαι από άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα και βέβαια άτομα που θαυμάζεις και εκτιμάς προκειμένου να ανοίξεις τους ορίζοντές σου και να έχεις την ευκαιρία να καταλάβεις πώς οι τελευταίες τάσεις στον κλάδο σου, αλλά και ευρύτερα στην αγορά μπορούν να επηρεάσουν τη δουλειά σου. Δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο επιλέγεις να εξελιχθείς επαγγελματικά, επίλεξε τα άτομα με τα οποία θέλεις να έχεις επικοινωνία,  να μοιράζεσαι ιδέες και σκέψεις αλλά και να αντλείς έμπνευση.

LinkedIn, Clubhouse, Twitter αλλά και προϊοντικά forum (e.g. Google Ad forums) σου παρέχουν νέες ευκαιρίες για online networking, μπορείς να ακολουθήσεις άτομα και ομάδες που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα, αλλά και τον επαγγελματικό σου ρόλο. Πάρε τον χρόνο να βρεις ανθρώπους που ηγούνται και ξεχωρίζουν στους τομείς που σε ενδιαφέρουν, διάβαζε τα άρθρα που μοιράζονται ή γράφουν, ακολούθησε τις επιμέρους ομάδες/ communities στις οποίες συμμετέχουν, παρακολούθησε online networoking events, συνδέσου και με άλλους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι τον ίδιο τρόπο σκέψης ή κοινά ενδιαφέροντα και δημιούργησε σχέσεις.  

Καλό θα είναι στο online networking να αποφεύγεις τις γενικόλογες συζητήσεις και να είσαι πολύ στοχευμένη/ος στις σκέψεις που μοιράζεσαι, στις ερωτήσεις που θέτεις και στις πληροφορίες που αναζητάς.

Παρακάτω μπορείς να δεις κάποιες απλές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να προσαρμοστείς πιο γρήγορα στη δικτύωση στα κοινωνικά δίκτυα:

  • Κάνε άμεσες ερωτήσεις και σχετικές με το θέμα που σε αφορά και σε ενδιαφέρει.
  • Κάνε έρευνα και προετοιμάσου προκειμένου να μπορείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου και τις απόψεις σου.
  • Δείξε σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις.

Με κάθε διασύνδεση που κάνεις, προσπάθησε να σκεφτείς και να αξιολογήσεις τι θέλεις να καταφέρεις από τη σύνδεση με ένα συγκεκριμένο άτομο ή με ένα γκρουπ ατόμων. Ψάχνεις για συγκεκριμένη δουλειά; Ψάχνεις συνεργάτη; ή απλά θέλεις να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και τις γνώσεις σου;

2. οικοδόμησε το online brand σου. 

Μόλις δημιουργήσεις το προφίλ σου και τις πρώτες σου συνδέσεις, έρχεται η ώρα να δημιουργήσεις το προσωπικό σου brand αλλά και να εδραιώσεις τις σχέσεις σου στα διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα. Μπορείς να ξεκινήσεις κοινοποιώντας χρήσιμα άρθρα, σχολιάζοντας αυτά που δημοσιεύουν άλλοι, εκθέτοντας τις απόψεις σου και παίρνοντας μέρος σε online συζητήσεις με άλλους.

βεβαιώσου ότι το περιεχόμενο που μοιράζεσαι είναι επίκαιρο και σχετικό με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς. 

Η δημιουργία του δικού σου blog είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εδραιώσεις τη φήμη σου. Με ένα τακτικό πρόγραμμα αναρτήσεων κατάλληλου και επίκαιρου περιεχομένου ένα blog σου επιτρέπει να προβάλλεις το personal brand σου να θέτεις ερωτήσεις και να προσκαλείς άλλους να σχολιάσουν.

Καλό θα ήταν να είσαι ανοιχτή/ός σε διαφορετικές γνώμες και να περιμένεις όταν κάνεις μία δημοσίευση όλες τις πιθανές απόψεις - είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς . Είναι επιλογή σου αν θες να απαντάς σε όλα τα σχόλια των δημοσιεύσεων, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι αναγκαίο. Μπορείς να επιλέξεις σε ποια θα απαντάς και μην ξεχνάς να το κάνεις με επαγγελματισμό και θετική ενέργεια. Αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα θα καταφέρεις να εμπνεύσεις σεβασμό και εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές σου σχέσεις.

3. μετάφερε το δίκτυό σου και στον πραγματικό κόσμο.

