Η τεχνολογία μπορεί να έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε και στέλνουμε ένα ευχαριστήριο σημείωμα, αλλά ως επί το πλείστον δεν έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Παλιότερα, τα ευχαριστήρια σημειώματα ήταν χειρόγραφα και στέλνονταν με courier ή ταχυδρομείο, σήμερα όμως αποστέλλονται συνήθως μέσω email. Ο λόγος, ωστόσο, που τα στέλνουμε παραμένει ο ίδιος.

Η αποστολή ενός ευχαριστήριου σημειώματος μετά από μια συνέντευξη δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πάρετε τη θέση, αλλά ούτε η μη αποστολή του ότι δεν θα την πάρετε. Αποτελεί, όμως, το σημείο διαφοροποίησης στην περίπτωση που βρεθεί υποψήφιος με παρόμοια προσόντα και ικανότητες με εσάς.

τι δείχνει για τον υποψήφιο ένα ευχαριστήριο σημείωμα;

Ένα σύντομο, καλογραμμένο ευχαριστήριο σημείωμα δείχνει στον εν δυνάμει εργοδότη ότι αναγνωρίζετε και εκτιμάτε το χρόνο και τον κόπο που θα αφιερώσει σε σας κατά τη διάρκεια της κουραστικής του μέρας. Επιβεβαιώνει τη θετική εντύπωση που κάνατε και, εάν είναι καλογραμμένο, υποδηλώνει ότι είστε άτομο που δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια, καθώς και υπογραμμίζει την παρουσία σας όχι μόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά και μετά. Είναι μια μικρή προσπάθεια που δηλώνει στον εν δυνάμει εργοδότη ότι έχετε το κάτι παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο, μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες σας, είτε προσληφτείτε είτε όχι. Όπως ένα καλό επιδόρπιο, ένα ευχαριστήριο σημείωμα ολοκληρώνει τη διαδικασία της συνέντευξης, που είναι το κυρίως γεύμα.

τι να λάβετε υπόψη συντάσσοντας ευχαριστήριο σημείωμα

Αν πρόκειται η αποστολή των ευχαριστήριων σημειώματων να γίνει μέρος της διαδικασίας σας στην αναζήτηση εργασίας (κάτι το οποίο προτείνουμε να κάνετε), παρακάτω είναι κάποια στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

• Στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Στόχος σας είναι να κρατήσετε το προφίλ σας στο προσκήνιο. Εάν έχει περάσει περισσότερο από μια μέρα, στέλνετε ένα follow up, και όχι ένα ευχαριστήριο σημείωμα, καθώς και ο τόνος θα πρέπει να είναι διαφορετικός.
• Αποφύγετε ένα τυπικό «ευχαριστώ για το χρόνο σας». Αντ 'αυτού, επωφεληθείτε από αυτή την ευκαιρία για να δηλώσετε εκ νέου τον ενθουσιασμό σας για αυτήν την ευκαιρία και να υπενθυμίσετε στον εν δυνάμει εργοδότη σας το value που θα προσδώσετε. Η έκτασή του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη μια ή τις δυο παραγράφους – πρέπει να είναι σύντομο και to the point. 
• Ένα ευχαριστήριο σημείωμα είναι, επίσης, η ευκαιρία σας να καλύψετε τυχόν κενά ή να διαχειριστείτε τυχόν ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης, μπορείτε να συμπεριλάβετε links για το website σας και το προφίλ σας στο LinkedIn (το οποίο έχετε διατηρήσει επαγγελματικό και ενημερωμένο, φυσικά).
• Συμπεριλάβετε όλους εκείνους που σας πήραν συνέντευξη ή, ακόμα καλύτερα, στείλτε ξεχωριστά email σε κάθε άτομο. Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε απλά copy-paste, καθώς μερικές φορές συγκρίνουν τα email. Μπορείτε να αλλάξετε τα email αρκετά, ώστε να αποφευχθεί η απλή αντιγραφή, διατηρώντας συνεπείς τις σχετικές τις πληροφορίες.
• Κρατήστε το ύφος του ευχαριστήριου σημειώματος ίδιο με την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Παραμείνετε επαγγελματίες και αποφύγετε να είστε πολύ χαλαροί και ανεπίσημοι. Άλλωστε, υπάρχει χρόνος να σας γνωρίσουν καλύτερα μόλις σας προσλάβουν.
• Προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις πριν στείλετε το ευχαριστήριο σημείωμα. Και όταν τελειώσετε, διορθώστε το ξανά. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει χειρότερη εντύπωση από τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη. Μπορεί ένα καλογραμμένο ευχαριστήριο σημείωμα να μην μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα κερδίσετε τη θέση, αλλά ένα κακογραμμένο μπορεί σίγουρα να εξασφαλίσει ότι δεν θα την πάρετε.
• Μην αφήσετε την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες γραφής σας να σάς αποτρέψει από το να στείλετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και templates στο Internet που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να δημιουργήσετε τα δικά σας. Δεν χρειάζεται να γίνετε «λογοτέχνης», απλά πρέπει να το γράψετε με έναν απλό, αποτελεσματικό και επαγγελματικό τρόπο.

Πολλοί recruiters βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με το value που προσδίδουν τα ευχαριστήρια σημειώματα. Συνεπώς, δεν θα γνωρίζετε αν το άτομο που σας πήρε συνέντευξη είναι υπέρ ή κατά αυτών. Αλλά, όπως με ένα καλό cover letter, γιατί να μην στείλετε και ένα ευχαριστήριο σημείωμα; Τουλάχιστον, θα αποδείξει τους καλούς τρόπους και τον επαγγελματισμό σας. Και αυτό από πότε είναι κακό;