Εργάζεσαι στον κλάδο της τεχνολογίας και θέλεις να ειδικευτείς στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο; Αναρωτιέσαι πώς θα τα καταφέρεις; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

τι είναι το cyber security;

Ένας μηχανικός ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προστατεύει το υλικό, το λογισμικό και τα δίκτυα της εταιρείας από ‘εισβολείς’. Ο πρωταρχικός ρόλος του είναι να κατανοήσει λεπτομερώς την υποδομή των εταιρικών συστημάτων πληροφορικής, να την παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή και να αξιολογεί απειλές που ενδέχεται να παραβιάσουν το δίκτυο. Ως ειδικός στον τομέα της ασφάλειας, θα έχεις μια γκάμα επιλογών σταδιοδρομίας σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών (π.χ. χρηματοοικονομικά, τεχνολογία, ναυτιλία, βιομηχανία κ.λπ.). Οι επιτυχημένοι cyber security experts  αποτελεσματικοί στην επίλυση προβλημάτων και δίνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

από πού να ξεκινήσεις.

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις για να εργαστείς στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Ένα κοινό στοιχείο όλων όσων ασχολούνται με το αντικείμενο είναι το ενδιαφέρον για το πώς λειτουργεί η τεχνολογία: είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι προστατεύεις και τον λόγο για τον οποίο απαιτείται η ασφάλεια των συστημάτων.

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα του cybersecurity ξεκινούν με μια εργασία ή πρακτική άσκηση στην πληροφορική, η οποία παρέχει θεμελιώδεις γνώσεις στην τεχνική πλευρά της εργασίας και αποκτούν επίσης μια αίσθηση των διαδικασιών πληροφορικής και των πραγματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

απόκτηση πρακτικής εμπειρίας.

Δεδομένου ότι το cybersecurity είναι ένας ευρύς τομέας, είναι ουσιαστικά αδύνατο να γίνεις ειδικός σε όλους τους διαφορετικούς τομείς. Λόγω αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι θα επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη πτυχή της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και θα αναπτύξουν σχετικές γνώσεις και δεξιότητες. Μια καλή ιδέα είναι να κάνεις κάποια σχετική έρευνα. 

Αφού επιλέξεις τον τομέα που σε ενδιαφέρει, είναι σημαντικό να αποκτήσεις εμπειρία μέσω θέσεων εργασία ή πρακτικής άσκησης. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να βρεις έναν έμπειρο επαγγελματία που εργάζεται στον ρόλο που σε ενδιαφέρει - ο κόσμος του κυβερνοχώρου αλλάζει και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

δημιουργία/ενημέρωση βιογραφικού.

Ένα καλό βιογραφικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση μιας θέσης εργασίας. Ο ιδανικός υποψήφιος για τον συγκεκριμένο κλάδο παρουσιάζει μία σειρά από δεξιότητες. Από τεχνικής πλευράς, μερικές δεξιότητες στον κυβερνοχώρο που μπορείς να μάθεις είναι οι παρακάτω:

δίκτυα.

TCP/IP

Firewalling

Load Balancer και Proxy Server

VPN

προγραμματισμός.

Linux Bash shell scripting

λειτουργικά συστήματα και διαχείριση βάσεων δεδομένων.

Λειτουργικά συστήματα Windows, UNIX και Linux

Περιβάλλοντα MySQL/SQLlite

Όσον αφορά τις γενικότερες δεξιότητες, οι εταιρείες συνήθως αναζητούν άτομα που έχουν καλές τεχνικές δεξιότητες. Επίσης, επιλέγουν άτομα που κατανοούν τις επιχειρηματικές διαδικασίες και είναι ικανοί στην επίλυση προβλημάτων.

Εάν είσαι έτοιμη/ος να κάνεις το επόμενο βήμα και αναζητάς μία θέση εργασίας στον τομέα του cyber security ή γενικότερα της πληροφορικής, δες τις θέσεις που διαχειρίζεται η ομάδα ΙΤ της Randstad και στείλε μας την αίτησή σου. 

*Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career advice της Randstad UK.