Σήμερα, η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο διαδεδομένη και η τεχνολογία συμβάλλει έτσι ώστε να εντάξουν, αρκετές επιχειρήσεις, την εργασία από το σπίτι ως επιλογή, πριν γίνει σημερινή αναγκαιότητα. Αρκετοί θα είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν εργαστεί τουλάχιστον μια φορά από το σπίτι αλλά -πιθανότατα- λιγότεροι αυτοί που κλήθηκαν να εργαστούν εξ αποστάσεως για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, όπως συμβαίνει τώρα με την διεθνή ανησυχία της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Για τους εργαζόμενους που κλήθηκαν για πρώτη φορά να εργαστούν από το σπίτι για πολλές ημέρες και εβδομάδες, είναι γι’ αυτούς μια εντελώς καινούρια και διαφορετική πραγματικότητα, δημιουργώντας προκλήσεις γύρω από την επικοινωνία, την προσαρμογή και την παραγωγικότητα τους. Αναμφίβολα, γενικά η εργασία εξ αποστάσεως έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, αν δεν την χειριστούν σωστά. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο για όσους δουλεύουν από το σπίτι να παραμείνουν δραστήριοι και υγιείς . Αν είσαι ένας από αυτούς, ίσως, οι παρακάτω συμβουλές να σε βοηθήσουν.

διατήρησε το ωράριο εργασίας σου.

Είναι απαραίτητο να οργανωθείς και να κρατήσεις το ωράριο της εργασίας σου όπως έχει. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να μείνεις συντονισμένος με τους συναδέλφους σου και να διαχωρίσεις τις ώρες εργασίας σου από τον ελεύθερο χρόνο σου και τις ώρες που χρειάζεται να αφιερώσεις για τη ξεκούραση και χαλάρωση.

Στην περίπτωση που η εργασία σου δεν απαιτεί την αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου ή τους πελάτες και δεν έχεις κάποια κανονισμένη τηλε-διάσκεψη ( e-meeting), τότε μπορείς να διαμορφώσεις την ρουτίνα σου και τις ώρες εργασίας σου όπως σε βολεύουν , έχοντας βέβαια την έγκριση από τον προϊστάμενό σου.

Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι να κρατάς τα όρια μεταξύ του καθορισμένου ωραρίου  και του ελεύθερου χρόνου σου που θα τον αφιερώσεις σε προσωπικές σου δραστηριότητες, χωρίς βεβαία να χάνεις την ευελιξία σου σε περιπτώσεις  έκτακτης ανάγκη.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να προσαρμοστείς αλλά να χαράξεις μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ εργασίας και χρόνου διασκέδασης που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις ισορροπίες μεταξύ των δύο.

αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κάθε εργαζόμενος που δουλεύει από το σπίτι χρειάζεται να θέσει ξεκάθαρα τα όρια του ωραρίου εργασίας του, ώστε να απολαύσει το διαθέσιμο ποιοτικό χρόνο όπως θέλει, αποβάλλοντας το άγχος της δουλειάς.

Αυτό το μέρος της ημέρας θα μπορούσες να το αφιερώσεις στον εαυτό σου, στους φίλους ή στην οικογένειά σου. Σε ανθρώπους και  δραστηριότητες που αγαπάς και σε κάνουν χαρούμενο. Στην περίπτωση που η εργασία από το σπίτι επιβλήθηκε λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της υποχρεωτικής καραντίνας, όπως συμβαίνει σήμερα ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, οι δραστηριότητές σου, καλό θα είναι να μην περιλαμβάνουν βόλτες σε συνωστισμένα πάρκα και παραλίες αλλά χρειάζεται να περιοριστούν σε μία γρήγορη βόλτα και σε δημιουργικές ασχολίες εντός σπιτιού. Είναι πολλά τα πράγματα με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς ακόμα και αν μένεις μόνος σου. Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως είναι τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις ή τις ταινίες που θέλεις να δεις και ποτέ δεν είχες πολύ χρόνο. Επιπρόσθετα, λόγω της σημερινής πραγματικότητας, πολλά μουσεία προσφέρουν δωρεάν online ξεναγήσεις και θέατρα δωρεάν ή χαμηλού κόστους online παραστάσεις. Αν δεν είσαι φίλος των γραμμάτων και των τεχνών, τότε μπορείς να παίξεις επιτραπέζια με τους φίλους και την οικογένειά σου ή να φτιάξεις ένα παζλ. Τέλος, αν είσαι αθλητικός τύπος, εύκολα μπορείς να βρεις online βίντεο μικρής διάρκειας που θα σε παροτρύνουν να γυμναστείς στο σπίτι, χωρίς να απαιτούν όργανα γυμναστικής. 

ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή & δώσε διαλείμματα στον εαυτό σου.

Όπως η γυμναστική έτσι και μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη ενέργεια και γενικότερα να αισθάνεσαι καλύτερα. Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση "πρόχειρου φαγητού" μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειας και τη συναισθηματική ευεξία του ανθρώπου. Βάλε στη διατροφή σου φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αφιέρωσε χρόνο να προετοιμάσεις το φαγητο σου και να το απολαύσεις  από την άνεση του σπιτιού σου. Η εργασία από το σπίτι σου προσφέρει το πλεονέκτημα αυτό. 

Φρόντισε να τηρήσεις την ώρα του μεσημεριανού σου διαλείμματος και προσπάθησε να μείνεις μακριά από τον υπολογιστή σου κατά τη διάρκεια αυτή. Θα νιώσεις αναζωογονημένος όταν επιστρέψεις πίσω για να ασχοληθείς με τα καθήκοντά σου. Τα διαλείμματα είναι σημαντικά για την αύξηση της παραγωγικότητας. Αν δεν δώσεις στον εαυτό σου τακτικά και σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τρώγοντας μικρά υγιεινά σνακ και πίνοντας νερό, πιθανότατα να νιώσεις εξάντληση μετά το πέρας του ωραρίου σου.


Συνοψίζοντας, να θυμάσαι ότι δεν πρόκειται για μια εργασία 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Χρειάζεται να θέσεις όρια και να προσπαθήσεις να εργαστείς μέσα στα πλαίσια του ωραρίου σου. Στη συνέχεια να απενεργοποιείς τον υπολογιστή σου και να ασχολείσαι σκοπίμως με μη συναφή πράγματα της εργασίας σου. Η ζωή είναι θέμα ισορροπίας και δεν πρέπει να το παρακάνεις. Χρειάζεται να κρατάς δυνάμεις, να μένεις ήρεμος ώστε να είσαι καλά σωματικά και ψυχικά.

Αν αναζητάς την επόμενη εργασία σου μη ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στις τελευταίες θέσεις εργασίας που προσφέρουμε, κάνοντας κλικ εδώ.

#workfromhome