Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να είναι χρονοβόρα, κουραστική και εξαντλητική διαδικασία, ενώ άλλες φορές, καρποφόρα και συναρπαστική. Ωστόσο, το κυνήγι εργασίας σπάνια έχει γρήγορα αποτελέσματα. Είναι δύσκολο να υπολογίσεις ακριβώς πόσο καιρό θα σου πάρει για να βρεις τη δουλειά που αναζητάς. Θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, ανάλογα με τον ρόλο,τη ζήτηση ταλέντων και την προσφορά εργασίας στην αγορά, καθώς και τον συνδυασμό δεξιοτήτων και προσδοκιών.

Καθώς ο χρόνος κυλά και η αναζήτηση εργασίας συνεχίζεται, μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι απογοητευμένος και εκνευρισμένος, κάτι που κάτι που ίσως σε οδηγήσει ακόμη και σε αυτο-σαμποτάζ. Μερικές φορές, ενδεχομένως να νιώθεις εγκλωβισμένος σε μία δίνη ατελείωτων καταλόγων με θέσεις εργασίας, αιτήσεων, e-mail και κλήσεων, αλλά δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι έτσι.


Παρακάτω θα βρεις μερικές στρατηγικές διαχείρισης χρόνου που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις αισιόδοξος και να γίνεις πιο παραγωγικός.

4 συμβουλές διαχείρισης χρόνου για άτομα που αναζητούν εργασία.

#1 οργανώσου και φτιάξε πρόγραμμα.

Η δημιουργία πλάνου στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας μπορεί να σου γλυτώσει πολύ χρόνο. Ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείς να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο των ενεργειών που έχεις ήδη ολοκληρώσει. Αυτές οι εργασίες μπορεί να είναι τόσο απλές όσο η παρακολούθηση των αιτήσεων που έχεις ήδη κάνει, η αποστολή ενός συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων τη μέρα ή ακόμη και η επικοινωνία με εταιρείες που σε ενδιαφέρει να εργαστείς. Καταγράφοντας τι έχεις κάνει μέσα στη μέρα μπορεί να σου δημιουργήσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να σε παρακινήσει να ολοκληρώσεις ό,τι απομένει στη λίστα.

#2 αφιέρωσε 10 λεπτά.

Αφιέρωσε μόνο 10 λεπτά σε μια εργασία που έχεις αφήσει στην άκρη. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποτρέψεις την αναβλητικότητα. Αφού τελειώσουν τα 10 λεπτά, επανεκτίμησε τον ελεύθερο χρόνο σου και αποφάσισε τι θέλεις να κάνεις για τα επόμενα 10 λεπτά.


Τις περισσότερες φορές, ίσως να απορροφηθείς τόσο, που δεν θα θέλεις να χάσεις τη δυναμική. Η χρήση αυτής της πρακτικής για να ξεγελάσεις το μυαλό σου να πιστέψει ότι θα σταματήσεις μετά από 10 λεπτά θα σου επιτρέψει να ξεπεράσεις πολλά εμπόδια στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. 

#3 επικεντρώσου σε σχετικές θέσεις εργασίας.

Κάνε αίτηση μόνο σε σχετικές θέσεις εργασίας. Η ποσότητα δεν ισοδυναμεί συχνά με αποτελεσματικότητα όταν πρόκειται για αιτήσεις εργασίας. Ίσως σπαταλήσεις το χρόνο σου αν στέλνεις μαζικά το βιογραφικό σου για ρόλους για τους οποίους δεν έχεις τα κατάλληλα προσόντα ή σε εργοδότες για τους οποίους δεν θέλεις πραγματικά να εργαστείς.


Άρχισε να χρησιμοποιείς τις επιλογές σύνθετης αναζήτησης για να φιλτράρεις τις λίστες εργασίας. Επίσης, κάνε μία έρευνα για τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με εταιρείες πρόσληψης προσωπικού. Επιπλέον, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να ερευνήσεις πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία, τις απαιτήσεις της εργασίας, καθώς και την κουλτούρα της και να εξατομικεύσεις την αίτηση εργασίας σου. Ένα βιογραφικό σημείωμα προσαρμοσμένο στην εκάστοτε θέση δείχνει στον πιθανό εργοδότη σου πως έχεις καταβάλει προσπάθεια στην αναζήτηση εργασίας σου, γεγονός που πιθανόν να αυξήσει τις πιθανότητές σου να εξασφαλίσεις μια συνέντευξη.

#4 όρισε στόχους.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις διάφορους παράγοντες που δεν είναι στο χέρι σου να ελέγξεις. Είναι σημαντικό να εστιάσεις σε αυτά που μπορείς πραγματικά να επηρεάσεις, όπως ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η προσαρμογή του βιογραφικού σου για τρεις αιτήσεις εργασίας την ημέρα ή να εξασφαλίσεις τουλάχιστον 3 συνεντεύξεις σε ένα μήνα.


