Με αφορμή, τις παγκόσμιες εξελίξεις και τα μέτρα πρόληψης και αναχαίτισης της εξάπλωσης της νέας νόσου Covid-19 , ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν την τηλεργασία ή αλλιώς, την εργασία από το σπίτι. 


Η εργασία από το σπίτι δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς σήμερα πολλές εταιρείες, μεγάλες και μικρές, παρέχουν δυνατότητες εργασίας από το σπίτι στους υπαλλήλους τους, ως παροχή. Εδώ να αναφέρουμε ότι δεν επωφελείται μόνο ο εργαζόμενος από την εργασία στο σπίτι, αλλά και ο εργοδότης, αφού υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι η παραγωγικότητα των υπαλλήλων δεν παραμένει απλά σταθερή, σε πολλές περιπτώσεις αυξάνεται.


H Randstad, έχει υιοθετήσει από καιρό το μοντέλο της εργασίας από το σπίτι, δίνοντας στους εργαζομένους της, τη δυνατότητα να εργάζονται ανα τακτά διαστήματα από το σπίτι τους . Είμαστε λοιπόν εδώ, για να μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την εργασία από το σπίτι.


Ξεκινώντας από ατομικές ενέργειες που μπορείς να υιοθετήσεις, προτείνουμε:

ξεκινά την μέρα σου νωρίς.

Διαθέτεις περισσότερο χρόνο αφου γλιτώνεις την μετακίνηση από και προς το γραφείο, δες το λοιπόν σαν ευκαιρία για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό. Ετοιμάσου σα να πήγαινες στη δουλειά, ειδικά αν έχεις προγραμματισμένα video calls με πελάτες και συνεργάτες. Η διατήρηση της πρωινής σου ρουτίνας, θα σε βοηθήσει για να συγκεντρωθείς πιο εύκολα και να ξεκινήσεις την δουλειά σου.

οριοθέτησε το χώρο εργασίας σου.

Είναι πολύ σημαντικό να οριοθετήσεις το χώρο εργασίας σου, καθώς το σπίτι σου είναι ο χώρος που χαλαρώνεις και ξεκουράζεσαι. Επίλεξε έναν ήσυχο χώρο, όπου θα μπορείς απομονωθείς και να αποφύγεις κάθε περισπασμό όπως π.χ. τηλεόραση. Κατα προτίμηση όχι το υπνοδωμάτιο σου, που είναι ο κατεξοχήν χώρος ξεκούρασης. 

συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα.

Πριν ξεκινήσεις την εργασία σου βεβαιώσου ότι διαθέτεις όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπολογιστή,  ακουστικά, τηλέφωνο, σημειωματάριο ή ημερολόγιο και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου στο γραφείο.

τήρησε το ωράριο της εργασίας σου.

Η εργασία από το σπίτι, έχει πολλα πλεονεκτήματα, μεταξύ αυτών και η ευελιξία στο ωράριο. Ωστόσο αν είσαι καινούργιος σε αυτη τη μορφή εργασίας θα σου προτείναμε να τηρήσεις, ως επι το πλείστον, το ωράριο εργασίας σου, αφού θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς καλύτερα. Επιπλέον σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που όλοι περνάμε θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια αίσθηση κανονικότητας.


Στην καθημερινότητα σου στο γραφείο αλληλεπιδράς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με όλα τα μέλη της ομάδας σου. Η διατήρηση των σχέσεων με την υπόλοιπη ομάδα, όσο εργάζεστε απο το σπίτι, μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, αλλά όχι ανυπερβλητη.

προγραμματίστε e-meetings.

O καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε ζωντανή την επαφή μεταξύ των μελών της ομάδας, όσο δουλεύετε εξ αποστάσεως είναι να προγραμματίσετε τακτικά calls ώστε να μπορείτε όλοι να συζητάτε μεταξύ σας για την προοδο του καθενός, για θέματα που μπορεί να προκύπτουν, κ.ο.κ..

φτιάξτε πρόγραμμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε εντός των χρονοδιαγραμμάτων σας είναι να καταγράψετε τις εργασίες σας της ομάδας, να θέσετε προτεραιότητες και “deadlines”, προθεσμίες και να μοιράσετε τις εργασίες μεταξύ σας. Υπάρχουν, μάλιστα πολλές online εφαρμογές, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως το “trello”, το “evernote” κ.α.

ζητήστε τη βοήθεια της ομάδα σας.

Είναι πολύ σημαντικό να μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια από τους συναδέλφους σου όταν τη χρειάζεσαι, αλλά ταυτόχρονα να είσαι διαθέσιμος όταν οι άλλοι χρειάζονται τη βοήθειά σου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας προτρέψουμε, παρα την κρισιμότητα της κατάστασης, πού όλοι αντιμετωπίζουμε, να διατηρήσετε την αισιοδοξία σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την καθημερινότητα σας σταθερή και μην σταματήσετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, προσαρμόζοντάς τις βέβαια σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις οδηγίες για την προστασίας μας απο τους αρμόδιους φορείς.

Αναζητάς την επόμενη εργασία σου; Μπορείς να δεις όλες τις θέσεις που προσφέρουμε εδώ.

#workfromhome