ποια είναι η εργασία ενός πολιτικού μηχανικού;

Ως πολιτικός μηχανικός, χρησιμοποιείς την εμπειρία σου στις κατασκευές και στις υποδομές για να σχεδιάσεις και να επιβλέψεις τεχνικά έργα. Η εργασία σου περιλαμβάνει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, την επίβλεψη και τη συντήρηση τεχνικών έργων. Στις αρμοδιότητές σου είναι η επίβλεψη της διαδικασίας κατασκευής ώστε να διασφαλίσεις ότι τηρούνται τα πρότυπα ποιότητας. Ακόμη, συμμετέχεις στην κοστολόγηση των υλικών και στον καθορισμό των ποσοτήτων που χρειάζεται ένα τεχνικό έργο. Σε ορισμένα projects, η εργασία σου ορίζει την παροχή τεχνικών συμβουλών σχετικά με επισκευές, τροποποιήσεις προγραμμάτων και αλλαγές στα σχέδια. 

Ως πολιτικός μηχανικός, καθορίζεις αν τα θεμέλια των κατασκευών αντέχουν και είναι κατάλληλα για το τεχνικό έργο, κάνοντας δοκιμές στα υλικά και στο έδαφος. Καθορίζεις το πώς επηρεάζεται το φορτίο σχεδιασμού από τους παράγοντες τάσης των υλικών και το ρυθμό ροής υδάτων του εδάφους. Χρησιμοποιείς επίσης, εργαλεία και λογισμικό σχεδίασης όπως το AutoCAD για να διασφαλίσεις ότι το έργο κατασκευής πληροί τα κρατικά πρότυπα δόμησης.

Για να εργαστείς ως πολιτικός μηχανικός χρειάζεται να έχεις εκτεταμένες γνώσεις του κλάδου, καθώς εφαρμόζεις μηχανικές αρχές στα σχέδια blueprints και τα τεχνικά σχέδια του έργου. Η διαχείριση χρόνου είναι επίσης, ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση των πόρων και η ολοκλήρωση του έργου εντός του προβλεπόμενου χρόνου.

Θα ταίριαζε η εργασία του/της πολιτικού μηχανικού με την τεχνογνωσία σου στον τεχνικό σχεδιασμό και στην ερμηνεία των σχεδίων blueprints; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ρόλο του/της πολιτικού μηχανικού. 

θέσεις πολιτικού μηχανικού
1

ο μέσος μισθός ενός πολιτικού μηχανικού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, η μέση αμοιβή ενός/μιας πολιτικού μηχανικού στην Ελλάδα είναι 44.000€ ετησίως, με μέση ωριαία αμοιβή τα 21€. Ακόμη, μπορείς να λάβεις ετήσιο μπόνους της τάξεως των 1.400€. Ως πολιτικός μηχανικός σε entry level θέση, με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία είναι πιο πιθανό να αναλαμβάνεις ευκολότερα projects και ξεκινάς με αποδοχές περίπου 30.000€ τον χρόνο. Στο ανώτερο επίπεδο της μισθολογικής κλίμακας, μπορείς να λαμβάνεις περισσότερα από 54.000€ ετησίως.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μισθό ενός πολιτικού μηχανικού; 

Οι απολαβές σου ως πολιτικός μηχανικός διαφοροποιούνται ανάλογα με διάφορους προσωπικούς παράγοντες, όπως είναι η εμπειρία και τα προσόντα σου. Υπάρχουν όμως και εξωτερικοί παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τις αποδοχές σου όπως είναι το μέγεθος της εταιρείας και η τοποθεσία της. Εάν έχεις επιπρόσθετες πιστοποιήσεις και κατάρτιση ή έχεις την επαγγελματική άδεια μηχανολόγου μηχανικού στην Ελλάδα, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσεις υψηλότερο μισθό. Η εργασιακή σου εμπειρία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας και για την κλίμακα δυσκολίας των projects που αναλαμβάνεις. Ως ανώτερος/η πολιτικός μηχανικός, έχεις τη δυνατότητα να αναλάβεις πολύπλοκα έργα με υψηλό προϋπολογισμό. 

