δώσε ώθηση στην IT καριέρα σου με τα social media (μέρος 1).

Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, είναι αδύνατον να παραβλέψουμε τη σημασία των social media. Είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή, προκειμένου να διατηρούμε επαφή με φίλους, να μένουμε ενημερωμένοι σχετικά με όλα τα τρέχοντα νέα και να ακολουθούμε όλα τα αγαπημένα μας brands. Ωστόσο, και όταν έρχεται για κάποιον η ώρα να εξελίξει την καριέρα του, αυτές οι πηγές έχουν αποδειχθεί το ίδιο χρήσιμες!

Είτε είσαι πρόσφατος απόφοιτος και αναζητάς την πρώτη σου εργασία, είτε ένας έμπειρος επαγγελματίας ο οποίος επιδιώκει να αναβαθμίσει την καριέρα του στο χώρο της Πληροφορικής, έχε κατά νου ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα βοηθήσουν σημαντικά την αναζήτησή σου για εργασία. Προκειμένου να κάνεις σωστή χρήση τους και να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, έχουμε ετοιμάσει παρακάτω μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις. 

1ο βήμα: τσέκαρε ξανά και βελτίωσε όλα τα δημόσια προφίλ σου.

Χάρη στις μηχανές αναζήτησης, οι εργοδότες μπορούν γρήγορα να έχουν πρόσβαση στα προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα και να μάθουν περισσότερα για σένα και τον τρόπο ζωής σου. Στην πραγματικότητα, μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού και προσλήψεων θα κάνουν μια αναζήτηση για σένα, προτού σου προσφέρουν την ευκαιρία μιας συνέντευξης ή μια θέση εργασίας. Συνεπώς, έχει σημασία η διαδικτυακή παρουσία σου να προβάλλει μια επαγγελματική εικόνα.

Αν διαθέτεις προσωπικά κοινωνικά προφίλ (σε Facebook, YouTube, κτλ.), βεβαιώσου πώς ότι έχεις δημοσιεύσει εκεί έχει το κατάλληλο περιεχόμενο. Για να είσαι σίγουρος, χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή από τον οποίο δεν έχεις συνδεθεί στους λογαριασμούς σου και κάνε αναζήτηση του ονόματός σου στο Google. Ρίξε μια ματιά σε όλα τα αποτελέσματα και στην καρτέλα με τις εικόνες. Αν κάτι από όσα έχεις βρει σου δημιουργεί κάποια ανησυχία, καλό είναι να το διαγράψεις ή να αλλάξεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο λογαριασμό. 

2ο βήμα: αξιοποίησε το linkedin.

Με περισσότερα από 500 εκατομμύρια μέλη, το LinkedIn θεωρείται το πιο σημαντικό κοινωνικό δίκτυο που συνδέεται με την επαγγελματική ζωή. Είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για αυτοπροβολή, εύρεση του επαγγελματικού σου προφίλ και ώθηση της καριέρας σου. Σκέψου απλώς το εξής: 90% των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ενεργά το LinkedIn στην προσπάθειά τους να βρουν υποψηφίους. 

Με ένα καλοδουλεμένο προφίλ, μπορείς να γίνεις “ορατός” σε άτομα που αναζητούν το δικό σου σύνολο δεξιοτήτων!

Δες μερικές συμβουλές παρακάτω για να αξιοποιήσεις πλήρως την πλατφόρμα:

  • Χρησιμοποίησε μια επαγγελματική φωτογραφία. Το LinkedIn δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να δημοσιεύσεις μια φωτογραφία από την εκδρομή σου σε μια παραλία ή από την παρακολούθηση μιας ροκ συναυλίας. Μία απλή, καθαρή και καλά φωτισμένη φωτογραφία αρκεί. Η φωτογραφία αυτή πιθανόν να χρησιμεύσει ως βαρόμετρο μέτρησης του επαγγελματισμού σου, γι αυτό το λόγο αντιμετώπισέ την σα βασικό στοιχείο για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση στους υπεύθυνους προσλήψεων.
  • Χτίσε ένα δυνατό προφίλ. Στην ενότητα με την περίληψη, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, αν είσαι ‘web programmer’ ενσωμάτωσε στο προφίλ σου τον τίτλο και την τεχνολογία που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου. Αν κατέχεις πιστοποιήσεις, πρόσθεσέ τες στα κατάλληλα σημεία.  
  • Αν έχεις εμπειρία σε συγκεκριμένο κλάδο, κάνε αναφορά σε αυτόν και πρόσθεσε κάποιες λεπτομέρειες. Είναι καλό επίσης να συμπεριλάβεις τις γλώσσες και το λογισμικό που γνωρίζεις σημειώνοντας το επίπεδο που κατέχεις για το καθετί. 
  • Κάνε εγγραφή σε ομάδες IT. Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού σε αρκετές περιπτώσεις ελέγχουν τις συζητήσεις σε ομάδες για να ανακαλύψουν ενεργούς και παθιασμένους επαγγελματίες ενός συγκεκριμένου κλάδου. Η συμμετοχή σου σε αυτές τις ομάδες θα αναβαθμίσει το προφίλ σου, γι αυτό μη διστάζεις να κάνεις εγγραφή και να συμμετέχεις, μοιράζοντας την εμπειρία σου και σχετικά ευρήματά. Θα δεις ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσεις το δίκτυο που χρειάζεσαι. 
  • Ακολούθησε άτομα με επιρροή - bloggers, διευθύνοντες συμβούλους startup και ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μένεις σε επαφή με τις εξελίξεις του κλάδου σου και της αγοράς.

Όταν διαμορφώσεις κατάλληλα το προφίλ σου και έχεις οργανώσει το δίκτυό σου, θα χρειαστεί να αποκτήσεις τη συνήθεια να τσεκάρεις το LinkedIn προφίλ σου ιδανικά κάθε εβδομάδα. Στην αρχή δε θα σου βγαίνει με φυσικό τρόπο, εφόσον δεν ήσουν συνηθισμένος στο να το κάνεις. Ωστόσο μετά από λίγο και μέσα από το δίκτυό σου, θα ανακαλύψεις πολλά οφέλη και ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη. 

Περισσότερα βήματα θα βρεις στο 2ο μέρος του άρθρου μας!

Απογείωσε την IT καριέρα σου μαζί μας! Δες όλες τις διαθέσιμες θέσεις μας και στείλε μας την ηλεκτρονική αίτησή σου για όποια σε ενδιαφέρει.

Επιστρέψτε στην προηγούμενη σελίδα