Με το ξέσπασμα της πανδημίας η μεταφορά του κόσμου της εργασίας στον ψηφιακό κόσμο είναι εντονότερη από ποτέ. Έχοντας αυτό υπόψη, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να αποτιμήσεις την παρουσία σου στο διαδίκτυο - ειδικά αν αναζητάς ενεργά την επόμενη εργασία σου. Ένα ισχυρό personal brand μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προώθηση της επαγγελματικής σου φήμης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συστήνεται ένας ενδελεχής έλεγχος του ψηφιακού σου αποτυπώματος. Όλοι έχουμε μια διαδικτυακή παρουσία, μερικοί μάλιστα περισσότερο από άλλους, το θέμα όμως είναι να αντικατοπτρίζει το προφίλ του επαγγελματία που εσύ θέλεις να προβάλεις. Τα καλά νέα είναι ότι τα επιτεύγματα που μπορούν να ενισχύσουν την υποψηφιότητά σου είναι πλέον διαθέσιμα στους πιθανούς εργοδότες. Τα άσχημα νέα είναι, ότι πιθανές μη κολακευτικές στιγμές σου είναι επίσης online. Έχοντας αυτό κατά νου, καλό είναι, να σκέφτεσαι δύο φορές προτού δημοσιεύσεις κάτι που ίσως να μετανιώσεις αργότερα. 

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον τα προσωπικά σου αρχεία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός. Δεν χρειάζεται να προβείς σε υπερβολική λογοκρισία, αλλά να προσέχεις τους κινδύνους που ενέχουν τα κοινωνικά δίκτυα για την επαγγελματική σου παρουσία στο διαδίκτυο.

Το επαγγελματικό προφίλ που θέλεις να προβάλεις στον πιθανό εργοδότη ή υπεύθυνο προσλήψεων πρέπει να είναι συνεπές σε όλα τα κανάλια κοινωνικών δικτύων. Εάν περιγράφεις τον εαυτό σου στο ως παθιασμένο marketer, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε όλα τα προφίλ σου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ενίσχυση της παρουσίας σου στο διαδίκτυο:

#1 κάνε μόνιτορ το προσωπικό σου brand.

Το γνώριζες ότι μπορείς να δημιουργήσεις ειδοποιήσεις μέσω της Google για αναφορές στο όνομα σου; Το εργαλείο ονομάζεται Google Alerts και είναι δωρεάν. Μπορείς ακόμη να προγραμματίσεις ειδοποιήσεις για λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με τον κλάδο σου ώστε να ενημερώνεσαι για όλες τις εξελίξεις.

#2 ανέπτυξε επικοινωνιακές δεξιότητες

Η επικοινωνιακή στρατηγική σου αποτελεί ένα από τα βασικότερα κομμάτια στην προώθηση του προσωπικού σου brand. Ανακάλυψε το USP σου, την ικανότητα εκείνη που σε ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού και συμπεριέλαβε το στην επικοινωνία σου. 

Extra tip: τήρησε τη διαδικτυακή εθιμοτυπία και ανάπτυξε τις συγγραφικές σου δεξιότητές. Είτε είσαι προγραμματιστής, μηχανολόγος μηχανικός ή λογιστής, η ανάπτυξη της δεξιότητας της γραφής, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Χρησιμοποίησε το ταλέντο σου για να αποδείξεις ότι είσαι αυθεντία στον τομέα σου. Θυμήσου, content is king!

#3 δώσε έμφαση στα επιτεύγματα σου.

Στη περίπτωση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κάποιο ενοχλητικό περιεχόμενο, το οποίο δε μπορείς να καταργήσεις, μπορείς να δημιουργήσεις επιπλέον περιεχόμενο το οποίο θα προβάλει τις ικανότητες και τα επιτεύγματα σου. Με αυτό τον τρόπο, εάν κάποιος υπεύθυνος προσλήψεων σε αναζητήσει θα εντοπίσει εύκολα τα στοιχεία που εσύ θέλεις να προβάλεις.

#4  να είσαι συνεπής.

Βεβαιώσου ότι η παρουσία σου στο διαδίκτυο είναι συνεπής, και ότι το υλικό που δημοσιεύεις, όπως λ.χ. φωτογραφίες, posts, άρθρα, αντικατοπτρίζει το προφίλ του επαγγελματία που θέλεις να προβάλεις.

#5 αφιέρωσε χρόνο.

Αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου και πρόσφερε τις γνώσεις και την εμπειρία σου σε κάποιο group όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι επαγγελματίες του κλάδου σου αλλά και πιθανοί εργοδότες. Με αυτό τον τρόπο θα χτίσεις το όνομα σου και θα ξεχωρίσεις ώς επαγγελματίας στον κλάδο σου.

#6 χτίσε το επικοινωνιακό σου πλάνο.

Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, αλλά η δημιουργία ενός πλάνου θα σε βοηθήσει να μείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου, αποφεύγοντας τις σπασμωδικές κινήσεις. Σε αυτή την περίπτωση σκέψου ότι πουλάς ένα προϊόν,  μια υπηρεσία - εσένα, οπότε προσάρμοσε το marketing plan στον εαυτό σου.

Αποδεικνύοντας ότι είσαι ενεργό μέλος στον τομέα σου, αποδεικνύεις ότι είσαι αφοσιωμένος επαγγελματίας και ότι ενδιαφέρεσαι για την εξέλιξη σου. Στην ψηφιακή εποχή, η φήμη ισοδυναμεί με χρήματα, φρόντισε λοιπόν να χτίσεις τη δική σου σωστά, ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους που θέλεις να κατακτήσεις.

Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της καριέρας σου, τη σύνταξη του βιογραφικού σου, την προετοιμασία για την επόμενη συνέντευξη εργασίας σου μπορείς ρίξε μια ματιά και στα υπόλοιπα άρθρα του career blog μας. Αν αναζητάς ευκαιρίες εργασίας περιηγήσου στις θέσεις εργασίας μας και κάνε αίτηση σε αυτή που ταιριάζει με το προφίλ σου.