ποια είναι η εργασία ενός design engineer;

Ως design engineer, αναπτύσσεις προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής για να βελτιώσεις την παραγωγικότητα και την κερδοφορία μιας εταιρείας. Χρησιμοποιείς το autocad και άλλα λογισμικά σχεδίασης με υπολογιστή (CAD) για να δημιουργήσεις σχέδια για νέα προϊόντα. Η χρήση λογισμικού υπολογιστή βοηθά στη μετατροπή ιδεών σε μοντέλα, σχέδια και πρωτότυπα. Η δημιουργία πρωτοτύπων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά σχεδίασης σου επιτρέπει να δοκιμάσεις τη λειτουργικότητα του προϊόντος. Εκτός από την ανάπτυξη νέων σχεδίων, βρίσκεις λύσεις για τη βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών.

Οι design engineers μελετούν, ερευνούν και αναπτύσσουν ιδέες. Όταν εργάζεσαι στην έρευνα και στην ανάπτυξη, αναλύεις δεδομένα αγοράς και άλλα στοιχεία για να βρεις ευκαιρίες για να βελτιώσεις τον σχεδιασμό προϊόντων. Συνεργάζεσαι με διάφορες ομάδες για να καταλήξεις στα καλύτερα σχέδια. Ως design engineer, σχεδιάζεις κάθε καταναλωτικό προϊόν και βιομηχανικό εξοπλισμό που μπορείς να φανταστείς. Για παράδειγμα, αναπτύσσεις σχέδια για παιχνίδια μεγάλης κλίμακας, εξοπλισμό γραφείου, οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη και παραγωγή αθλητικού εξοπλισμού.

Η μεγαλύτερη ανησυχία και στόχος για τους/τις design engineers είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς προϊόντος που είναι λειτουργικό αλλά και αισθητικά όμορφο. Χρησιμοποιείς τις προδιαγραφές σχεδίασης για να αναπτύξεις αποδοτικά σχέδια προϊόντων με μικρό κόστος. Στην συνέχεια αξιολογείς τη παραγωγική διαδικασία, διασφαλίζοντας την μέγιστη αποτελεσματικότητα. Τέλος, χρειάζεται να διαθέτεις ισχυρές δεξιότητες στα μαθηματικά, στην τεχνολογία και στην πληροφορική (IT) για να αναπτύξεις τα καλύτερα σχέδια. 

Θα σου ταίριαζε η θέση του/της design engineer; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ρόλο του/της design engineer.

θέσεις design engineer
1

ο μέσος μισθός ενός design engineer

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός ενός/μιας design engineer στην Ελλάδα είναι 45.400€ το χρόνο, με μέση ωριαία αμοιβή 22€. Το πακέτο αποδοχών σου διαμορφώνεται ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Ξεκινάς την καριέρα σου περίπου με μισθό 31.300€ ετησίως και καθώς αποκτάς εμπειρία και εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις, αυξάνεται η τεχνογνωσία σου και ως συνέπεια και οι απολαβές σου. Ως senior design engineer, αμείβεσαι κατά προσέγγιση με 55.400€ τον χρόνο.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός design engineer;

Το πακέτο αποδοχών σου ως design engineer εξαρτάται από την εταιρεία στην οποία εργάζεσαι αλλά και από την αξία των προϊόντων που σχεδιάζεις. Για παράδειγμα, εάν είσαι design engineer στην αεροναυπηγική ή την αεροδιαστημική βιομηχανία, είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερες απολαβές από τους/τις design engineers που εργάζονται σε ηλεκτρονικά είδη και καταναλωτικά αγαθά. Ο εξοπλισμός υψηλής αξίας και εξειδίκευσης ορίζει πως χρειάζεται να διαθέτεις πρόσθετες γνώσεις και εμπειρία για το σχεδιασμό, κάτι που συνεπάγεται και υψηλότερες απολαβές.

Το μέγεθος της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι επηρεάζει εξίσου τον μισθό σου. Όταν εργάζεσαι σε μια μεγάλη εταιρεία, είναι πιθανό να λαμβάνεις περισσότερα χρήματα από ότι εάν εργάζεσαι σε μια μικρή εταιρεία. Οι μεγάλες εταιρείες χειρίζονται πολύπλοκα έργα και τείνουν να έχουν περισσότερους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές. 

