ποια είναι η εργασία ενός devops engineer;

Το DevOps σημαίνει λειτουργίες ανάπτυξης και αναφέρεται στις διαδικασίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη λογισμικού. Ως DevOps engineer, εισάγεις διαδικασίες, μεθοδολογίες και εργαλεία για την επιτάχυνση του κύκλου ζωής της ανάπτυξης λογισμικού. Ακόμη, είσαι υπεύθυνος/η να μειώσεις την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και στη συνέχεια να γεφυρώσεις τα κενά που λειτουργούν ως εμπόδιο στην βελτίωση του λογισμικού. Οι ομάδες ανάπτυξης και τεχνολογίας πληροφοριών (IT) έχουν συνήθως διαφορετικούς στόχους και δεξιότητες.

Οι περισσότεροι προγραμματιστές εξειδικεύονται στο να εισάγουν νέες δυνατότητες στις εφαρμογές λογισμικού. Ταυτόχρονα, οι ομάδες των λειτουργιών (Operations) εστιάζουν στη διατήρηση της σταθερότητας μιας εφαρμογής. Ως DevOps engineer, ενοποιείς και αυτοματοποιείς αυτές τις διαδικασίες. Εστιάζεις στον συνδυασμό κώδικα, συντήρησης εφαρμογών και διαχείρισης λογισμικού. Παράλληλα, επιβλέπεις την κυκλοφορία νέων εφαρμογών λογισμικού δοκιμάζοντας τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα. Γι αυτό τον λόγο, ο ρόλος σου απαιτεί προχωρημένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, για να καταφέρνεις να διορθώνεις επιτυχώς τα σφάλματα που δημιουργούνται κατά την ανάπτυξη ή την λειτουργία ενός λογισμικού. Χρειάζεσαι, επίσης, τεχνικές γνώσεις του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού για την καθοδήγηση των ομάδων ανάπτυξης.

Οι DevOps engineers εργάζονται κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας και οργανισμούς πληροφορικής και τεχνολογίας. Δεδομένου ότι οι περισσότερες βιομηχανίες βασίζονται σε αυτοματοποιημένες διεργασίες που ελέγχονται από εφαρμογές λογισμικού, οι DevOps engineers, έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ποικίλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Θα σου ταίριαζε η εργασία ως Devops engineer; Έχεις την εξαιρετική ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και μπορείς εύκολα να τη συνδυάσεις με τις τεχνικές δεξιότητες σου; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να επιτύχεις στην αγορά εργασίας ως DevOps engineer. 

θέσεις devops engineer
1

ο μέσος μισθός ενός devops engineer

Παρόλο, που οι DevOps engineers έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδοχές σου. Για παράδειγμα, οι ανώτεροι DevOps engineers αμείβονται με υψηλότερους μισθούς από τους νεότερους, λόγω της εμπειρίας και των δεξιοτήτων τους. Όταν αποκτάς εμπειρία, είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτείς πιο ικανοποιητικούς μισθούς με βάση την εξειδίκευσή σου. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός ενός/μιας DevOps engineer στην Ελλάδα είναι 43.000€ ετησίως. Ως νεοεισερχόμενος/η στον κλάδο οι αποδοχές σου θα είναι περίπου περίπου 29.000€ ετησίως, οι Devops engineers με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας μπορούν να φτάσουν τις 52.000€ ετησίως. 

ποιoι παράγοντες επηρεάζουν το μισθό ενός devops engineer;

Η εμπειρία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας καθορισμού των κερδών ενός/μιας DevOps engineer. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νεοεισερχόμενοι devops engineers έχουν χαμηλότερη αμοιβή σε σύγκριση με τους ανώτερους και τους πιο έμπειρους DevOps engineers. Η εμπειρία σου αναδεικνύει την εξειδίκευσή σου καθώς και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με τα projects. Η κάθε εταιρεία έχει ξεχωριστές απαιτήσεις όταν βρίσκεται σε αναζήτηση DevOps engineer. Τα πολύπλοκα projects, διαμορφώνουν και το μισθολογικό εύρος της εκάστοτε εταιρείας.

Υπάρχει μισθολογική διαφορά για τους DevOps engineers στις πόλεις της Ελλάδας. Μπορείς να μετεγκατασταθείς σε πόλεις με κόμβους καινοτομίας, καθώς είναι πιθανότερο να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς. Ακόμη, η κατοχή εξειδικευμένων δεξιοτήτων μπορεί να αυξήσει τις αποδοχές σου, καθώς όταν είσαι νέος/α στο ρόλο, ακόμα μαθαίνεις τις βασικές αρχές και ενδέχεται να μην είσαι σε θέση να αναλάβεις πλήρως ορισμένα καθήκοντα.

