Είναι σημαντικό να βρεις μια θέση εργασίας, είναι όμως ακόμα πιο σημαντικό να βρεις μια θέση εργασίας που θα αγαπήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να διερευνήσεις τι αναζητάς σε μια νέα εργασιακή ευκαιρία, καθώς και να αποκτήσεις μια εικόνα για την εταιρεία, ώστε να μπορέσεις να λάβεις μια τεκμηριωμένη απόφαση. Ουσιαστικά, πρέπει να αναρωτηθείς: ποια καριέρα είναι κατάλληλη για μένα;

Προσδιόρισε τι είναι αυτό που αξίζει περισσότερο για σένα.

Το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να προσδιορίσεις αυτό που εκτιμάς περισσότερο σε μια εργασία. Αναζητάς υψηλά μισθολογικά οφέλη ή η εταιρική κουλτούρα έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα; Ίσως να δίνεις σημασία στο μισθό περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο ή να έχει για σένα προτεραιότητα η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 


Θα υπάρξει επίσης κάτι με το οποίο δε θα θέλεις να συμβιβαστείς και αυτό θα έχει επιρροή στις αιτήσεις σου για θέσεις εργασίας. Όταν αξιολογείς λοιπόν θέσεις εργασίας ή ακόμα και προσφορές για θέσεις εργασίες - η έρευνα είναι απαραίτητη προτού αποφασίσεις για την τελική επιλογή σου. 


Αξιολόγησε τι προσφέρουν οι εταιρείες κάνοντας λεπτομερή έλεγχο των ιστοσελίδων τους για να αποκτήσεις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Οι λογαριασμοί τους στα social media είναι πιθανό να παρέχουν εξίσου σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κουλτούρα τους.

Αξιολόγησε το εργασιακό περιβάλλον.

Είναι χρήσιμο να εξετάσεις το περιβάλλον της εταιρείας στην οποία θέλεις να εργαστείς. Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό ή συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ποιες οι αξίες στις οποίες δίνεται σημασία;


Πέρα από τις παραπάνω ανησυχίες που συνδέονται με την εταιρική κουλτούρα, θα πρέπει να σκεφτείς και τα πιο πρακτικά στοιχεία. Είναι για παράδειγμα μια μεγάλη ή μικρή εταιρεία; Θα πρέπει επίσης να σκεφτείς και τη μελλοντική καριέρα σου. Πού μπορείς να μεταπηδήσεις μετά από τη θέση για την οποία υποβάλλεις αίτηση; Υπάρχει αρκετό περιθώριο για εξέλιξη ή θα πρέπει να κοιτάξεις κάπου αλλού για να κάνεις το παραπάνω βήμα στην καριέρα σου;

Αναζήτησε την κατάλληλη θέση εργασίας.

Βεβαιώσου ότι αναζητάς τη σωστή θέση εργασίας. Ένα μέρος της αιτίας για την οποία είσαι δυσαρεστημένος με την τρέχουσα θέση εργασίας σου, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι “ανοίγεσαι πολύ” και κάνεις αιτήσεις για θέσεις εργασίας, οι οποίες είτε δεν ταιριάζουν απόλυτα με τις ικανότητές σου, είτε απλώς δε σε ενδιαφέρουν πολύ.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, επηρεάζεις αρνητικά τα συναισθήματά σου. Είναι καλό να εντοπίσεις “αυτό το κάτι” το οποίο θέλεις να κάνεις και να το αφήσεις να καθοδηγήσει την αναζήτησή σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στην αναζήτησή σου και θα επικεντρώνεσαι στις θέσεις με τις οποίες έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να ταιριάξεις. 

 

Δημιούργησε μια λίστα με τις δεξιότητές σου και χρησιμοποίησέ την ως βάση για να βρεις τις πιο σχετικές εργασιακές ευκαιρίες. Μπορείς ακόμη και να χρησιμοποιήσεις το βιογραφικό σου σε ένα πρόγραμμα word cloud για να διαπιστώσεις σε ποιους όρους έχεις αναφερθεί περισσότερο. Αυτό ενδεχομένως να σου δώσει και κάποια καθοδήγηση σχετικά με τους ρόλους που πρέπει να επιδιώξεις.

Πάρε και εσύ συνέντευξη από τον υπεύθυνο πρόσληψης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, συνηθίζεται να σου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνεις τις δικές σου ερωτήσεις για να μάθεις αν η εταιρεία σου ταιριάζει. Αυτή είναι μια τέλεια ευκαιρία για σένα για να δεις αν θα μπορούσες να αγαπήσεις αυτή τη θέση εργασίας.


Μπορείς να κάνεις μια λίστα με τα προσόντα σου και στη συνέχεια να ρωτήσεις το άτομο απέναντί σου ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιτυχημένων ανθρώπων σε αυτή την εταιρεία συγκρίνοντας τα στη συνέχεια με αυτά τα οποία έχεις καταγράψει για τον εαυτό σου. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις αν θα ταίριαζες αποτελεσματικά με την υπάρχουσα ομάδα.


Η έρευνα για την εύρεση μιας θέσης εργασίας που θα μπορούσες να αγαπήσεις είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Στοιχεία όπως η οργανωτική δομή και εταιρική κουλτούρα θα διαδραματίσουν έναν ρόλο, συνεπώς βεβαιώσου ότι κάνεις ό, τι μπορείς για να διαπιστώσεις που θα μπορούσες να είσαι πιο ευτυχισμένος. 

 

Αναζητάς μία καινούρια πρόκληση στην καριέρα σου; Ρίξε μια ματιά στις ευκαιρίες που έχουμε διαθέσιμες.