Όταν η στιγμή είναι σωστή το επόμενο βήμα είναι να μεταφέρεις τις διαδικτυακές σου σχέσεις στη δια ζώσης εκδοχή τους και στην πραγματική σου ζωή επαγγελματικά ή προσωπικά. Μετά από ψηφιακές συζητήσεις και συνδέσεις θα μπορείς να αποφασίσεις ποια άτομα θέλεις να γνωρίσεις από κοντά και για ποιο λόγο. Είναι σημαντικό λοιπόν η φυσική σου παρουσία και στάση να ανταποκρίνεται στο ψηφιακό προφίλ που έχεις δημιουργήσει και να γνωρίζεις ποιος είναι ο στόχος της εκάστοτε γνωριμίας. Πριν τους γνωρίσεις από κοντά καλό είναι να έχεις σκεφτεί τι θέλεις να συζητήσεις με το κάθε άτομο ξεχωριστά, να είσαι σε θέση να γνωρίζεις πού θα μπορούσες να προσθέσεις αξία και να δημιουργήσεις μία ουσιαστικότερη σύνδεση. Καλό θα ήταν επίσης να θυμάσαι πως η ακρίβεια, μία φροντισμένη εμφάνιση και μία καλή πρώτη εντύπωση πάντα μετράνε και αυξάνουν τις πιθανότητές σου να δημιουργήσεις μια καλή προσωπική σχέση με κάποιον πέρα και έξω από τον ψηφιακό κόσμο.

η διατήρηση της σύνδεσης με μία επαφή είναι μια αμφίδρομη διαδικασία.

Η δικτύωση είναι δύσκολη μεν αλλά η διατήρηση των νέων επαφών και γνωριμιών σε online περιβάλλον ακόμη δυσκολότερη. 

Μόλις δημιουργήσεις μία νέα επαφή μπορείς να αρχίσεις να κοιτάζεις βαθύτερα. Ανάλογα με το είδος των επαφών που πραγματοποιείς online ή offline θα διαφέρει και το είδος της σχέσης που μπορείς να αναπτύξεις. Με την πάροδο του χρόνου θα συνειδητοποιήσεις ποια άτομα μπορούν να γίνουν μέντορες αλλά ακόμη και καλοί φίλοι στην πραγματική ζωή. Όπως και να έχει με το που βρεις το άτομο που θέλεις να γνωρίσεις θα πρέπει να προσπαθείς είτε ψηφιακά είτε δια ζώσης να εξελίξεις τη μεταξύ σας σχέση με συνεχή επικοινωνία ψηφιακή και πραγματική ώστε να έρθεις κοντά με τα άτομα που πραγματικά σε ενδιαφέρουν.

Ανεξάρτητα από το είδος της σύνδεσης, χρειάζονται δύο για να καλλιεργηθεί μια σχέση. Η διασφάλιση μιας συνεχούς ψηφιακής επικοινωνίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων, να ενθαρρύνει τις αλληλεπιδράσεις εκτός σύνδεσης και να φέρει κοντά άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.

Σε “αντάλλαγμα” με τα όσα σου προσφέρει οποιαδήποτε ψηφιακή διασύνδεση καλό θα ήταν να σκεφτείς πώς μπορείς να προσφέρεις και εσύ σε αυτό το άτομο. Είτε συμβουλεύοντας το είτε αν π.χ. ψάχνει για κάποια θέση εργασίας και εσύ συμπτωματικά έχεις κάποια γνώση ή κάποιο άτομο στον κύκλο σου που μπορεί να συμβουλευτεί, θα ήταν ιδανικό να γίνει η γνωριμία ή να μοιραστείς τις γνώσεις σου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως και κάθε νέα σχέση μετράει πολύ η ειλικρίνεια και η ένδειξη φροντίδας και ενδιαφέροντος ως προς τον άλλον. Γι αυτό το λόγο, μην επικοινωνείς μαζί τους μόνο όταν τους χρειάζεσαι αλλά κράτα μία συνεχόμενη ροή σε αυτή την επικοινωνία. Δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες για τη διατήρηση της ψηφιακής όπως και οποιασδήποτε σχέσης, πειραματίσου και δες τι σου ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με τον χαρακτήρα σου.

συνδέσου με τους συμβούλους της randstad.

Εάν ο στόχος σου ή ένας από τους στόχους σου μέσα από το online networking είναι να βρεις μια νέα θέση εργασίας, τότε μην αμελήσεις να συνδεθείς με τη Randstad. Οι σύμβουλοι στελέχωσης στη Randstad είναι εξειδικευμένοι σε κλάδους και διαφορετικά πεδία εξειδίκευσής και μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και συμβουλές σε σχέση με τις επιμέρους ειδικότητες με τις οποίες ασχολούνται γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να εξασφαλίσεις μια νέα θέση εργασίας που σου ταιριάζει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά!

Δες τις ειδικότητες μας και εξερεύνησε τις επιλογές καριέρας που προσφέρουμε. Κάνε αίτηση σε όποια θέση βλέπεις ότι ανταποκρίνεται στο προφίλ σου αλλά παράλληλα στις ανάγκες και τις προσδοκίες σου και να θυμάσαι ότι στη Randstad βασική μας επιδίωξη είναι να σου βρούμε τελικά την εργασία που σου ταιριάζει.