Η νέα κανονικότητα και τα επιπλέον μέτρα ασφάλειας που έχουν επιβληθεί, όπως είναι η εξ αποστάσεως εργασία, έχουν ως αποτέλεσματα να παραμένετε σπίτι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας περισσότερες ώρες και όλοι γνωρίζουμε ότι η εργασία στον ίδιο χώρο με παιδιά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.


Ωστόσο, εμείς στη Randstad εφαρμόζαμε ανέκαθεν αυτό το μοντέλο εργασίας για τους εργαζομένους μας, ανά μία ημέρα της εβδομάδας, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Οι γονείς ήταν υπέρμαχοι της εξ αποστάσεως εργασίας για να έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, ώστε να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας. 

Ωστόσο αν έχετε τα παιδιά στο σπίτι όλη την ημέρα, υπάρχει πιθανότητα να μην σας αφήσουν να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας, καθώς πολλές φορές επιζητούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής σας. Δεν είστε μόνοι που αντιμετωπίζετε την ίδια πρόκληση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με εργαζόμενους γονείς, όπου  κατά τη διάρκεια κάποιου online meeting ή κάποιας τηλεφωνικής συνομιλίας, τα παιδιά τους επέλεξαν να τους πουν ότι πεινάνε ή χρειάζονται βοήθεια με τα μαθήματά τους. Ενώ αυτές οι στιγμές είναι αστείες, μπορούν να σας φέρουν σε αμηχανία. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 5 συμβουλες για το πώς μπορείτε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας από το σπίτι.

#1 δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα.

Τα παιδιά σας μπορεί να είναι ανήσυχα εάν είναι περιορισμένα μέσα στο σπίτι όλη την ημέρα. Μπορείτε να τους οργανώσετε ένα ολοήμερο πρόγραμμα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα μαθήματα του σχολείου τους. Αν έχουν μια καθημερινή ρουτίνα, τα βοηθά να διαχειριστούν το χρόνο και τις δραστηριότητές τους, διατηρώντας μια κανονικότητα στη ζωή τους. Καλό θα ήταν να συνεχίσουν να έχουν το ωράριο του ύπνου και του φαγητού, όπως το είχαν συνηθίσει. Μπορείτε επίσης να φροντίσετε το καθημερινό σας πρόγραμμά να συμβαδίζει με το δικό τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μαζί τα διαλείμματά σας για το μεσημεριανό ή για ένα σνακ. Αυτό θα βοηθούσε πιθανότατα και στην ελαχιστοποίηση των περισπασμών, καθώς θα περνάτε μαζί τον ελεύθερο χρόνο σας.

#2 μοιραστείτε τις υποχρεώσεις/ αρμοδιότητες.

Εάν εργάζεστε και οι δύο γονείς από το σπίτι την ίδια μέρα, εξετάστε το ενδεχόμενο να καθορίσετε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να φροντίζετε τα παιδιά σας εναλλάξ. Για παράδειγμα, ο ένας από τους δύο θα μπορούσε να αναλάβει τα “πρωινά καθήκοντα”, που περιλαμβάνει την προετοιμασία του πρωινού των παιδιών και ο άλλος μπορεί να αναλάβει τα “απογευματινά καθήκοντα”, όπως είναι η προετοιμασία του γεύματος και η επιτήρηση των παιδιών κατά τη διάρκεια της μελέτης των μαθημάτων τους για την επόμενη ημέρα. Κάνοντας εναλλαγές, οι δυο σας μπορείτε να εργαστείτε με ηρεμία γνωρίζοντας ότι θα υπάρχει πάντα κάποιος που φροντίζει τα παιδιά. Στην περίπτωση που ένας από τους δύο έχει να παραδώσει ένα πρότζεκτ με deadline,  τότε καλό είναι να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ σας ώστε ο ένας να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις με τα παιδιά εκείνη την ημέρα και με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει ανταπόδοση.

#3 δημιουργήστε το δικό σας χώρο και θέστε όρια.

Είναι καλό να έχετε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργασίας στο σπίτι. Εάν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, καλό είναι να διαβάζουν τα μαθήματα στα δωμάτιά τους αντί στους κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι η κουζίνα ή η τραπεζαρία. Αυτό βοηθά στον περιορισμό τυχόν περισπασμών, όπως είναι η κονσόλα παιχνιδιών, η τηλεόραση ή το ψυγείο.

Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν μπορούν να σας ενοχλούν όταν εργάζεστε, ειδικά όταν βρίσκεστε στη μέση μιας συνομιλίας ή μιας τηλεδιάσκεψης. Βάλτε όρια και βοηθήστε τους να καταλάβουν πότε μπορούν ή δεν μπορούν να σας ενοχλήσουν. Χρειάζεται να καταστήσετε σαφές ότι πρέπει να περιμένουν τις κατάλληλες ώρες της ημέρας, όπως στο μεσημεριανό γεύμα και στα διαλείμματα, για να μοιραστούν κάτι μαζί σας, εκτός εάν είναι κάτι εξαιρετικά επείγον.

#4 κρατήστε τον έλεγχο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι σημαντικό να θέσετε τα όρια που αφορούν το χώρο εργασίας και το χρόνο σας, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να μείνουν τα παιδιά μόνα τους για ώρες. Η αγωνία συνήθως κορυφώνεται όταν γίνονται ύποπτα σιωπηλά. Μερικές φορές τα μικρά παιδιά, όταν έχουν κάνει κάποια σκανταλιά, δεν έχουν το θάρρος να το πουν. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τα ελέγχετε κατά διαστήματα. Σημαντικό είναι επίσης να μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους δραστήρια και μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένα όταν δεν τους επιτρέπεται να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους ή να συναντούν τους φίλους τους. Βεβαιωθείτε ότι ο περιορισμός τους στο σπίτι δεν επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους. Εάν ναι, εξηγήστε τους ότι μένοντας στο σπίτι παραμένουν οι ίδιοι και οι γύρω τους ασφαλείς και είναι μια συνθήκη που δεν θα κρατήσει εσαεί.

Στην ιστοσελίδα της Randstad θα βρείτε συμβουλές αποκλειστικά για την εξ αποστάσεως εργασία. Επίσης θα βρείτε και μερικά από τα #workfromhome posters που θα σας βοηθήσουν να περάσετε τα μηνύματα που θέλετε μέσα από τις αφίσες σας ενώ εργάζεστε.

Για όλες τις τελευταίες θέσεις εργασίας στον κλάδο σας κάντε κλικ εδώ.