ποια είναι η εργασία ενός μηχανολόγου μηχανικού;

Ως μηχανολόγος μηχανικός, απασχολείσαι με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη δοκιμή μηχανικών συσκευών. Κατασκευάζεις και τροποποιείς μια ποικιλία μηχανημάτων και συστημάτων. Επίσης, εγκαθιστάς και συντηρείς κινητήρες, εξοπλισμό και βιομηχανικά συστήματα με βάση τις επιθυμητές χρήσεις τους. Αναπτύσσεις προδιαγραφές για το σχεδιασμό και τη δημιουργία εργαλείων και συστημάτων, αξιολογείς τις απαιτήσεις του έργου και αναπτύσσεις μηχανικά σχέδια για τα νέα προϊόντα. Επίσης, αξιολογείς την απόδοση των μηχανικών εξαρτημάτων πραγματοποιώντας δοκιμές.

Οι μηχανολόγοι μηχανικοί εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες και κλάδους. 

Χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους στις έννοιες της μηχανικής, για να αναπτύξουν μηχανές που χρησιμοποιούνται στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της ενέργειας, των μεταφορών και του κατασκευαστικού κλάδου. Ορισμένοι μηχανολόγοι μηχανικοί εργάζονται, επίσης σε ερευνητικές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη και δοκιμή προηγμένων τεχνολογιών, όπως είναι η νανοτεχνολογία και η βιοτεχνολογία. Οι ρόλοι των μηχανολόγων μηχανικών ποικίλλουν, καθώς διαφορετικές βιομηχανίες εφαρμόζουν μοναδικές έννοιες μηχανικής για τη δημιουργία προϊόντων και μηχανικών εξαρτημάτων. Δεδομένου ότι, η μηχανολογία απαιτείται σε όλους τους τομείς, μπορείς να εξασφαλίσεις μια θέση εργασίας στον κλάδο που επιθυμείς.

Απαιτείται να έχεις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, για να τροποποιήσεις τα υπάρχοντα μηχανολογικά σχέδια, αλλά και να επιδείξεις την επιστημονική και αριθμητική σου ικανότητα, επιλύοντας πολύπλοκα μηχανικά ζητημάτα. Ως μηχανολόγος μηχανικός, θα βρίσκεις συνεχώς νέους τρόπους ανάπτυξης συστημάτων και προϊόντων, κάτι που απαιτεί προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.

Η εργασία ως μηχανολόγος μηχανικός θα ταίριαζε στις δεξιότητές σου; Αν ναι, τότε συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι, για να πετύχεις στο ρόλο του μηχανολόγου μηχανικού.

θέσεις μηχανικών
1

ο μέσος μισθός ενός μηχανολόγου μηχανικού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, οι μηχανολόγοι μηχανικοί στην Ελλάδα, λαμβάνουν μέσο μισθό περίπου 44.000 € ετησίως. Όταν, είσαι νεοεισερχόμενος στο ρόλο, ξεκινάς με μισθό που κυμένεται στα 30.000 € ετησίως, αλλά όσο αυξάνεται η εμπειρία σου, τόσο αυξάνεται και ο μισθός σου. Μπορείς να βελτιώσεις το πακέτο αποδοχών σου ενισχύοντας τα ακαδημαϊκά σου προσόντα και αποκτώντας πρόσθετη τεχνογνωσία. Μηχανολόγοι μηχανικοί με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας μπορούν να φτάσουν να λαμβάνουν μισθό μεγαλύτερο των 54.000 ευρώ ετησίως.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μισθό ενός μηχανολόγου μηχανικού

Ο μισθός σου, εξαρτάται από τον εργοδότη σου και τα έργα που χειρίζεσαι. Όταν εργάζεσαι σε μια μεγάλη εταιρεία, είναι πιθανό να λαμβάνεις υψηλότερο μισθό, καθώς οι αυτές οι εταιρείες έχουν περισσότερους πόρους. Επιπλέον, χειρίζεσαι πιο ενδιαφέροντα έργα, καθώς οι μεγάλοι οργανισμοί συνήθως εμπλέκονται σε πολύπλοκα έργα. 

