Σύμφωνα με την έρευνα agility quotient της Randstad τόσο εργοδότες, όσο και εργαζόμενοι, απαντώντας στην ερώτηση «ποιες είναι οι σημαντικότερες δεξιότητες του μέλλοντος», σε συντριπτική πλειοψηφία τοποθετούν την καινοτόμο σκέψη στην πρώτη θέση της λίστας.

Η ανάγκη καινοτομίας και εύρεσης νέων λύσεων σύμφωνα με τις ψηφιακές και εξελισσόμενες ανάγκες αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας, πιθανόν σε κάθε επιχείρηση, στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της American Management Association, σε υψηλά στελέχη επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού, «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ομάδων αποτελεί η έλλειψη θετικής επικοινωνίας, συνεργασίας, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας».

Αν έπρεπε να αναδείξουμε τις τρεις σημαντικότερες soft δεξιότητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας, θα τοποθετούσαμε την καινοτόμο σκέψη, την κοινωνική ευφυΐα και την επίλυση προβλημάτων/σαφήνεια στις τρεις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη σαφήνεια, στο agility quotient report αποδίδεται ως sensemaking και αφορά την ικανότητα των εργαζομένων να αντιλαμβάνονται και να εξηγούν με σαφήνεια περίπλοκες πληροφορίες ή καταστάσεις που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Πράγματι λοιπόν, τα soft skills φαίνεται να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος όχι μόνο σε επαγγέλματα θεωρητικών επιστημών αλλά και σε θετικές ή τεχνολογικές επιστήμες. Μην ξεχνάτε παραδείγματος χάριν, την αξία τέτοιων δεξιοτήτων ακόμα και για θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής ή του IT.

Και πιο συγκεκριμένα, πώς κατατάσσονται τα προαναφερθέντα top soft skills ανά θέσεις εργασίας και κλάδο;

Πωλήσεις & λιανικό εμπόριο: Κοινωνική ευφυΐα (62%)

Marketing & επικοινωνία: Επίλυση προβλημάτων (85%)

Υποστηρικτικές θέσεις: Καινοτόμος σκέψη (64%)

Εξυπηρέτηση πελατών: Καινοτόμος σκέψη (66%)

Μηχανικοί, βιομηχανία, logistics: Επίλυση προβλημάτων (63%)

IT & πληροφορική: Καινοτόμος σκέψη (66%)

Φαρμακευτική & επιστήμες: Καινοτόμος σκέψη (74%)

Ανθρώπινο Δυναμικό (HR): Καινοτόμος σκέψη (85%)

Οικονομικά & λογιστική / Τραπεζικά: Επίλυση προβλημάτων (67%)

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και την αξία τους για την καριέρα σας σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο κι αν στοχεύετε, γιατί να μην ενσωματώσετε στο βιογραφικό σας κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πράγματι διαθέτετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά;

Αναζητείτε εργασία; Δείτε όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας της Randstad. Θέλετε να διαβάσετε περισσότερες συμβουλές καριέρας; Διαβάστε το career blog μας.