Μπορείς εύκολα να αυξήσεις τις πιθανότητές σου για μια δεύτερη συνέντευξη, με την αποστολή ενός ευχαριστήριου σημειώματος

Ίσως φαίνεται μικρή και ασήμαντη πράξη, αλλά έχει μεγάλη σημασία. Στέλνοντας ένα ευχαριστήριο email ή σημείωμα, μετά το τέλος της συνέντευξης, μπορεί να σε βοηθήσει για τους εξής 3 διαφορετικούς λόγους. 

Πρώτον, στέλνοντας ένα email σε συνέχεια της συνάντησής σας, δείχνεις ότι οι επιπλέον πληροφορίες που έμαθες για τον ρόλο και την κουλτούρα της εταιρείας ενέτειναν το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση. Δεύτερον, φανερώνεις τον επαγγελματισμό σου και ότι γνωρίζεις τα κατάλληλα πρότυπα συμπεριφοράς. Τέλος, καταφέρνεις να δημιουργήσεις μια επαγγελματική σχέση με τον/την συνεντευκτή/τρια σου, η οποία επιδεικνύει το ενδιαφέρον που έχεις για τον ρόλο. 

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές, για το πώς μπορείς να κινηθείς μετά την πρώτη σου συνέντευξη.

στείλε άμεσα το ευχαριστήριο email ή σημείωμα στον/στην συνεντευκτή/τρια σου

Ακόμα και αν επικοινωνούσες με τον/την βοηθό, με τον/την γραμματέα ή με κάποιον/α τρίτο/η που προγραμμάτισε την συνέντευξη, είναι καλό να στείλεις το ευχαριστήριο email ή σημείωμα κατευθείαν στον/στην συνεντευκτή/τριά σου. Αν δεν γνωρίζεις τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείς να επικοινωνήσεις ξανά με το άτομο που προγραμμάτισε αρχικά τη συνέντευξη και να τη ζητήσεις. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει για την περίπτωση που επιθυμείς να στείλεις γραπτό σημείωμα.

Φρόντισε στο email αυτό να απευθύνεσαι στον/στην συνεντευκτή/τρια με το όνομά του/της και απόφυγε να στείλεις ομαδικά ευχαριστήρια email σε πολλούς εργοδότες/τριες, χρησιμοποιώντας το “Bcc”. Όχι μόνο οι εν δυνάμει εργοδότες/τριες πιθανόν θα το καταλάβουν, αλλά θεωρείται και απρόσωπο. 

προσωποποίησε το ευχαριστήριο email ή σημείωμα

Ένα συνηθισμένο λάθος κατά την αποστολή ενός ευχαριστηρίου email ή σημειώματος είναι να υποθέσεις πως ένα πρότυπο κειμένου είναι κατάλληλο για όλους τους εργοδότες. Εξάλλου, το να ευχαριστείς τον/την συνεντευκτή/τρια σου για τον χρόνο του/της, δεν είναι μόνο μια πράξη ευγένειας αλλά και μια ευκαιρία να τονίσεις ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η για τη θέση. 

Τα πιο προσεγμένα ευχαριστήρια email, αναφέρουν και τις καλύτερες στιγμές της συνέντευξης. Σκέψου τις στιγμές κατά τις οποίες ο/η συνεντευκτής/τρια σου έδειξε το περισσότερο ενδιαφέρον και επεσήμανε μερικές από εκείνες τις στιγμές. 

να είσαι σύντομος/η και ευχάριστος/η

H αποστολή ενός ευχαριστήριου email, το οποίο είναι σύντομο και ευχάριστο είναι μια πολύ καλή ιδέα. Να θυμάσαι ότι το email αυτό, μπορεί να ενδυναμώσει την επαγγελματική σου σχέση με τον/την συνεντευκτή/τρια. Ο/η υπεύθυνος/η προσλήψεων, έχει πολλές αρμοδιότητες να διαχειριστεί, γι’ αυτόν τον λόγο ένα γρήγορο ευχαριστήριο email ή σημείωμα θα εκτιμηθεί.

Ο/η υπεύθυνος/η προσλήψεων δεν χρειάζεται να διαβάσει, ένα μακροσκελές κείμενο που αναλύει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σε προσλάβουν. Αυτός ήταν κυρίως ο σκοπός της συνέντευξης. Αν η συνέντευξη έχει πάει καλά, είναι καλό να αφήσεις τη διαδικασία να κυλήσει από μόνη της. Ένα μακροσκελές ευχαριστήριο μήνυμα που επικεντρώνεται στην προσωπικότητά σου, μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική εντύπωση.

