Τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι. Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad, το 26% αναφέρει ότι δεν θα δέχονταν μία θέση αν δεν προσέφερε ευελιξία ως προς την τοποθεσία, αποτελώντας μία πραγματικότητα η οποία επηρεάζει αρκετούς τομείς και αρκετές επαγγελματικές ευκαιρίες. Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό με τα είδη των δεξιοτήτων που μπορείς να αναπτύξεις, προκειμένου να βρεις τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.

ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες για να εργαστείς από το σπίτι;

Η εργασία από το σπίτι μπορεί για πολλούς/ές να φαντάζει ιδανική, ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για όλους/ες. Θα ήταν καλό να αφιερώσεις χρόνο προκειμένου να εντοπίσεις τις δεξιότητές σου και να καταλάβεις αν αυτός ο τύπος εργασίας πραγματικά σου ταιριάζει. Παρακάτω θα αναλυθούν μερικές απαραίτητες δεξιότητες για μία τέτοιου είδους θέση. 

1. διαχείριση χρόνου

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι είναι απαραίτητο να έχεις κατά νου ότι ο/η υπεύθυνος/η σου δεν βρίσκεται κοντά σου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τον χρόνο σου και να ολοκληρώνεις ό,τι σου έχει ανατεθεί εγκαίρως.


2. self-motivated

Πράγματι, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακινήσεις τον εαυτό σου όταν εργάζεσαι από το σπίτι, ειδικά αν το ωράριό σου είναι ευέλικτο. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσεις τον κατάλληλο τρόπο με τον οποίο μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου. 


3. οργάνωση

Η οργάνωση είναι απαραίτητη όταν εργάζεσαι από το σπίτι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για θέσεις εργασίας υβριδικού μοντέλου, καθώς θα πρέπει να μεταφέρεις συχνά τον εξοπλισμό και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για την ολοκλήρωση της δουλειάς σου. 


4. εξοικείωση με την τεχνολογία

Καλό είναι να διαθέτεις αποτελεσματικές τεχνικές δεξιότητες εάν θέλεις να εργαστείς από το σπίτι. Θα ήταν καλό να είσαι εξοικειωμένος/η με τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών εργασίας και εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.

Η εργασία απο το σπίτι είναι ένας τύπος εργασίας που προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Δες αναλυτικά ποια είναι αυτά.

δες το άρθρο

5. επικοινωνία

Η ικανότητα επικοινωνίας, ιδίως η γραπτή, είναι απαραίτητη όταν εργάζεσαι από απόσταση. Είναι ωφέλιμο να γνωρίζεις πώς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους/τις συναδέλφους σου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων διαδικτυακών πλατφορμών.

6. σχεδιασμός προγράμματος

Οι δυνατότητες σχεδιασμού του προγράμματός σου είναι απαραίτητες προκειμένου να εργαστείς από το σπίτι. Δεδομένου ότι δεν θα βρίσκεται κάποιο άτομο, όπως π.χ. ο/η υπεύθυνος/η, κοντά σου, τόσο για την επίβλεψη όσο και την καθοδήγησή σου είναι σημαντικό να προγραμματίζεις σωστά τον χρόνο σου έτσι ώστε να ολοκληρώνεις εγκαίρως ό,τι έχεις αναλάβει. Η παραπάνω δεξιότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν εργάζεσαι με ευέλικτο ωράριο. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα που σου επιτρέπει να ολοκληρώνεις τόσο τα προσωπικά όσο και τα επαγγελματικά σου καθήκοντα. 

7. αυτονομία

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, είναι ωφέλιμο να είσαι ανεξάρτητος/η. Δεδομένου ότι δεν βρίσκονται κοντά σου οι συνάδελφοί σου, οι οποίοι/ες πιθανόν να σε παρακινούν, χρειάζεται να το προσπαθείς μόνος/η κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να είσαι σε θέση να αξιολογείς το φόρτο εργασίας σου και να καθορίζεις ποιες εργασίες είναι επείγον να ολοκληρώσεις άμεσα.

8. ομαδικότητα

Το γεγονός ότι εργάζεσαι από το σπίτι δε σημαίνει ότι δεν ανήκεις σε μια ομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να συνεργάζεσαι με μια ομάδα που κάποια μέλη εργάζονται απομακρυσμένα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη συνεργασία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικές τις ικανότητες ομαδικότητας. Όταν δουλεύεις από απόσταση, καλό είναι να μπορείς να διαχειρίζεσαι τη δουλειά σου αυτόνομα και να φροντίζεις να επικοινωνείς συχνά με την ομάδα σου όταν χρειάζεται. 

9. κριτική σκέψη

Μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες αποτελεί η κριτική ικανότητα. Πράγματι, μπορεί να στέλνεις μηνύματα στον/στην υπεύθυνό/νή σου με ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και ίσως να μη λάβεις άμεσα απάντηση. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο το να μπορείς να αναλύεις αποτελεσματικά το φόρτο εργασίας σου και οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχεις, και να αποφασίζεις πώς να προχωρήσεις ενώ παράλληλα περιμένεις απάντηση.

10. ηθική στον εργασιακό χώρο

Οι θέσεις εργασίας από το σπίτι δεν είναι ιδανικές για όσους εργαζόμενους χρειάζονται συνεχή επίβλεψη. Κατά την εργασία από το σπίτι, είσαι υπεύθυνος/η για την ολοκλήρωση της εργασίας σου και για τον χρόνο που αφιερώνεις σε αυτή. Δεν θα βρίσκεται κοντά σου εκεί ο/η υπεύθυνός/ή σου για να εξασφαλίσει ότι εργάζεσαι όλες τις ώρες του ωραρίου σου. Χωρίς πειθαρχία δεν θα είναι εύκολη η ολοκλήρωση του φόρτου εργασίας σου και μπορεί να θέτεις σε κίνδυνο τη θέση σου. 

11. προσαρμοστικότητα

Οι αλλαγές στον χώρο εργασίας είναι απόλυτα φυσιολογικές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στην τεχνολογία, στις διαδικασίες εργασίας ή στις πολιτικές της εταιρείας. Όταν εργάζεσαι στο γραφείο οι αλλαγές αυτές είναι περισσότερο αισθητές. Ωστόσο, όταν εργάζεσαι από το σπίτι, αυτές οι μεταβολές δεν είναι πάντα εύκολες και χρειάζεται να είσαι αρκετά προσαρμοστικός/η.

βρες την θέση εργασίας που σου ταιριάζει.

Ανακάλυψε όλες τις θέσεις εργασίας μας.

ξεκίνα την αναζήτηση σου