Εάν είσαι έτοιμος για μια πρόκληση ή πρέπει να βρεις μια δουλειά γρήγορα, μπορείς πάντα να αναπροσαρμόσεις τους στόχους σου ανάλογα με τις ανάγκες σου.

συμβουλές για εργαζόμενους που αναζητούν άλλη εργασία.

Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, αν και με πιο αργό ρυθμό. Τα ταλέντα υψηλής ειδίκευσης που είναι ψηφιακά ικανά ή έχουν εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων συνθηκών, είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε σταθερή εργασία εξακολουθούν να πολιορκούνται από εταιρείες για την εμπειρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.


Ως υπάλληλος, χρειάζεται να προσέχεις τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις σου. Εάν χρησιμοποιείς τις ώρες που εργάζεσαι για να εξερευνήσεις την προσωπική σου σταδιοδρομία από καθαρή περιέργεια, μπορεί να καταλήξεις να βλάψεις την επαγγελματική σου σχέση με τον τρέχοντα εργοδότη σου. Θα σπαταλούσες επίσης τον χρόνο του υπεύθυνου πρόσληψης, εάν δεν είχες ποτέ την πρόθεση να αλλάξεις εργοδότη.


Ωστόσο, εάν θέλεις πραγματικά να αναζητήσεις νέες ευκαιρίες, σκέψου να ξυπνήσεις 20 λεπτά νωρίτερα ή χρησιμοποίησε τον χρόνο μετακίνησης για να ψάξεις νέες θέσεις εργασίας ή να απαντήσεις στα προσωπικά σου email ή στα μηνύματα στο LinkedIn. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να αξιοποιήσεις επίσης την ώρα του μεσημεριανού σου.


Διαχειρίσου το πρόγραμμά σου με σύνεση, ώστε να μπορείς να ισορροπήσεις τις εργασιακές σου ευθύνες και την αναζήτηση εργασίας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφύγεις τη συνέντευξη εργασίας την ίδια ημέρα ή τις ημέρες πριν από μια σημαντική παρουσίαση ή προθεσμία.


Δεν πρέπει ποτέ να συγκρούονται οι τρέχουσες ανάγκες του εργοδότη σου με τις προσωπικές σου ενέργειες αναζήτησης εργασίας. Μην ξεχνάς να δίνεις προτεραιότητα στην τρέχουσα εργασία σου και να διαθέτεις αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου προτού στραφείς στις προσωπικές σου υποθέσεις.

συμβουλές για άνεργους που αναζητούν εργασία.

Τα άτομα που δεν εργάζονται έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά το χρόνο, σε σχέση με εκείνους που αναζητούν εργασία ενώ εξακολουθούν να εργάζονται. Ωστόσο, το να έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε αναβλητικότητα.


Ένα tip που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο είναι να αντιμετωπίζεις την αναζήτηση εργασίας σαν να είναι δουλειά. Όρισε ένα τυπικό πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει μια κανονική εργάσιμη ημέρα. Ακόμα κι αν δεν εργάζεσαι, πήγαινε στο κρεβάτι νωρίς καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να προετοιμάσεις το μυαλό σου για την επόμενη μέρα.


Θα πρέπει επίσης να εναλλάσσεις τις εργασίες σου και να αφιερώνεις χρόνο και σε διαφορετικά πράγματα για να αποφύγεις την πλήξη ή την αίσθηση απογοήτευσης από πιθανές αρνητικές απαντήσεις. Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να είναι μία κουραστική και επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Δοκίμασε να διαθέσεις συγκεκριμένες ημέρες για συγκεκριμένες εργασίες, όπως τη δημιουργία εντυπωσιακού βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής, τη δημιουργία ενός ελκυστικού προφίλ στο LinkedIn και αναζήτηση σε διαφορετικά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να περνάς και τις 7 ημέρες την εβδομάδας αναζητώντας εργασία, καλό θα ήταν να αφιερώνεις κάποιες μέρες για να επαναφορτιστείς και να ανανεωθείς.


Το πιο σημαντικό είναι να είσαι υπομονετικός, ειδικά σε μια τέτοια ιδιαίτερη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Με περισσότερους αιτούντες εργασία στην αγορά, οι εργοδότες αναζητούν έναν υποψήφιο που να ξεχωρίζει από το πλήθος. Επομένως, ο απώτερος στόχος σου δεν πρέπει να είναι να υποβάλεις αίτηση για όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις, αλλά να αποδείξεις για ποιο λόγο είσαι ιδανικός για κάθε μία από τις θέσεις αυτές. 

ψάχνεις για δουλειά;

Στη Randstad, χρησιμοποιούμε διάφορα εργαλεία για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των υποψηφίων. Αυτά τα εργαλεία μας βοηθούν να επιλέξουμε γρήγορα τους καλύτερους υποψήφιους για τους πελάτες μας και να βελτιώσουμε τη διαδικασία πρόσληψης.


Αναζητήσε όλες τις τελευταίες θέσεις εργασίας και άνοιξε την πόρτα για νέες ευκαιρίες στην σταδιοδρομία σου.

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύθηκε στο career blog της Randstad Singapore.