ποια είναι η εργασία ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού;

Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, ασχολείσαι με τα ηλεκτρονικά, την ηλεκτρική ενέργεια, τα συστήματα ελέγχου και την επεξεργασία σημάτων. Εφαρμόζεις τη φυσική και τα μαθηματικά για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών προϊόντων και συστημάτων. Βασίζεσαι σε λογισμικό σχεδιασμού με υποστήριξη υπολογιστή (CAD) για τη δημιουργία σχηματικών διαγραμμάτων για ηλεκτρικά εξαρτήματα και δημιουργείς προσομοιώσεις που επεξηγούν τις λειτουργίες των ηλεκτρικών συσκευών. Επιπλέον, κάνεις συντήρηση και πραγματοποιείς δοκιμές στις συσκευές για να εξασφαλίσεις την ορθή λειτουργία τους.

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και των εταιρειών μετρήσεων & ελέγχων βιομηχανικών διεργασιών. Παρά τις διαφορές στην εξειδίκευση, όλοι/ες οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί διατηρούν λειτουργικά τα ηλεκτρικά συστήματα στους οργανισμούς. Βεβαιώνεσαι ότι όλα τα συστήματα συντηρούνται καλά και εκτελούνται άμεσα οι αναβαθμίσεις του συστήματος. Επιπλέον, είσαι υπεύθυνος/η για τον σχεδιασμό και την έναρξη ηλεκτρικών projects. Μόλις ξεκινήσει ένα project, συμμετέχεις από τη διαδικασία ανάπτυξης μέχρι την τελική εγκατάσταση. Tέλος, προσφέρεις συνεχή καθοδήγηση στη διοίκηση της εταιρείας σχετικά με όλα τα ηλεκτρικά ζητήματα και επιβλέπεις άλλους/ες ηλεκτρολόγους τεχνικούς.

Για να γίνεις ηλεκτρολόγος μηχανικός, χρειάζεσαι διάφορες δεξιότητες, από τη βασική θεωρία κυκλωμάτων έως δεξιότητες διαχείρισης έργων. Είναι εξίσου σημαντικό, να γνωρίζεις την λειτουργία εξειδικευμένων εργαλείων, όπως απλών βολτόμετρων, ακριβών αναλυτών και προηγμένου λογισμικού σχεδιασμού και κατασκευής. 

Θα ταίριαζε η εργασία του/της ηλεκτρολόγου μηχανικού με τις δεξιότητες διαχείρισης projects που έχεις; Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να επιτύχεις στην αγορά εργασίας ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. 

δείτε τις δουλειές μας
1

ο μέσος μισθός ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός του/της ηλεκτρολόγου μηχανικού στην Ελλάδα είναι 45.000€ ετησίως ή περίπου 22€ ανά ώρα. Ενδέχεται επίσης να λαμβάνεις ετήσιο μπόνους, με μέσο όρο τα 1.500€. Το εισόδημά σου εξαρτάται από την εμπειρία και τα προσόντα σου. Σε μία entry level θέση με ελάχιστη εμπειρία, ξεκινάς την καριέρα σου με ετήσιο μισθό 31.000€. Όταν έχεις πολλά χρόνια εμπειρίας και μπορείς να διαχειρίζεσαι πολύπλοκα έργα, κερδίζεις ετήσιο μισθό 55.000€.

πώς να αυξήσεις το εισόδημά σου ως ηλεκτρολόγος μηχανικός;

Ο μισθός σου ως ηλεκτρολόγος μηχανικός εξαρτάται από την εμπειρία και τα προσόντα σου. Όταν ξεκινάς στο ρόλο, κερδίζεις χαμηλότερο μισθό, αλλά όσο βελτιώνεται η εμπειρία σου, αυξάνεται το εισόδημά σου. Ο τομέας εξειδίκευσής σου είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει το εισόδημά σου λόγω της πολυπλοκότητας των projects που αναλαμβάνουν ορισμένες ειδικότητες. Για παράδειγμα, η εργασία στον κλάδο της κατασκευής ή της ενεργειακής μηχανικής απαιτεί επιπλέον εμπειρία, βελτιώνοντας τις προοπτικές σου για αυξημένο εισοδήμα.

