Είσαι επαγγελματίας στον τομέα του engineering και βρίσκεσαι σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας; Γνωρίζεις ότι μπορείς να διαφημίσεις τον εαυτό σου σε μεγάλο βαθμό μέσα από το βιογραφικό σου σημείωμα; Παρότι οι ειδικότητες των μηχανικών είναι διάφορες, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές βελτιστοποίησης του βιογραφικού σημειώματος, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε ειδικότητα.

Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές συμβουλές μας, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να μετατρέψεις το βιογραφικό σου σημείωμα σε ένα δυνατό εργαλείο marketing. 

Να είσαι ακριβής.

Η ακρίβεια είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για έργα μηχανολογίας και το ίδιο ισχύει για ένα βιογραφικό σημείωμα σε αυτόν τον τομέα. Η αμέλεια επανεξέτασης του βιογραφικού και διόρθωσης τυχόν λαθών είναι κάτι που κάνουν αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου. 

Είναι απαραίτητο να έχεις ένα καλά προετοιμασμένο βιογραφικό με επαγγελματικό χαρακτήρα και χωρίς γραμματικά ή συντακτικά λάθη. Διάβασέ το μία δεύτερη και τρίτη φορά και εάν έχεις αμφιβολίες, ζήτα από κάποιο τρίτο άτομο να το ελέγξει. 

Να είσαι περιεκτικός/η.

Η τάση να υπερφορτώνουμε το βιογραφικό σημείωμα με πληροφορίες, είναι κάτι που παρατηρείται συχνά. Αποτελεί αρνητικό στοιχείο, καθώς ένα βιογραφικό σημείωμα απορρίπτεται ή γίνεται δεκτό από τον υπεύθυνο προσλήψεων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το πολύ. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει οι πληροφορίες που περιλαμβάνεις να είναι συνοπτικές. 

Δημιούργησε ένα βιογραφικό σημείωμα το οποίο να είναι σύντομο, περιεκτικό και ελκυστικό. Κάνε μία εξέταση του βιογραφικού σου με τη ματιά ενός συντάκτη. Κάποιες πληροφορίες που εσύ μπορείς να θεωρείς σημαντικές, δε σημαίνει ότι θα θεωρηθούν το ίδιο σημαντικές από τον υπεύθυνο προσλήψεων. 

Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στη θέση εργασίας.

Προτείνουμε ιδιαίτερα να προσθέτεις “προσωπικές πινελιές” στο βιογραφικό σου σημείωμα πριν από κάθε αίτηση. Αν η αίτησή σου δώσει την εντύπωση μιας μαζικής αποστολής και δε φανεί σαν ανταπόκριση στη συγκεκριμένη θέση εργασίας και στον υπεύθυνο προσλήψεων της εταιρείας, το πιο πιθανό είναι να μη ληφθεί υπόψη. 

Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στο συγκεκριμένο engineering ρόλο στον οποίο κάνεις αίτηση κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν η αγγελία περιγράφει το ρόλο ενός project manager, φρόντισε να τονίσεις στο βιογραφικό σου όλη την εμπειρία που διαθέτεις πάνω σε project management. 

Κατέγραψε τις πιο σημαντικές επιτυχίες σου.

Χρησιμοποίησε bullet points για να κάνεις το βιογραφικό σου σημείωμα πιο ευανάγνωστο. Όταν καταγράφεις τις επιτυχίες σου με αυτή τη μορφή, περιόρισε το κείμενο στις πιο βασικές πληροφορίες και παρουσίασε μετρήσιμα αποτελέσματα έτσι ώστε οι εργοδότες να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της δουλειάς σου. Για παράδειγμα:

  • Διαχειρίστηκα έργα αξίας x ποσού  και μέσα σε λίγους μήνες τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε x ποσό. 

Πρόσθεσε μία λίστα με τα projects σου.

Ανάλογα με την ειδικότητα σου ως μηχανικός και τα χρόνια εμπειρίας σου, μπορείς να σκεφτείς διάφορα κύρια projects που μπορούν να συμπεριληφθούν στο βιογραφικό σου σημείωμα. Αν αυτές οι πληροφορίες επεκτείνουν κατά πολύ το αρχείο σου, μπορείς να συμπεριλάβεις στην αίτησή σου ένα ξεχωριστό αρχείο με τη λίστα των projects σου. 

Κατέγραψέ τα με σειρά βασισμένη στον εργοδότη ή τον πελάτη και δώσε μια μικρή περιγραφή - ακόμα και μιας πρότασης μόνο - του τι έχεις κάνει. Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και κάποιο καλό αποτέλεσμα που έφερες. 

Να είσαι ειλικρινής.

Το βιογραφικό σου σημείωμα θα πρέπει να είναι ελκυστικό αλλά ποτέ παραπλανητικό. Η εξιδανίκευση των προσόντων σου μέσα από το βιογραφικό σου δε συστήνεται σε καμιά περίπτωση.

Αν είσαι μηχανικός και θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μας: https://goo.gl/mvi3Ua