Όλοι γνωρίζουμε ότι η στελέχωση των θέσεων εργασίας απαιτεί από τους εργαζομένους να έχουν ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων που να ταιριάζει με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης εργασίας. Τι γίνεται, όμως, με τα soft skills; Τα soft skills είναι χαρακτηριστικά και ιδιότητες που επιτρέπουν σε ένα άτομο να αλληλεπιδρά και να εργάζεται αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αυτές οι δεξιότητες φανερώνουν  τη συναισθηματική σου νοημοσύνη και δείχνουν εάν ένα άτομο είναι ικανό ή όχι να εργάζεται σε ένα επαγγελματικό χώρο εργασίας με άλλους επαγγελματίες.

γιατί τα soft skills είναι σημαντικά;

Ενώ τα hard skills είναι συγκεκριμένες και μοναδικές δεξιότητες που βοηθούν στο ‘ταίριασμα’ των ατόμων με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και προσόντα εργασίας, δεν έχουν συνήθως μόνο αυτά σημασία. Θα πρέπει το άτομο να διαθέτει,και soft skills. Αυτές οι βασικές δεξιότητες είναι πιο προσωπικές και είναι αυτές που κάνουν ένα άτομο πιο ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα περιζήτητο από δυνητικούς εργοδότες. Παρακάτω θα βρεις κάποια από τα  soft skills που αναζητούν οι εργοδότες όταν ψάχνουν για νέα ταλέντα.

τα κορυφαία 6 πιο σημαντικά soft skills

1. αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα διαχρονικό βασικό soft skill που οι εργοδότες εκτιμούν στους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους τους και στους δυνητικούς εργαζομένους τους. Το να έχεις αυτοπεποίθηση δείχνει ότι είσαι ευφυής, ικανός/η να φέρεις εις πέρας την εργασία σου, ή ικανός να κάνεις γενικά την εργασία καλύτερα από κάποιον άλλον υποψήφιο. Αυτή η δεξιότητα μπορεί να σου προσδώσει ένα πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας σου και προβάδισμα σε σχέση με έναν εξίσου ικανό υποψήφιο όταν κάνεις αίτηση για μια  θέση εργασίας.


2. πάθος

Το πάθος είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική δεξιότητα που οι εργοδότες και οι εταιρείες αναζητούν σε έναν υποψήφιο. Το πάθος δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι, ότι κάνεις κάτι που αγαπάς και ότι είσαι πρόθυμος να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να φέρεις εις πέρας την εργασία σου. Παρόλο που όλοι επιθυμούν να βγάζουν τα προς το ζην κάνοντας κάτι που αγαπούν, αυτό δε συμβαίνει πάντα. Σε έναν εργαζόμενο  το πάθος μπορεί να φανεί ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα, όπως το να επιδείξεις μια καλή συμπεριφορά ή να βάλεις τα δυνατά σου για να φέρεις εις πέρας ακόμα και τα πιο μικρά projects. Σαν υποψήφιος, αν δείξεις ότι διαθέτεις πάθος σε μία συνέντευξη, οι εργοδότες θα το εκτιμήσουν. 


3. περιέργεια/ θέληση για μάθηση

Μια βασική δεξιότητα που πρέπει κανείς να έχει στη ζωή του είναι η περιέργεια και το κίνητρο να θέλει πάντα να μάθει περισσότερα. Οι εργοδότες αναζητούν υποψήφιους στον εργασιακό χώρο με αυτό το soft skill, καθώς αυτό αποδεικνύει ότι αυτός ο υποψήφιος θα προσπαθήσει να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα την εργασία του. Μπορεί να νομίζεις ότι γνωρίζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για έναν τομέα εργασίας, αλλά ζούμε στον 21ο αιώνα και τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Είναι πάντα καλό να έχεις θέληση για μάθηση και να παραμένεις ενημερωμένος/η.