2

κατηγορίες design engineers

Ορισμένες από τις περιοχές στις οποίες ειδικεύονται οι design engineers περιλαμβάνουν:

γυναίκα που εργάζεται στο γραφείο
γυναίκα που εργάζεται στο γραφείο
3

εργαζόμενος ως design engineer

Οι design engineers ειδικεύονται στην κατασκευή προϊόντων. Συμβάλλουν στο σχεδιασμό του προϊόντος από τη σύλληψη έως την ανάπτυξη των σχεδίων. Ας εξερευνήσουμε τα καθήκοντα, τις επαγγελματικές προοπτικές και τα εργασιακά περιβάλλοντα των design engineers.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός design engineer

Για να γίνεις design engineer στην Ελλάδα, χρειάζεται να διαθέτεις τις ακόλουθες εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις και προσόντα:

  • Εκπαίδευση: ακολούθησε σπουδές για να αποκτήσεις πτυχίο μηχανικού μηχανολογίας, ηλεκτρολόγου μηχανικού ή πολιτικού μηχανικού. Για να αποκτήσεις επίσης άδεια άσκησης επαγγέλματος ως design engineer, μπορείς ακόμη να ολοκληρώσεις ένα σχετικό πτυχίο μηχανικού στην Ελλάδα και να δώσεις εξετάσεις στο τεχνικό επιμελητήριο ελλάδας (ΤΕΕ). Χρειάζεται ακόμη να γίνεις μέλος του ελληνικού συλλόγου μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων μηχανικών.
  • Εργασιακή εμπειρία: για να εργαστείς ως design engineer, χρειάζεται να συμμετέχεις σε πρακτική άσκηση και να αξιοποιήσεις entry level θέσεις για να εξοικειωθείς με τα βιομηχανικά πρότυπα, όπως το πρότυπο του διεθνούς οργανισμού τυποποίησης (ISO). Ακόμη, χρειάζεται να βελτιώσεις την εμπειρία σου με το AutoCAD και άλλες εφαρμογές λογισμικού σχεδίασης υπολογιστών. 

οι ικανότητες και δεξιότητες των design engineers

Ορισμένες από τις δεξιότητες που βελτιώνουν την επιτυχία σου στο ρόλο του/της design engineer, περιλαμβάνουν:

  • Τεχνικές δεξιότητες: χρησιμοποιείς σύνθετο λογισμικό CAD για να δημιουργήσεις πρωτότυπα και να σχεδιάσεις προϊόντα. Η κατανόηση αυτών των εργαλείων θα σε βοηθήσει να καταλήξεις στα καλύτερα σχέδια προϊόντων. Επομένως, χρειάζεται να διαθέτεις εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες.
  • Μαθηματικές δεξιότητες: ως design engineer, σχεδιάζεις τα σχέδια και καθορίζεις τις προδιαγραφές του προϊόντος. Ο υπολογισμός των απαιτούμενων πρώτων υλών για την δημιουργία ενός προϊόντος είναι απαραίτητος. Έτσι, βασίζεσαι στις μαθηματικές σου δεξιότητες για να υπολογίσεις τις απαραίτητες ποσότητες πρώτων υλών και να αναπτύξεις σχέδια που αναδεικνύουν τις προδιαγραφές του προϊόντος.
  • Δημιουργικότητα: παρόλο που το design engineering είναι ένας τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας, βασίζεσαι στη δημιουργικότητά σου για να αναπτύξεις νέα σχέδια προϊόντων και να εφαρμόσεις ιδέες για τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων. Παράλληλα, η δημιουργικότητα σου σε βοηθά να ανακαλύψεις νέες πρακτικές παραγωγής, που στοχεύουν στην ενίσχυση αποδοτικότητας των προϊόντων.
  • Ικανότητες κριτικής σκέψης: ως design engineer, είναι απαραίτητο να διαθέτεις κριτική σκέψη και να είσαι παρατηρητικός/η. Οι αναλυτικές δεξιότητες σε βοηθούν να διαγνώσεις προβλήματα και να εντοπίσεις ελλείψεις στα πρωτότυπα προϊόντων πριν ξεκινήσει η παραγωγή. Η αναλυτική σου σκέψη σού επιτρέπει επίσης να αναπτύξεις τις διαδικασίες για την κατασκευή νέων προϊόντων. 
  • Ικανότητες ομαδικής εργασίας: ως design engineer, συνεργάζεσαι με άλλους μηχανικούς και designers για να βελτιώσεις τα σχέδια προϊόντων. Οι δεξιότητες ομαδικής εργασίας ενισχύουν την συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων και να συμβάλλουν σε ένα θετικό περιβάλλον εργασίας που ωφελεί το σύνολο. 
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: καθώς συνεργάζεσαι με διάφορους επαγγελματίες για να ολοκληρώσεις ένα σχέδιο προϊόντος, οι δεξιότητες επικοινωνίας θεωρούνται πολύ χρήσιμες. Η σαφής επικοινωνία των ιδεών σου καθώς και η κατανόηση των ιδεών άλλων ανθρώπων, συνεργατών και μη, είναι απαραίτητες. 
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της design engineer.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.