Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τον τομέα της πληροφορικής και την τεράστια άνοδο που γνωρίζει. Είναι απολύτως φυσικό, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και οι λύσεις της (συστήματα, δίκτυα, cloud, λογισμικό κτλ) εφαρμόζονται σε όλο και περισσότερους τομείς της εργασίας και όχι μόνο, η ανάγκη για γνώστες του αντικειμένου να αυξάνεται. Δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας και η ζήτηση για προγραμματιστές (developers), software testers, IT Business Analysts, IT Project Managers, Scrum Masters, Product Owners και πολλές άλλες ειδικότητες, αυξάνεται σταθερά. Αν λατρεύεις την τεχνολογία και ψάχνεις για δουλειά με υψηλή αμοιβή και ισχυρή επαγγελματική προοπτική, είσαι τυχερός/ή. Τα επαγγέλματα στον κλάδο της πληροφορικής αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, ο μισθός για αυτές τις θέσεις εργασίας κυμαίνεται πολύ παραπάνω από τον μέσο μισθό σε σχέση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

επιλογές καριέρας στον κλάδο της πληροφορικής.

Τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών (IT) χρησιμοποιούν υπολογιστές, λογισμικό, δίκτυα, cloud και άλλες λύσεις για τη διαχείριση και αποθήκευση δεδομένων. Οι τίτλοι των θέσεων εργασίας στον κλάδο αυτό μπορούν να διαφέρουν από τη μία εταιρεία στην άλλη.

Για παράδειγμα, μία εταιρεία μπορεί να προσλάβει έναν "developer" ενώ μια άλλη εταιρεία προσλαμβάνει έναν "programmer" ή “software analyst” - αλλά o ρόλος μπορεί να είναι ακριβώς ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις. Επίσης, πολλές από τις δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα είναι χρήσιμες σε διαφορετικές θέσεις εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι μπορεί να είναι κατάλληλοι για πολλούς διαφορετικούς ρόλους.

γνώσεις και εκπαίδευση.

Σε ορισμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο toy ΙΤ με υψηλότερη αμοιβή, απαιτείται από τους υποψήφιους/ες να έχουν πτυχίο, ιδανικά στην πληροφορική και τους υπολογιστές. Ορισμένοι όμως εργοδότες ενδιαφέρονται περισσότερο για την ποιότητα των δεξιοτήτων του ανθρώπου σε σχέση με την κατοχή ενός τυπικού τίτλου σπουδών, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετές εταιρείες θέτουν ως προαπαιτούμενες τις σχετικές σπουδές. Έτσι, πολλές εταιρείες αξιολογούν τους/ις υποψηφίους/ες με βάση το portfolio των projects που αυτοί/ές έχουν πραγματοποιήσει, καθώς και την εμπειρία τους.  Επιπρόσθετα, η προϋπηρεσία σε αντίστοιχες θέσεις αποτελεί πάντα έναν σημαντικό παράγοντα. Τέλος, όπως σε όλους τους εργασιακούς κλάδους έτσι και εδώ, η σωστή σύνταξη του βιογραφικού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση μιας θέσης εργασίας.

μισθός.

Όπως σε κάθε εργασιακό τομέα, έτσι και στον κλάδο της πληροφορικής οι μισθοί ποικίλουν ανάλογα με την θέση εργασίας, την εταιρεία, την προϋπηρεσία και τις γνώσεις του/ης υποψηφίου/ας. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν χώρο με υψηλές αποδοχές και μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα HR trends της Randstad για το 2021, ο χαμηλότερος μικτός μηνιαίος μισθός κυμαίνεται από 900€ για μία θέση IT support και μπορεί να φτάσει έως και τα 12.000€ για έναν/μια CIO. Στην ολοκληρωμένη έρευνα ΗR trends μπορείς να βρεις αναλυτικά τους μισθούς για όλες τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής.

χρήσιμα skills.

Οι γνώσεις προγραμματισμού ή αντίστοιχων δεξιοτήτων που απαιτείται σε κάθε ειδικότητα (cyber security, διαχείριση συστημάτων, machine learning κτλ) είναι σημαντικές για την διεκδίκηση μιας IΤ θέσης εργασίας. Οι τεχνικές δεξιότητες μπορούν να αποκτηθούν πιο εύκολα συγκριτικά με τα soft skills που θα σου φανούν χρήσιμα στον συγκεκριμένο κλάδο. Η ικανότητα επικοινωνίας, η δημιουργικότητα και η οργάνωση μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να γίνεις πιο αποδοτικός/ή. Το ίδιο ισχύει και για την περιέργεια! Μπορεί αυτό να ακούγεται άσχετο με τη συγκεκριμένη εργασία αλλά απολαμβάνοντας την εξερεύνηση και εκμάθηση νέων τομέων και αναζητώντας το πώς λειτουργεί η τεχνολογία γύρω σου, μπορείς να φτάσεις ψηλά στον τομέα της πληροφορικής.

Αν αναζητάς το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα στον τομέα της πληροφορικής, η Randstad αποτελεί το code hub που ψάχνεις με πάνω από 90 ΙΤ θέσεις εργασίας. Οι εξειδικευμένοι ΙΤ σύμβουλοι της Randstad θα χαρούν να σε βοηθήσουν!