Οι ηλεκτρικές συσκευές αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα ουσιαστικές για την καθημερινότητά μας. Στον σύγχρονο κόσμο, τα ηλεκτρονικά gadgets διεισδύουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας ( στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο κτλ.) και κάνουν τις καθημερινές εργασίες μας απλές και εύκολες. Από τις έξυπνες εφευρέσεις, όπως το φούρνο μικροκυμάτων, την αριθμομηχανή και το ρολόι, έως τους υπολογιστές και τα διαστημόπλοια. 

Τα ηλεκτρονικά gadgets συνδέονται άρρηκτα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Υπολόγισε μόνο το πλήθος των εργαζομένων που δεν θα μπορούσε να εργαστεί, αν οι υπολογιστές σταματούσαν να λειτουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ποιοι είναι όμως οι επαγγελματίες πίσω από αυτές τις εφευρέσεις; Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τη θέση του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

το αντικείμενο εργασίας του ηλεκτρολόγου μηχανικού

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί χρησιμοποιούν τις αρχές των μαθηματικών και της φυσικής για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων. Εργάζονται με εύρος τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συσκευών, των συστημάτων φωτισμού και των ηλεκτρολογικών, των τηλεπικοινωνιών και των δορυφορικών συστημάτων. Όπως και σε κάθε επάγγελμα, έτσι και εδώ υπάρχει εξειδίκευση στους τομείς της ηλεκτρονικής, της  μικροηλεκτρονικής, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών κ.α.

οι επιλογές καριέρας για έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό

Ο κλάδος της ηλεκτρομηχανολογίας είναι τεράστιος και δεδομένης της γενικευμένης φύσης της ηλεκτρονικής, υπάρχουν πολλοί τομείς εξειδίκευσης που μπορείς να επιλέξεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Μεταξύ των διαφορετικών επιλογών είναι η ηλεκτρική ενέργεια, ο φωτισμός, οι ηλεκτρικές μετρήσεις, ο έλεγχος, η επεξεργασία σήματος, ο αυτοματισμός, η εγκατάσταση μηχανημάτων, η βιοϊατρική τεχνολογία, η πυρηνική ενέργεια, η μικροηλεκτρονική στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης το πλήθος των αρμοδιοτήτων είναι ευρύ: μελέτη της σκοπιμότητας ενός νέου έργου, σχεδιασμός νέων συστημάτων αλλά και η συντήρησή τους, συμμετοχή στη διάγνωση βλαβών, ανάλυση δεδομένων και πολλά άλλα. 
 

Σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις που έχεις από τη θέση εργασίας που αναζητάς, υπάρχει η  επιλογή ενός γρήγορου ρυθμού εργασίας ή η εστίαση στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης αλλάζει ταχύτατα και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Οι εταιρείες πρέπει να κυκλοφορούν νέα προϊόντα κάθε έξι μήνες. Από την άλλη πλευρά στον κλάδο της ιατρικής ή σε εκείνον των αμυντικών συστημάτων, η ασφάλεια αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα και στο κομμάτι αυτό απαιτούνται  μακροχρόνιοι κύκλοι ανάπτυξης προϊόντων, οι οποίοι προκύπτουν ως το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη προσφέρονται σε αφθονία: υπάρχει δυνατότητα να εξελιχθείς ως επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος ή ως ανεξάρτητος εργολάβος.

Επιπρόσθετα, ως υποψήφιος που θέλεις να εργαστείς ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, είναι καλό να γνωρίζεις ότι το επάγγελμα αποσκοπεί στη  βελτίωση των συστημάτων, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο. Τα έξυπνα τηλέφωνα, για παράδειγμα, έχουν φέρει την επανάσταση στην  επικοινωνία, τα ηλεκτρονικά συστήματα στον ιατρικό εξοπλισμό έχουν επιτρέψει την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της πορείας των ασθενών και, τέλος, τα ηλεκτρονικά συστήματα στον τομέα της άμυνας έχουν διασφαλίσει την ακεραιότητα των κρατών που τα μεταχειρίζονται.
 

Το πτυχίο της ηλεκτρολογίας ανοίγει ποικίλα επαγγελματικά μονοπάτια. Δεδομένης της ταχείας εξέλιξης του τομέα της τεχνολογίας, οι πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν  σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμούν και να επιλέξουν μια καριέρα  σε διάφορους κλάδους, όπως στον κλάδο της βιομηχανίας, της πληροφορικής ή των πωλήσεων.

το επάγγελμα του μηχανικού πωλήσεων

Μια διαφορετική επιλογή σταδιοδρομίας του ηλεκτρολόγου μηχανικού αποτελεί η πώληση επιστημονικών και τεχνολογικών  προϊόντων ή υπηρεσιών. Για να επιτευχθεί το ύψιστο ποσοστό αποδοτικότητας, ένας μηχανικός πωλήσεων οφείλει να έχει εκτενή γνώση των λειτουργιών των προϊόντων και πλήρη κατανόηση της αποτελεσματικότητάς τους. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τι είναι καλό να γνωρίζεις αν επιλέξεις να ψάξεις μια θέση εργασίας ως μηχανικός πωλήσεων.
 

Οι  μηχανικοί πωλήσεων συνήθως προετοιμάζουν και δίνουν τεχνικές προσφορές, οι οποίες εξηγούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Συμβουλεύουν τους πελάτες και τους μηχανικούς, αξιολογούν τις ανάγκες και κατανοούν τις απαιτήσεις των πελατών. Βοηθούν τους πελάτες να επιλύσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ενός νέου εξοπλισμού. Προτείνουν βελτιωμένα υλικά ή μηχανήματα, υποδεικνύοντας πώς οι αλλαγές θα μειώσουν το κόστος ή θα αυξήσουν την παραγωγή. Τέλος, βοηθούν στην έρευνα και την αναζήτηση  νέων προϊόντων.

Πολλά από τα καθήκοντα των μηχανικών πωλήσεων είναι παρόμοια με αυτά των άλλων πωλητών. Πρέπει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του πελάτη να αγοράσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του, να διαπραγματεύεται μια τιμή και να ολοκληρώνει την πώληση. Για να γίνει αυτό, οι μηχανικοί πωλήσεων παρέχουν τεχνικές - εξειδικευμένες παρουσιάσεις κατά τις οποίες εξηγούν τις τεχνικές πτυχές του προϊόντος και πώς αυτό το προϊόν θα λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα του πελάτη. Ορισμένοι μηχανικοί πωλήσεων συνεργάζονται με πωλητές που επικεντρώνονται στο μάρκετινγκ και την πώληση του προϊόντος, γεγονός που επιτρέπει στο μηχανικό πωλήσεων να επικεντρωθεί στις τεχνικές πτυχές της εργασίας.
 

Οι μηχανικοί πωλήσεων  θα πρέπει να συνδυάζουν την επιστημονική - τεχνική τους κατάρτιση με και την επιχειρηματικότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι, φιλόδοξοι, εξωστρεφείς, ενθουσιώδεις και βέβαια αισιόδοξοι.

Ενδιαφέρεσαι να βρεις μια θέση εργασίας ως Μηχανικός; Ξεκίνησε την αναζήτησή σου.