κατεβάστε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες devops engineers

Ορισμένες από τις διαθέσιμες ειδικότητες των DevOps engineers είναι:

ομάδα γυναικών σε μια συνάντηση
ομάδα γυναικών σε μια συνάντηση
3

εργαζόμενος ως devops engineer

Ως DevOps engineer συνεργάζεσαι με προγραμματιστές προϊόντων για να επιβλέπεις τις εκδόσεις κώδικα και την ανάπτυξη λογισμικού. Αν σου κινεί το ενδιαφέρον αυτός ο ρόλος, τότε μπορείς να ελέγξεις τις συγκεκριμένες εργασίες και το περιβάλλον εργασίας των DevOps engineers.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός devops engineer

Εδώ θα βρεις τα απαιτούμενα προσόντα για να εργαστείς ως DevOps engineer:

  • Εκπαίδευση: Για να γίνεις DevOps engineer, πρέπει να έχεις ολοκληρώσει ένα BSc στην επιστήμη των υπολογιστών ή στον προγραμματισμό. Ένα προπτυχιακό πρόγραμμα πλήρους φοίτησης που ολοκληρώνεται σε τέσσερα έτη. Παρόλο που το μεταπτυχιακό δεν είναι υποχρεωτικό, εξέτασε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσεις ένα μάθημα ή ένα σεμινάριο για να ειδικευτείς στον τομέα.
  • Πιστοποιήσεις: Χρειάζεσαι πιστοποιήσεις για να αποδείξεις τη δική σου εξειδίκευση και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Ορισμένες πιστοποιήσεις είναι οι εξής: Microsoft Certified Azure DevOps Engineer ExpertAWS Certified DevOps Engineer και η πιστοποίηση Google’s Professional Cloud DevOps Engineer.

οι ικανότητες και δεξιότητες του devops engineer  

Ορισμένες από τις δεξιότητες του DevOps engineer περιλαμβάνουν: 

  • Δεξιότητες διαχείρισης έργου: Ως DevOps engineer, χρειάζεσαι εξαιρετικές δεξιότητες διαχείρισης έργου. Αυτές οι δεξιότητες σε βοηθούν να ξεκινήσεις, να σχεδιάσεις και να εκτελέσεις projects του DevOps. Βασίζεσαι στις δεξιότητες διαχείρισης έργου για να διατηρήσεις το λογισμικό της εταιρείας σύγχρονο, ενημερωμένο, ασφαλές και χωρίς σφάλματα.
  • Γράψιμο κώδικα: Χρειάζεσαι εξαιρετικές δεξιότητες στο να γράφεις κώδικα για να μπορείς να συμμετέχεις στις διαδικασίες ανάπτυξης λογισμικού. Αυτές οι δεξιότητες σε βοηθούν να ελέγχεις και να βελτιώνεις τα σενάρια κώδικα για να διασφαλίσεις ότι οι εφαρμογές εκτελούν τις επιθυμητές λειτουργίες.
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες: Διαχειρίζεσαι τις ομάδες προγραμματισμού και IT, επομένως βασίζεσαι στις δεξιότητες επικοινωνίας σου για να παρέχεις στις ομάδες σου οδηγίες. Η συγκεκριμμένη δεξιότητα είναι ,επίσης, απαραίτητη όταν επικοινωνείς με πελάτες ή όταν ακούς τα σχόλια της ομάδας σου καθώς και όταν χρειάζεται να δώσεις την κατάλληλη ανατροφοδότηση (feedback).
  • Δεξιότητες καθοδήγησης: Ένας αποτελεσματικός DevOps engineer αναζητά πάντα ευκαιρίες για καθοδήγηση και βελτίωση των δεξιοτήτων της ομάδας. Εσύ, εντοπίζεις τα κενά στις δεξιότητες των εργαζομένων και παρέχεις εκπαίδευση και υπηρεσίες καθοδήγησης με στόχο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.
  • Προσαρμοστικότητα: Ως DevOps engineer, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η για συχνές αλλαγές στη δομή του έργου. Η προσαρμοστικότητά σου σε βοηθάει να προσαρμόσεις τη ροή της εργασίας σου, ώστε να παρέχεις λογισμικό υψηλής ποιότητας. Κάποιες φορές θα πρέπει να προσαρμόζεις τις αλλαγές που προκύπτουν στην τεχνολογία για ένα project.
  • Διαχείριση χρόνου: Το να εργάζεσαι ως DevOps engineer απαιτεί την ολοκλήρωση εργασιών μεσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Αξιοποιείς τις δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου για να οργανώσεις και να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου ώστε να παραδώσεις τα έργα σου εγκαίρως και να αυξήσεις την παραγωγικότητα της ομάδας σου.
5

FAQs

Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν το ρόλο του/της DevOps engineer.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.