Γράφει η Κική Αυγουστάτου, HR Manager and Business Excellence της Randstad Hellas.

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει το βιογραφικό σας στο ATS σύστημα; Αρχικά, ίσως αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ένα ATS σύστημα. Το Application Tracking System ή αλλιώς ATS, είναι ένα σύστημα το οποίο βοηθάει τη Randstad να συνδέσει τα βιογραφικά που λαμβάνει με τις σωστές θέσεις εργασίας που ταιριάζουν σε αυτά. Δεδομένου λοιπόν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ταχύτατα, η κα. Κική Αυγουστάτου, HR Manager & Business Excellence της Randstad σας παραθέτει μερικά έξυπνα tips για να προχωρήσει η αίτηση σας στο στάδιο της συνέντευξης.

Είστε πραγματικά το σωστό match για τη θέση;

Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας για την οποία κάνατε την αίτηση σας και προσαρμόστε το βιογραφικό σε αυτή, χωρίς φυσικά να την αντιγράψετε επακριβώς. Συνδυάστε το βιογραφικό σας με τη δεξιότητα που απαιτείται και αναφέρετε την εμπειρία που έχετε στη συγκεκριμένη δεξιότητα. Το ATS σύστημα μας, θα ξεχωρίσει με τις αντίστοιχες λέξεις κλειδιά, τα βιογραφικά που ταιριάζουν με τη θέση εργασίας. Παράλληλα, χρησιμοποιείστε τα social media προς όφελος σας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην προσπάθεια σας να μάθετε καλύτερα την κουλτούρα της εταιρείας στην οποία στοχεύετε, τους ανθρώπους της αλλά και την περιγραφή και τα μελλοντικά σας καθήκοντα στην περίπτωση που προσληφθείτε. Σας προτείνουμε, πριν αποστείλετε την αίτηση σας να έχετε διαβάσει προσεκτικά τη θέση εργασίας και να είστε σίγουροι, ότι τα προσόντα και η εμπειρία σας ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη θέση.

Έχετε καταγράψει σωστά τις πληροφορίες στο σύστημα μας;

Δυστυχώς, το να αναρτήσετε απλά το βιογραφικό σας στη βάση μας δεν είναι αρκετό. Στη Randstad, αναζητούμε στο ATS σύστημα τα κατάλληλα βιογραφικά για τα ανοίγματα μας, με βάση τις λέξεις κλειδιά. Συνεπώς, τα υποχρεωτικά πεδία στην αίτηση σας θα πρέπει να συμπληρωθούν εφόσον ο στόχος σας είναι το CV σας να εμφανιστεί ψηλά στα αποτελέσματα της αναζήτησης μας. Να θυμάστε, ότι αν τα πεδία της αίτησης δεν ήταν εξαιρετικά χρήσιμα για εμάς, δεν θα τα είχαμε επισημάνει ως υποχρεωτικά. Και φυσικά, μη ξεχνάτε να κρατάτε το βιογραφικό σας ενημερωμένο με όλες τις νέες δεξιότητες, τα διπλώματα ή τις πιστοποιήσεις, τις εμπειρίες και τις συστάσεις που διαθέτετε.

Έχετε κάνει αίτηση για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας περισσότερες από μια φορά;

Δυστυχώς, το να αποστέλλετε την αίτηση σας για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας περισσότερες από μια φορά, δεν θα βοηθήσει στην εμφάνιση του βιογραφικού σας πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης του ATS. Τα ανθρώπινο στοιχείο παραμένει στο κέντρο των υπηρεσιών μας και οι Σύμβουλοι της Randstad γνωρίζουν ποιοι είστε, εφόσον έχουν διαβάσει στο παρελθόν το βιογραφικό σας. Η Randstad δεν αποθαρρύνει κανέναν από το να κάνει την αίτηση του για μια θέση εργασίας και βασική αξία μας είναι η διατήρηση των ποιοτικών υπηρεσιών ΗR και η αντιμετώπιση της κάθε αίτησης ισότιμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε απόφαση πρόσληψης η γενική στρατηγική είναι η πρόσληψη των πιο ταιριαστών βιογραφικών για τον εκάστοτε ρόλο.

Για εμάς, τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός ATS συστήματος είναι καθοριστικά και για το λόγο αυτό, ζητούμε την υπομονή σας κατά την αναζήτηση της νέας σας εργασίας και σας παροτρύνουμε να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές, δεδομένου ότι ο όγκος των βιογραφικών που λαμβάνουμε είναι μεγάλος και τα ταλέντα στην αγορά εργασίας πολλά, συνεπώς ο ανταγωνισμός είναι εντονότερος. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι η εύρεση του καταλληλότερου υποψηφίου για τη θέση εργασίας που αναλαμβάνουμε να καλύψουμε.

Η Κική Αυγουστάτου κατέχει τη θέση HR Manager and Business Excellence της Randstad Ελλάδος από το 2015. Η Κική, εντάχθηκε στο δυναμικό της Randstad Hellas το 2001 και διαθέτει 14 χρόνια εξειδικευμένης εμπειρίας σε υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού (προσλήψεις προσωρινής ή μόνιμης απασχόλησης), business development, branch management και διοίκηση και ανάπτυξη ταλέντων. Το όραμα της για το αντικείμενο της, είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν όλη τη δυναμική τους και να ενδυναμώσει τις επιχειρήσεις-πελάτες μας παρέχοντας εξυπηρέτηση με επαγγελματισμό, ειλικρίνεια και αξιοπιστία, καλλιεργώντας παράλληλα, έναν οργανισμό υψηλής απόδοσης.