Η τοποθεσία επηρεάζει επίσης τις αποδοχές σου. Ορισμένες πόλεις έχουν υψηλότερα πακέτα μισθών λόγω της ζήτησης για μηχανολόγους μηχανικούς και του υψηλού κόστους ζωής.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες των μηχανολόγων μηχανικών

Μερικά από τα πεδία ενασχόλησης των μηχανολόγων μηχανικών και τις επιλογές εξειδίκευσης του επαγγέλματος περιλαμβάνουν:

αρσενικό που φορά προστατευτικά γυαλιά και ωτοασπίδες
αρσενικό που φορά προστατευτικά γυαλιά και ωτοασπίδες
3

εργαζόμενος ως μηχανολόγος μηχανικός

Ως μηχανολόγος μηχανικός, δημιουργείς τα τεχνικά σχέδια και πραγματοποιείς την έρευνα που απαιτείται για την κατασκευή νέων μηχανημάτων συστημάτων και προϊόντων. Αν θέλεις να ακολουθήσεις αυτήν τη συναρπαστική καριέρα, εξερεύνησε τα καθήκοντα, το πρόγραμμα και το περιβάλλον εργασίας του ρόλου.

4

προσόντα και εκπαίδευση ενός μηχανολόγου μηχανικού

Εάν θέλεις να γίνεις μηχανολόγος μηχανικός στην Ελλάδα, χρειάζεσαι τα ακόλουθα ακαδημαϊκά προσόντα και επαγγελματικές πιστοποιήσεις:

  • Πτυχίο πανεπιστημίου: Χρειάζεσαι πανεπιστημιακό πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού ή τεχνικού μηχανολόγου μηχανικού. Τα προγράμματα τεχνολογίας μηχανολογίας επικεντρώνονται στην πρακτική εφαρμογή των αρχών της μηχανικής και σε προετοιμάζουν για τον κλάδο.
  • Επαγγελματική άδεια: Χρειάζεσαι άδεια για να ασκήσεις το επάγγελμα ως πιστοποιημένος/η μηχανικός. Πρέπει να επιδιώξεις και να αποκτήσεις δίπλωμα ή πτυχίο από κάποιο Ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) για να λάβεις την άδεια. Σημαντικό είναι επίσης να εγγραφείς και να γίνεις μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

οι ικανότητες και οι δεξιότητες του μηχανολόγου μηχανικού

Μερικές από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που απαιτείται να έχει ένας μηχανολόγος μηχανικός είναι οι εξής:

  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Ως μηχανολόγος μηχανικός, θα πρέπει να είσαι καλός/ή στην ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου. Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε βοηθούν να αναπτύξεις λύσεις και να κάνεις τροποποιήσεις προϊόντων.
  • Δημιουργικότητα: Οι δημιουργικές σου ικανότητες σου δίνουν τη δυνατότητα να εφευρίσκεις και να σχεδιάζεις προϊόντα και λύσεις για διαφορετικές βιομηχανικές διαδικασίες. Τα φτιαγμένα με δεξιοτεχνία μηχανικά εξαρτήματα βασίζονται συνήθως στη δημιουργικότητά σου.
  • Μαθηματικές δεξιότητες: Για να γίνεις μηχανολόγος μηχανικός απαιτείται ισχυρή ικανότητα στα μαθηματικά και στις αριθμητικές πράξεις. Οι μαθηματικές ικανότητες είναι χρήσιμες για την ανάλυση δεδομένων και την εφαρμογή μαθηματικών εννοιών στο σχεδιασμό.
  • Προσαρμοστικότητα: Οι έννοιες και οι μέθοδοι της μηχανικής αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είσαι ευέλικτος/η και να προσαρμόζεσαι στα μεταβαλλόμενα πρότυπα και τις απαιτήσεις του κλάδου. Η προσαρμοστικότητά σου σε βοηθά να βρίσκεις καινοτόμους τρόπους, για να βελτιώσεις την επιτυχία για τους πελάτες σου. 
  • Προσοχή στη λεπτομέρεια: Είναι απαραίτητο να δίνεις προσοχή στη λεπτομέρεια, για να διασφαλίσεις ότι τα εξαρτήματα των μηχανικών συστημάτων λειτουργούν όπως αναμένεται. Οι δεξιότητές σου που προσανατολίζονται στη λεπτομέρεια σε βοηθούν επίσης να δημιουργήσεις συστήματα που πληρούν τις προδιαγραφές ή να πραγματοποιείς επιθεωρήσεις ποιότητας με σκοπό να εντοπίζεις πιθανές δυσλειτουργίες. 
  • Ικανότητα κριτικής σκέψης: Δεδομένου ότι πρόκειται να λάβεις αποτελεσματικές αποφάσεις, χρειάζεσαι δεξιότητες κριτικής σκέψης. Κατά το στάδιο του σχεδιασμού, επιλέγεις τις καλύτερες μεθόδους για την εταιρεία και λαμβάνεις οικονομικές αποφάσεις. Χρησιμοποιείς την ικανότητα κριτικής σκέψης, για να αναλύσεις τα μηχανικά συστήματα και να καθορίσεις τα επόμενα βήματα της πορείας δράσης.
5

FAQs

Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν το ρόλο του/της μηχανολόγου μηχανικού.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.