Από την Java έως την Python, αυτές οι γλώσσες προγραμματισμού έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κλάδο της πληροφορικής.

Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμες γλώσσες προγραμματισμού, τόσο ευρείας χρήσης όσο και ειδικής λειτουργίας, και η απόκτηση ευχέρειας με μία ή περισσότερες από αυτές είναι απαραίτητη αν θέλεις να γίνεις ένας/μία περιζήτητος/η υποψήφιος/α για θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής.

Υπάρχουν πολλές σχολές και πανεπιστήμια που προσφέρουν μαθήματα προγραμματισμού, καθώς και coding bootcamps για όσους/ες θέλουν να λάβουν γνώσεις εκτός των παραδοσιακών πανεπιστημιακών πλαισίων. Η επιλογή της κατάλληλης ειδίκευσης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τους αρχάριους αλλά και για πιο έμπειρους εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής που θέλουν να παραμείνουν στην κορυφή των εξελίξεων.

Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε γλώσσες προγραμματισμού με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, προκειμένου να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις την κατάλληλη για την δική σου σταδιοδρομία.

#1 Java.

Η Java είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το ότι βρίσκεται ψηλά σε αυτή τη λίστα. Εφαρμογές Java εντοπίζονται παντού, από κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και έξυπνες συσκευές έως και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι, η ζήτηση για ικανούς προγραμματιστές Java είναι υψηλή τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για προγραμματιστές και μηχανικούς Java, αλλά αν θέλεις να εργαστείς ως προγραμματιστής, η γνώση αυτής της γλώσσας προγραμματισμού είναι συνήθως βασική απαίτηση.

#2 SQL.

Διαβάζεται "sequel" SQL σημαίνει Structured Query Language και είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ειδικού σκοπού που χρησιμοποιείται για τη λήψη πληροφοριών και την ενημέρωση βάσεων δεδομένων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις διαθέτουν κάποιο σύστημα βάσης δεδομένων, η SQL είναι ένα καλό στοιχείο που μπορείτε να εντάξετε στο βιογραφικό σας. Είναι επίσης μία από τις ευκολότερες δεξιότητες Πληροφορικής που μπορείς να μάθεις, με πολλά μαθήματα και δωρεάν πηγές στο διαδίκτυο.

Εάν εξοικειωθείς με τη συγκεκριμένη γλώσσα, θα μπορούσες να γίνεις ιδανικός/η υποψήφιος/α για θέσεις εργασίας, όπως Database Developer και Database Engineer - αλλά και πολλές γενικές εργασίες αναλυτών δεδομένων (Data Engineers / Data Analysts) θα ζητήσουν επίσης να γνωρίζεις την SQL, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως σε εφαρμογές βάσεων δεδομένων και web frameworks.

#3 Javascript.

H Javascript είναι μια γλώσσα scripting, που χρησιμοποιείται συχνά για να κάνει τις ιστοσελίδες διαδραστικές. Είναι βασισμένη σε κείμενο, γραμμένο σε ένα έγγραφο HTML και εκτελείται μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού.

Υπάρχουν πολλοί ρόλοι για προγραμματιστές JavaScript. Όποιος/α αναζητά εργασία ως web developer  (το άτομο που κάνει τον προγραμματισμό για το τμήμα του ιστότοπου που βλέπουν οι χρήστες, σε αντίθεση με τη βάση δεδομένων ή τους διακομιστές) θα πρέπει επίσης να γνωρίζει Javascript, εκτός από HTML, CSS και άλλες γλώσσες scripting. Επίσης, απαραίτητη είναι η γνώση των σχετικών frameworks (Angular, React κτλ.).

#4 C++.

Η C ++ είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μικρών προγραμμάτων ή ακόμα και μεγάλων εφαρμογών. 

Ως επέκταση της γλώσσας C, μιας από τις παλαιότερες γλώσσες κωδικοποίησης, η C ++ (προφέρεται: C plus plus) παρέχει τη βάση για πολλές νεότερες, πιο δημοφιλείς γλώσσες. Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για προγραμματιστές C ++ και συχνά θεωρείται δεδομένο ότι ένας υποψήφιος για σχεδόν όλες τις εργασίες μηχανικού λογισμικού ή προγραμματιστή θα έχει κάποια εμπειρία με τη συγκεκριμένη γλώσσα, τουλάχιστον σε ακαδημαϊκό επίπεδο (στο πλαίσιο μιας πτυχιακής εργασίας κτλ). Κατά κύριο λόγο, η C++ χρησιμοποιείται σε εφαρμογές και συστήματα που έχουν επαφή και επικοινωνία με το hardware (ενσωματωμένα συστήματα, POS, αισθητήρες, κυκλώματα κτλ.)

#5 Python.

Η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης υψηλού επιπέδου με έμφαση στην αναγνωσιμότητα του κώδικα. Είναι μια από τις ευκολότερες γλώσσες προγραμματισμού για εκμάθηση, καθώς γίνεται χρήση κοινών λέξεων και εκφράσεων, περισσότερου λευκού χώρου και λιγότερων αγκυλών. Χρησιμοποιείται από τη NASA έως και το Reddit. 

Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που αναζητούν προγραμματιστές Python. Συνήθως με Python ασχολούνται επαγγελματίες που αναπτύσσουν εφαρμογές ανάλυσης ή/και επεξεργασίας δεδομένων ή ελέγχου ποιότητας λογισμικού.

Αν τα παραπάνω σου ακούγονται γνώριμα και αναζητάς το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σου πορεία, η Randstad αποτελεί code hub για θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής. Βρες τη θέση που σου ταιριάζει και κάνε την αίτησή σου.

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career advice του Monster.