Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το τι είναι κατάλληλο να φορέσεις σε μια συνέντευξη εργασίας. Ανάλογα με το είδος της θέσης εργασίας για την οποία πραγματοποιείται η συνέντευξη εργασίας, ενδέχεται να υπάρχουν  διαφορετικές προσδοκίες γι’ αυτό που είναι κατάλληλο να φορέσεις. Η εμφάνισή σου στη συνέντευξη εργασίας μπορεί να υπαγορεύεται από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται ο δυνητικός εργοδότης σου ή από γενικές κατευθυντήριες γραμμές που έχουν καθοριστεί σε βάθος χρόνου.


Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, παρέχονται εκ των προτέρων κάποιες πληροφορίες όσον αφορά την εμφάνιση που είναι καλό να έχεις στη συνέντευξη εργασίας, και έτσι υπάρχει μια έμμεση προσδοκία ότι θα ξέρεις τι είναι κατάλληλο να φορέσεις. To να φορέσεις ρούχα που θεωρούνται casual στο εργασιακό περιβάλλον, είναι μια κοινή ανησυχία, ωστόσο και το να φορέσεις κοστούμι όταν αυτό δεν χρειάζεται, μπορεί να αποτελέσει επίσης μια αιτία ανησυχίας. Κάνε καλή εντύπωση στη συνέντευξη εργασίας σου έχοντας την κατάλληλη επαγγελματική εμφάνιση!

μάθε περισσότερα για τον εργοδότη και τον κλάδο

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μάθεις ποιος είναι ο δυνητικός εργοδότης σου και σε ποιο κλάδο δραστηριοποιείται. Η εμφάνισή σου στη συνέντευξη εργασίας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το είδος της θέσης εργασίας για την οποία έχεις κάνει αίτηση. Εάν η συνέντευξη εργασίας σου αφορά μια θέση γραφείου, το να φορέσεις ένα κοστούμι και μια γραβάτα είναι μια καλή ιδέα. Εάν η συνέντευξη εργασίας σου αφορά μια θέση στον κλάδο της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου ή της εξυπηρέτησης πελατών, προτείνεται και εκεί να διατηρήσεις ένα βαθμό  επισημότητας στην εμφάνισή σου στη συνέντευξη εργασίας. Ακόμη και σε συνεντεύξεις εργασίας που αφορούν χειρωνακτικές θέσεις εργασίας, το να επιλέξεις να φορέσεις τη φόρμα και τις μπότες εργασίας σου πιθανότατα δε θα κάνει θετική εντύπωση.

μην το παρακάνεις με την casual πλευρά του business casual στυλ  

Πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει το business casual στυλ εμφάνισης. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του μπορούν να διαφέρουν αρκετά από εταιρεία σε εταιρεία. Εάν η συνέντευξη εργασίας σου πραγματοποιείται σε μια εταιρεία η οποία γνωρίζεις ότι έχει υιοθετήσει το business casual ντύσιμο, το στυλ της εμφάνισής σου θα πρέπει να προσεγγίζει περισσότερο το business στυλ και όχι τόσο το casual. Απέφυγε τα T-shirt με στάμπες, τα τζιν, τα αθλητικά παπούτσια και τα σχετικού τύπου ρούχα. Όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, ο πειρασμός να φορέσεις polo T-shirt και σορτς μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγεις να τα επιλέξεις. Όταν οι συνεντεύξεις εργασίας πραγματοποιούνται σε εταιρείες που εφαρμόζουν το business casual ντύσιμο, προτίμησε να φορέσεις κλειστό πουκάμισο, επίσημο παντελόνι και παπούτσια. Εάν επιμένεις να φορέσεις ένα T-shirt, βεβαιώσου ότι δεν έχει στάμπες και μοτίβα και ότι φοράς ένα πουλόβερ πάνω από αυτό.

εάν δεν είσαι σίγουρος/η για το τι είναι κατάλληλο να φορέσεις, μην φοβηθείς να ρωτήσεις

Εάν η εταιρεία η οποία σε έχει καλέσει για συνέντευξη δε σου έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να ντυθείς και δεν είναι προφανές τι θα πρέπει να φορέσεις, καλό θα είναι  να τους ρωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρεις την απάντηση που χρειάζεσαι, και εκτός αυτού θα δείξεις σεβασμό και ενδιαφέρον για την εταιρεία. Εάν δεν είναι άμεσα ξεκάθαρο το τι είναι κατάλληλο να φορέσεις σε μια συνέντευξη εργασίας, ένας καλός τρόπος για να μάθεις είναι να ζητήσεις εκ των προτέρων διευκρινίσεις.

ντύσου απλά

Μπορεί να είναι δελεαστικό να φορέσεις τα πιο φανταχτερά ή ιδιαίτερα ρούχα που έχεις για να κάνεις εντύπωση, ωστόσο είναι μια τακτική που είναι καλό να αποφευχθεί. Είναι καλύτερα ο εν δυνάμει εργοδότης σου να σε θυμάται για την καλή εντύπωση που έκανες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας σου παρά για τα ρούχα που φορούσες. Προτείνονται οι συνδυασμοί του μαύρου, του λευκού, του γκρι, του μπλε και παρόμοιων χρωμάτων. Επιπλέον, βεβαιώσου ότι τα ρούχα που θα επιλέξεις να φορέσεις σου ταιριάζουν. Η επιλογή ρούχων που σε κολακεύουν και δεν είναι πολύ φαρδιά ούτε πολύ στενά είναι η ιδανική. Μερικές φορές το κλειδί για την κατάλληλη επαγγελματική εμφάνιση είναι η διατήρηση του στυλ της εμφάνισής σου όσο το δυνατόν πιο απλό.


Εν κατακλείδι, η επιλογή των κατάλληλων ρούχων σε μια συνέντευξη εργασίας δε θα πρέπει να αποτελεί αιτία άγχους. Μερικές καλές ιδέες για να βεβαιωθείς ότι το στυλ της εμφάνισής σου είναι το κατάλληλο για τη συνέντευξη εργασίας είναι οι εξής: 

  • κάνε την ανάλογη έρευνα ή ρώτα τον εν δυνάμει εργοδότη σου για να μάθεις ποιες είναι οι προσδοκίες του για την εμφάνισή σου στη συνέντευξη εργασίας
  • επέλεξε να φορέσεις ένα κλειστό πουκάμισο και επίσημο παντελόνι
  • προσπάθησε να διατηρήσεις το στυλ της εμφάνισής σου απλό και με όχι έντονα χρώματα 

Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να αγχώνεσαι για το ποια είναι η κατάλληλη επαγγελματική εμφάνιση σε μια συνέντευξη εργασίας, ώστε να εστιάσεις περισσότερο στην προετοιμασία σου για την ίδια τη συνέντευξη εργασίας.

Το κείμενο βασίζεται σε άρθρο που  δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Randstad του Καναδά.