Το LinkedIn είναι ένα χρήσιμο κοινωνικό δίκτυο για την επαγγελματική σου δικτύωση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου. Χρησιμοποιείται πρωτίστως για την δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώνεται τακτικά για να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα επαγγελματική σου κατάσταση και τα πρόσφατα επιτεύγματά σου.


Με αυτά τα απλά και εύκολα βήματα μπορείς να διατηρείς το προφίλ σου up-to-date, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες για νέες επαγγελματικές προτάσεις και ευκαιρίες. 

ανανέωσε τη φωτογραφία προφίλ σου.

Είναι σημαντικό η φωτογραφία προφίλ σου να ανανεώνεται ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει την σημερινή σου εικόνα. Βεβαιώσου ότι έχεις επαγγελματικό σκηνικό και φόρεσε το χαμόγελό σου. Και μην ξεχνάς το SEO (Search Engine Optimization). Κατά τη μεταφόρτωση του αρχείου θα ήταν χρήσιμο να το ονομάσεις yourname.jpg. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στην κορυφή των αποτελεσμάτων στο Google, όταν κάποιος αναζητήσει το όνομά σου.

αναθεώρησε την περίληψή σου.

Η περίληψή σου (about) είναι από τα πρώτα στοιχεία που βλέπει κάποιος στο προφίλ σου και αποτελεί ιδανική ευκαιρία να συστηθείς και να πεις την ιστορία σου σε αυτούς που επισκέπτονται το προφίλ σου και πιθανόν μελλοντικούς εργοδότες. Βεβαιώσου ότι έχεις συμπεριλάβει νέα επιτεύγματα και φιλοδοξίες σταδιοδρομίας σχετικά με τους ρόλους που ενδέχεται να αναζητάς. Μία καλή ιδέα είναι να ολοκληρώσεις την περίληψή σου με ενα call to action. Παρότρυνε τον αναγνώστη να δει δείγματα από τη δουλειά σου ή να διαβάσει τις συστάσεις από συνεργάτες σου.

πρόσθεσε δείγματα της δουλειάς σου.

Το LinkedIn σου δίνει την δυνατότητα να προσθέσεις αρχεία για να ενισχύσεις την εικόνα του προφίλ σου. Στην συγκεκριμένη ενότητα μπορείς να προσθέσεις παρουσιάσεις, κάποιο άρθρο που πιθανόν να έχεις γράψει, συνεντεύξεις που έχεις δώσει ή οποιοδήποτε επίτευγμα σου το οποίο θα ήθελες να μοιραστείς και θα ενδυνάμωνε την επαγγελματική σου εικόνα. Το LinkedIn είναι το μόνο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει να μοιράζεσαι αρχεία pdf. Εκμεταλλεύσου το. Έτσι θα ενισχύσεις το χαρτοφυλάκιο σου και θα οπτικοποιήσεις όσα αναφέρεις γραπτά στο προφίλ σου. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείς ότι έχεις την άδεια να μοιραστείς το έργο σου δημόσια, ειδικά εάν υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό.

ενημέρωσε την τρέχουσα εμπειρία σου και τα επιτεύγματά σου.

Το προφίλ σου στο LinkedIn παίζει το ρόλο του online βιογραφικού σου, οπότε ακόμα κι αν δεν σκοπεύεις να αλλάξεις άμεσα ρόλο ή θέση εργασίας, είναι σημαντικό να ενημερώνεις την τρέχουσα εμπειρία σου με νέα επιτεύγματα. Είναι καλό να συμπεριλάβεις πιστοποιήσεις, μαθήματα, βραβεία, γλώσσες, projects και δημοσιεύσεις. Επίσης, σκέψου να προσθέσεις στο προφίλ σου οποιαδήποτε φιλανθρωπική ή εθελοντική εργασία που μπορεί να έχεις κάνει.


Επιπλέον, βεβαιώσου ότι η εκπαίδευσή σου είναι ενημερωμένη προσθέτοντας το σχολείο, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο που σπούδασες από τη λίστα που διαθέτει το LinkedIn. Αυτό μπορεί να σου ανοίξει ευκαιρίες για δικτύωση με άλλους απόφοιτους.

έλεγξε τις επαφές και τις ομάδες σου.

Είναι χρήσιμο να μεταβείς στη λίστα συνδέσεων και να ελέγξεις ποιος είναι στο δίκτυό σου - υπάρχουν άτομα με τα οποία έχεις συναντηθεί πρόσφατα και τα οποία ενδέχεται να μην έχεις προσθέσει; Εάν ναι, συνδέσου μαζί τους και στείλ’ τους ένα μήνυμα. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσεις συναδέλφους με τους οποίους συνεργάζεσαι ή νέους πελάτες και να τους προσθέσεις.


Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ελέγξεις σε ποιες ομάδες είσαι μέλος και φρόντισε να συμμετέχεις ενεργά σε αυτές που μπορούν να βοηθήσουν στην επαγγελματική σου εξέλιξη. Ίσως υπάρχουν νέες ομάδες στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις για να διευρύνεις το δίκτυό σου ή να αποχωρήσεις από αυτές που δεν είναι πλέον σχετικές με το αντικείμενό σου. Μια γρήγορη ανασκόπηση των μελών της κάθε ομάδας θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις αν η συμμετοχή σου μπορεί να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στην μελλοντική επαγγελματική σου πορεία και να σου ανοίξει νέες πόρτες.