4. προσαρμοστικότητα

Δεν είναι μόνο  σημαντικό να είσαι σε θέση να φέρεις εις πέρας μια αρμοδιότητα αποτελεσματικά, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τους εργοδότες να είσαι σε θέση να φέρεις εις πέρας πολλές αρμοδιότητες ταυτόχρονα και να προσαρμόζεσαι σε πολλές καταστάσεις. Η προσαρμοστικότητα είναι ένα βασικό soft skill, γιατί αποδεικνύει ότι μπορείς να εργαστείς αποτελεσματικά υπό πίεση και σε μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών συνθηκών. Η ικανότητά σου να προσαρμόζεσαι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από κάποιον άλλον υποψήφιο.


5. επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι ένα απαραίτητο soft skill στον εργασιακό χώρο αλλά και σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Αρχίζουμε να επικοινωνούμε από την ημέρα που γεννιόμαστε και συνεχίζουμε να το κάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το να διαθέτεις καλές επικοινωνιακές δεξιότητες σου επιτρέπει να δημιουργείς και να διατηρείς σχέσεις, οι οποίες είναι πάντα σημαντικές όταν εργάζεσαι μαζί με άλλα άτομα 


6. ομαδικότητα 

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό soft skill σε αυτή τη λίστα είναι η ομαδικότητα. Η ομαδικότητα συνδυάζεται με τη βασική δεξιότητα της επικοινωνίας. Στις περισσότερες θέσεις εργασίας, δεν εργάζεσαι μόνος/η σου. Η ικανότητα να μπορείς να εργάζεσαι σε μια ομάδα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό soft skill που οι εργοδότες εκτιμούν όταν αναζητούν νέα ταλέντα και όταν αξιολογούν τους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους τους. Η ικανότητα να μπορείς να επικοινωνείς και να συμμετέχεις σε μια ομάδα συμβάλλει σε  ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. 

βελτιώνοντας τα soft skills σου 

Ενώ για μερικούς ανθρώπους, τα soft skills, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να εκδηλώνονται με φυσικό τρόπο, υπάρχουν  πάντα τρόποι με τους οποίους μπορείς να εργαστείς για  να βελτιώσεις αυτές τις δεξιότητες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες για να βελτιώσεις τα soft skills σου στον εργασιακό χώρο. 


Για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση, την ομαδικότητα και τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, δοκίμασε να βγεις από το “comfort zone” σου και να γίνεις μέλος σε κάποια λέσχη όπως σε μία λέσχη ρητορικού και δημόσιου λόγου για να εξασκήσεις τις δεξιότητές σου στη δομημένη επικοινωνία και στην ομιλία σε ευρύ κοινό. Όσον αφορά την περιέργεια, είναι πάντα αποτελεσματικό να ενημερώνεσαι για τις τρέχουσες τάσεις, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται περισσότερο με τον τομέα που επιδιώκεις να κάνεις καριέρα. Απέφυγε να παραμένεις στάσιμος/η


Όλοι διαθέτουν soft skills, τα δυνατά σημεία των οποίων ποικίλουν ανάλογα με το άτομο. Το να γνωρίζεις τις βασικές δεξιότητες σου που αποτελούν τα δυνατά σου σημεία, καθώς και ποια soft skills ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και εταιρικές κουλτούρες, είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να σου δώσει ένα πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε συνέντευξη εργασίας που θα δώσεις κάνοντας το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει στους εργοδότες. Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει μια μικρή έρευνα για την εταιρεία που θέλεις να εργαστείς για να μάθεις ποιες βασικές δεξιότητες εκτιμούν περισσότερο , ώστε να μπορέσεις να παρουσιάσεις τις αντίστοιχες. 


Εάν δεν είσαι βέβαιος/η για το ποια είναι τα soft skills εκείνα που αποτελούν τα δυνατά σου σημεία, μια πολύ καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείς φίλους, οικογένεια, συναδέλφους ή ακόμα και τις επαφές σου στο LinkedIn και να τους ρωτήσεις ποια πιστεύουν ότι είναι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά. Μπορεί να εκπλαγείς με την απάντησή τους!


Το κείμενο βασίζεται σε άρθρο που  δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Randstad του Καναδά.