Το μέγεθος της εταιρείας επηρεάζει εξίσου το εισόδημά σου. Όταν εργάζεσαι σε μια μικρή εταιρεία, είναι πιθανό ο μισθός σου να μην ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες σου. Σε μεγάλους οργανισμούς, έχεις την ευκαιρία να εργαστείς σε πολύπλοκα μηχανικά έργα, τα οποία απαιτούν περισσότερη εμπειρία. Η εργασία σε μεγαλύτερους οργανισμούς προσφέρει μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης καθώς και καλύτερες απολαβές.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες ηλεκτρολόγων μηχανικών

Η ηλεκτρολογία είναι ένα ευρύ πεδίο όπου μπορείς να εξειδικευτείς σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Εδώ είναι μερικές ειδικότητες των ηλεκτρολόγων μηχανικών:

γυναίκα που χειρίζεται μια μηχανή σε βιομηχανικό περιβάλλον
γυναίκα που χειρίζεται μια μηχανή σε βιομηχανικό περιβάλλον
3

εργαζόμενος ως ηλεκτρολόγος μηχανικός

Η εργασία του/της ηλεκτρολόγου μηχανικού περιλαμβάνει την εφαρμογή της φυσικής προκειμένου να σχεδιάζεις, αναπτύσσεις και να ελέγχεις την ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Εδώ θα βρεις αναλυτικά τις τυπικές ευθύνες, το περιβάλλον εργασίας, το ωράριο και τις επαγγελματικές προσδοκίες του/της ηλεκτρολόγου μηχανικού.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού

Για να εργαστείς ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Ελλάδα, χρειάζεσαι τις παρακάτω εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις:

  • Εκπαίδευση: για να εργαστείς ως ηλεκτρολόγος μηχανικός πρέπει να ολοκληρώσεις ένα πτυχίο επιπέδου bachelor στις σπουδές της ηλεκτρολογίας. Εάν θέλεις να εξειδικευτείς σε άλλους τομείς, ξεκίνα με πτυχίο στην εφαρμοσμένη φυσική, στη μηχατρονική ή στην ηλεκτρομηχανική. Ενώ δεν είναι υποχρεωτικό, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου στη ρομποτική ή την ηλεκτρολογία σου δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
  • Πιστοποιήσεις και εργασιακή εμπειρία: είναι απαραίτητο να έχεις επαγγελματική άδεια για να ασκήσεις το επάγγελμα του πιστοποιημένου ηλεκτρολόγου μηχανικού στην Ελλάδα. Μπορείς να αποκτήσεις άδεια εάν έχεις πιστοποιητικό ή πτυχίο ηλεκτρολογίας από ελληνικό ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα (ΑΕΙ). Θα πρέπει επίσης να εγγραφείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για να γίνεις πιστοποιημένος ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Ελλάδα.

οι ικανότητες και δεξιότητες του ηλεκτρολόγου μηχανικού

Ορισμένες από τις δεξιότητες του/της ηλεκτρολόγου μηχανικού περιλαμβάνουν:

  • Επαγγελματικές δεξιότητες: όσον αφορά τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ασφάλεια, πρέπει να είσαι εξοικειωμένος/η με όλες τις σχετικές θεωρίες και εφαρμογές για την επιτυχία των μηχανολογικών projects σου. Αυτά περιλαμβάνουν τα μαθηματικά, τον σχεδιασμό κυκλωμάτων, την ανάπτυξη έργων και τη συντήρηση ηλεκτρικών συστημάτων. Εκτός από τη βασική εκπαίδευση στη μηχανολογία, είναι απαραίτητο να προετοιμάζεις αποτελεσματικά έργα. Οι σχετικές δεξιότητες που χρειάζεσαι σε αυτήν την περίπτωση περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσχεδίων, τον σχεδιασμό και τη δημιουργία προϋπολογισμού για μεγάλα και μικρά έργα.
  • Δεξιότητες στην επικοινωνία με τους ανθρώπους: ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρέπει να είσαι ένας/μία καλός/ή ηγέτης. Εξασφαλίζεις ότι οι μηχανικοί και τεχνικοί σου εκτελούν όλες τις εργασίες σωστά και τηρούν τις προθεσμίες. Χρειάζεσαι επίσης καλές δεξιότητες επικοινωνίας, καθώς συνεργάζεσαι με συναδέλφους αλλά και με άτομα εντός και εκτός του επαγγέλματός σου, όπως είναι πελάτες και οι εκπρόσωποι από ρυθμιστικούς φορείς. Επομένως, πρέπει να είσαι σε θέση να απλοποιείς τεχνικούς όρους και να επικοινωνείς τις λεπτομέρειες με απλό τρόπο.
  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: τα προβλήματα τείνουν να προκύπτουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της μηχανολογικής εργασίας. Έτσι, χρειάζεσαι αξιόπιστες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων προκειμένου να λύνεις τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζεις.
5

FAQs

Εδώ θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ρολο του/της ηλεκτρολόγου μηχανικού.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.