παρουσιάζοντας τον εαυτό σου: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σε έναν οδηγό.

διάβασε το άρθρο

αναφέροντας τα επόμενα βήματα 

Η πλειοψηφία των υποψηφίων θεωρεί ότι, η υποψηφιότητά τους για τη θέση έχει απορριφθεί αν δεν υπάρχει απάντηση στο ευχαριστήριο σημείωμα ή email, μέσα σε 24 ώρες και έτσι συνεχίζουν την αναζήτηση της εργασίας. Δεν ισχύει απαραίτητα αυτό.

Ο ρόλος του/της υπεύθυνου/ης προσλήψεων είναι αρκετά πολυάσχολος. Η πρόσληψη νέου προσωπικού, δεν είναι μια απλή διαδικασία, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί. 

Αν είσαι ενθουσιασμένος/η για τη θέση εργασίας, να είσαι ενεργός/η. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μπορείς να ρωτήσεις πότε αναμένεται να λάβεις ενημέρωση σχετικά με την πορεία της υποψηφιότητάς σου για τη θέση ή για τα επόμενα στάδια. Ως προς τη συχνότητα επικοινωνίας, συνιστάται να περιμένεις μερικές εβδομάδες πριν στείλεις κάθε μήνυμα, ώστε να μην δημιουργήσεις εντύπωση υπερβολικής ανυπομονησίας. Αυτή η προσέγγιση εξισορροπεί το ενδιαφέρον σου με την αναμονή για ενημέρωση.

αναζητάς περισσότερες συμβουλές καριέρας που θα σε βοηθήσουν να βρεις τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας, για να λαμβάνεις όλα τα τελευταία άρθρα μας με συμβουλές εργασίας που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την καριέρα σου. 

κάνε εγγραφή

έλεγξε αρκετές φορές το κείμενο

Πριν στείλεις το ευχαριστήριο email ή σημείωμα, είναι σημαντικό να ελέγξεις ότι δεν υπάρχουν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Το ποσοστό των υποψηφίων, το οποίο κάνει λάθη στο όνομα του/της συνεντευκτή/τριας στο κείμενο είναι αρκετά μεγάλο. Είναι εύκολο να διορθώσεις τυχόν λάθη διαβάζοντας ξανά το κείμενο. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να ζητήσεις από κάποιο οικείο σου πρόσωπο να το ελέγξει πριν το στείλεις.

Καθ΄ολη την διάρκεια της συνέντευξης έχεις φροντίσει λεπτομερώς να αναλύσεις γιατί είσαι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α για αυτή τη θέση, επομένως, γιατί να ρισκάρεις όλη αυτή την προετοιμασία για ένα απλό λάθος; Παρ’ όλα αυτά πολλοί εργοδότες μπορεί να αγνοήσουν ένα ασήμαντο λάθος, αλλά είναι καλύτερο να αποφύγεις αυτή τη κατάσταση. 

ευχαριστήριο σημείωμα: σε μορφή email ή χειρόγραφη; 

Η απόφαση αν το ευχαριστήριο σημείωμα, θα είναι σε μορφή email ή χειρόγραφη, μετά την συνέντευξη εξαρτάται από τον κλάδο και την κουλτούρα της επιχείρησης.

Είναι σημαντικό να συλλογιστείς όμως ότι, σε μία συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογικά εποχή, το email καθίσταται το πιο συχνό μέσο επικοινωνίας μεταξύ συνεντευκτή/τριας και υποψηφίου/ας.

Η αποστολή ενός ευχαριστήριου σημειώματος μέσω email, θεωρείται άμεση και γρήγορη, ενώ αν επιλέξεις την αποστολή χειρόγραφης μορφής, τότε είναι πιθανό το ευχαριστήριο σημείωμά σου να αργήσει μερικές μέρες. Κατά την αποστολή ενός χειρόγραφου σημειώματος, οι παράμετροι που χρειάζεται να λάβεις υπόψιν, είναι περισσότεροι, εφόσον οφείλεις να δώσεις παραπάνω προσοχή στον γραφικό σου χαρακτήρα ή στο χαρτί που επρόκειτο να χρησιμοποιήσεις. 

Αν παρόλα αυτά επιλέξεις να στείλεις ένα χειρόγραφο ευχαριστήριο σημείωμα, οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν το ίδιο.

βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.

Ανακάλυψε όλες τις θέσεις εργασίας μας.

ξεκίνα την αναζήτησή σου