Ποιοι είναι οι εργασιακοί σου στόχοι; Δεν είσαι σίγουρη/ος; Ίσως έχεις μια γενική ιδέα αλλά όχι συγκεκριμένο πλάνο; Πολλοί από εμάς έχουμε στόχους εργασίας στο μυαλό μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ένα σχέδιο που να τους περιγράφει.

Ο καθορισμός στόχων εργασίας είναι μια πράξη εξισορρόπησης ανάμεσα στους προσωπικούς επαγγελματικούς στόχους και τους στόχους της εταιρείας. Κατά τη διαδικασία επιλογής στόχων πρέπει να εστιάσεις σε εκείνους που θα συμβάλουν στην προσωπική σου εξέλιξη και παράλληλα θα ταιριάζουν στη δομή του οργανισμού στον οποίο εργάζεσαι.

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς να θέσεις αυτούς τους στόχους και να μείνεις προσηλωμένη/ος σε αυτούς.

setting goals
setting goals

θέσε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι στόχοι εργασίας μπορεί να είναι διαφορετικοί και πολύπλευροι. Μερικούς μπορείς να τους πετύχεις βραχυπρόθεσμα (σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα) και άλλοι είναι μακροπρόθεσμοι (τριμηνιαίοι, ετήσιοι ή ακόμη μπορούν να εκτείνονται περισσότερο). Ο αποτελεσματικός καθορισμός στόχων εργασίας περιλαμβάνει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Απαιτείται ένας συνδυασμός ημερήσιων, εβδομαδιαίων, μηνιαίων, τριμηνιαίων και ετήσιων στόχων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να συνδυιάζεις ενέργειες που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις κάτι τώρα και στο μέλλον.

έχε στο μυαλό σου τη μεγάλη εικόνα.

Ποια είναι η ιδανική εργασία για σένα; Τι είδους ρόλο θα ήθελες να έχεις σε 5 έως 10 χρόνια από τώρα; Ποιοίι είναι οι μεγάλοι επαγγελματικοί σου στόχοι; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους της σταδιοδρομίας σου θα σεας βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το είδος των στόχων που πρέπει να θέσεις τώρα. Σκέψου τη μεγάλη εικόνα και αφοσιώσου σε ενέργειες και δραστηριότητες που θα σε φτάσουν στον τελικό σου στόχο.

δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης για κάθε στόχο.

Ο καθορισμός ενός στόχου είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να έχεις ένα σχέδιο δράσης που θα συμβάλλει στην επίτευξή του. Δες μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου για κάθε στόχο που θέτεις:

  • Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τον στόχο σου;
  • Τι μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή και τι μελλοντικά;
  • Μπορούν άλλοι να σε βοηθήσουν να πετύχεις αυτόν τον στόχο; Αν ναι, πώς;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σου; 

Να είσαι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής με τον αριθμό και τους τύπους ενεργειών που πρέπει να φέρεις εις πέρας για να ολοκληρώσεις με επιτυχία έναν καθορισμένο στόχο εργασίας.

καθόρισε τι σημαίνει επιτυχία για σένα.

Τι είναι επιτυχία για σένα; Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζεις σίγουρα είναι να έχεις συγκεκριμένα μέσα για να μετρήσεις την πρόοδό σου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνεις:

  • Χρονοδιαγράμματα
  • Checklists
  • Εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις προόδου
  • Προσωπικές εκτιμήσεις
  • Έλεγχος απόδοσης

Η μέτρηση της επιτυχίας σου μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η διαγραφή ημερομηνιών στο ημερολόγιό σου ή η χρήση μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό σου. Όταν μετράς την επιτυχία σου, θα μπορείς να δεις την πρόοδό που έχεις κάνει. Η παρακολούθηση των βημάτων που κάνεις είναι σημαντική γιατί μπορεί να σε παρακινήσει να συνεχίσεις.

σκέψου την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου.

Η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και η προσωπική και επαγγελματική βελτίωση μπορεί να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθούν όλοι οι επαγγελματικοί στόχοι. Μπορεί να μην ξέρεις καν πώς θα πετύχεις έναν συγκεκριμένο στόχο αυτή τη στιγμή. Μπορεί να μην έχεις ορισμένες δεξιότητες και γνώσεις σήμερα, αλλά η εστίαση στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα εφόδια που σου λείπουν και να αναπτύξεις ένα σχέδιο δράσης για να τα αποκτήσεις και να ενισχύσεις τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων σου.

έλεγχε συχνά την πρόοδό σου.

Οι καθημερινές εργασίες και οι άμεσες ανάγκες στη δουλειά σου μπορούν να σε κάνουν να παρεκκλίνεις από τον στόχο σου. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχεις συχνά σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ελέγξεις την πρόοδό σου και να δεις τι έχεις καταφέρει και τι όχι. Προσάρμοσε τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματά σου. Τα πράγματα αλλάζουν. Προσπάθησε να ελέγχεις και να αναθεωρείς, αν χρειαστεί, τον προγραμματισμό των στόχων σου τουλάχιστον ανά τρίμηνο ή και πιο συχνά, αν είναι δυνατόν.

μην φοβάσαι να ζητήσεις υποστήριξη.

Η υποστήριξη των άλλων είναι σημαντική. Μην φοβάσαι να ζητήσεις την υποστήριξη των συναδέλφων, της/του manager, των φίλων και της οικογένειάς σου. Η συμβολή τους μπορεί να είναι ουσιαστική στη επίτευξη ή ακόμα και στην αναθεώρηση των στόχων σου. Ίσως οι στόχοι σου απαιτούν κάποιους συμμάχους. Ίσως έκανες μια σημαντική παράβλεψη όταν τους έθεσες. Ή ίσως θέλεις απλώς να συζητήσεις τις ιδέες σου με κάποιον που εκτιμάς και εμπιστεύεσαι. Ζήτα υποστήριξη όταν τη χρειάζεσαι. Είναι πολύ χρήσιμο να ζητάς βοήθεια εάν σε φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σου.Αν ο δικός σου στόχος είναι να βρεις μία νέα θέση εργασίας, η Randstad μπορεί να σου δώσει την υποστήριξη που χρειάζεσαι. Δες όλες τις θέσεις εργασίας που διαχειριζόμαστε, στείλε την αίτησή σου και οι σύμβουλοί μας θα είναι στο πλευρό σου για να σε καθοδηγήσουν.

γιόρτασε τα επιτεύγματά σου και βάλε νέους στόχους.

Η επίτευξη ενός εργασιακού στόχου μπορεί να απαιτεί πολλή δουλειά, πειθαρχία και προσπάθεια. Επιβράβευσε λοιπόν τον εαυτό σου όταν τα καταφέρνεις! Έστω και ένας μικρός ολοκληρωμένος στόχος είναι ένα επίτευγμα που αξίζει να γιορτάσεις.

Θυμήσου, μόλις πετύχεις έναν στόχο, να θέσεις έναν άλλο. Πάντα να προκαλείς τον εαυτό σου με νέους στόχους για να παραμείνεις συγκεντρωμένη/ος και να έχεις κίνητρα που θα σε ωθούν να προχωρήσεις. Αυτό είναι που θα σε βοηθήσει να πετύχεις σπουδαία πράγματα στην καριέρα σου.

Αναζητάς περισσότερες συμβουλές καριέρας όπως αυτές;

Μπες στο career blog της Randstad για περισσότερες συμβουλές καριέρας.

κάνε εγγραφή