Ακόμη ένας παράγοντας που καθορίζει το ύψος των αποδοχών σου είναι το μέγεθος της εταιρείας που εργάζεσαι. Η εργασία σε μία μεγάλη εταιρεία είναι πιθανότερο να σου αποφέρει υψηλότερο μισθό δεδομένου ότι αναλαμβάνεις πιο πολύπλοκα projects και έχεις πρόσβαση σε περισσότερους πόρους. Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν μεγάλα budgets για ακόμη μεγαλύτερα projects. Αντίθετα, οι μικρές εταιρείες, καθώς έχουν οικονομικούς περιορισμούς, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλές αμοιβές. 

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες πολιτικών μηχανικών

Οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν πολλές επιλογές εξειδίκευσης σε διαφορετικές περιοχές και projects. Μερικές από τις κατηγορίες των πολιτικών μηχανικών περιλαμβάνουν:

χαμογελαστός άνδρας, εργοτάξιο στο παρασκήνιο
χαμογελαστός άνδρας, εργοτάξιο στο παρασκήνιο
3

εργαζόμενος ως πολιτικός μηχανικός

Ας εξερευνήσουμε τις καθημερινές δραστηριότητες των πολιτικών μηχανικών, συμπεριλαμβανομένου του ωραρίου εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος. 

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός πολιτικού μηχανικού

Ως πολιτικός μηχανικός, χειρίζεσαι τις τεχνικές πτυχές ενός έργου. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχεις κατακτήσει υψηλό επίπεδο μόρφωσης στον κλάδο της επιλογής σου. Κάποια από τα προσόντα και τις πιστοποιήσεις που χρειάζεται να έχεις είναι:

  • Εκπαίδευση: για να γίνεις πολιτικός μηχανικός, χρειάζεται να έχεις  πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Το πρόγραμμα σπουδών στο πανεπιστήμιο διαρκεί πέντε χρόνια και σε εξοπλίζει με γνώσεις σχεδιασμού υποδομών και χρήσης λογισμικού σχεδίασης με υπολογιστή (CAD). Για ανώτερες θέσεις, ο εργοδότης σου μπορεί να αναμένει και κάποιον μεταπτυχιακό τίτλο. 
  • Εργασιακή εμπειρία και πιστοποιήσεις: είναι απαραίτητο να έχεις εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία για τη θέση πολιτικού μηχανικού. Μπορείς να αποκτήσεις σχετικές δεξιότητες μέσω πρακτικής άσκησης και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Για να εργαστείς στην Ελλάδα, χρειάζεται να αποκτήσεις άδεια επαγγελματία μηχανικού συμμετέχοντας σε εξετάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Είναι επιπλέον σημαντικό να εγγραφείς στον σύλλογο πολιτικών μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ).

οι ικανότητες και δεξιότητες του πολιτικού μηχανικού

Κάποιες από τις ικανότητες και τις δεξιότητες ενός/μιας πολιτικού μηχανικού περιλαμβάνουν:

  • Μαθηματική ικανότητα: βασίζεσαι σε προηγμένες μαθηματικές αρχές για να αναλύσεις σχέδια και να δημιουργήσεις δομικά ορθά και λειτουργικά έργα. Οι μαθηματικές σου δεξιότητες σου επιτρέπουν να υπολογίσεις με ακρίβεια τις λεπτομέρειες κάθε πτυχής του έργου. 
  • Ηγετικές δεξιότητες: επιβλέπεις εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κατασκευής και αλληλεπιδράς με διάφορους επαγγελματίες για να συζητήσεις τις λεπτομέρειες του έργου. Οι ηγετικές δεξιότητες σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ώστε να καθοδηγήσεις τους ανθρώπους που απασχολούνται στο project και να τους εμπνεύσεις προς έναν κοινό στόχο.
  • Δεξιότητες λήψης αποφάσεων: τα έργα κατασκευής και υποδομής είναι πολύπλοκα και περιλαμβάνουν πολλά βήματα. Ο ρόλος σου ως πολιτικός μηχανικός περιλαμβάνει τη λήψη σύνθετων αποφάσεων σε όλα τα στάδια κατασκευής και σχεδιασμού.
  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: ως πολιτικός μηχανικός, βασίζεσαι σε μηχανικές αρχές για να λύσεις δομικά προβλήματα και άλλα ζητήματα που προκύπτουν κατά την κατασκευή. Οι δεξιότητές σου στην επίλυση προβλημάτων σε βοηθούν επίσης, να βρεις οικονομικά αποδοτικές λύσεις.
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της πολιτικού μηχανικού.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.