Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, είναι αδύνατον να παραβλέψουμε τη σημασία των social media. Είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή, προκειμένου να διατηρούμε επαφή με φίλους, να μένουμε ενημερωμένοι σχετικά με όλα τα τρέχοντα νέα και να ακολουθούμε όλα τα αγαπημένα μας brands. Ωστόσο, και όταν έρχεται για κάποιον η ώρα να εξελίξει την καριέρα του, αυτές οι πηγές έχουν αποδειχθεί το ίδιο χρήσιμες!

Είτε είσαι πρόσφατος απόφοιτος και αναζητάς την πρώτη σου εργασία, είτε ένας έμπειρος επαγγελματίας ο οποίος επιδιώκει να αναβαθμίσει την καριέρα του στο χώρο της Πληροφορικής, έχε κατά νου ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα βοηθήσουν σημαντικά την αναζήτησή σου για εργασία. Προκειμένου να κάνεις σωστή χρήση τους και να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, έχουμε ετοιμάσει παρακάτω μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις. 

1ο βήμα: τσέκαρε ξανά και βελτίωσε όλα τα δημόσια προφίλ σου.

Χάρη στις μηχανές αναζήτησης, οι εργοδότες μπορούν γρήγορα να έχουν πρόσβαση στα προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα και να μάθουν περισσότερα για σένα και τον τρόπο ζωής σου. Στην πραγματικότητα, μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού και προσλήψεων θα κάνουν μια αναζήτηση για σένα, προτού σου προσφέρουν την ευκαιρία μιας συνέντευξης ή μια θέση εργασίας. Συνεπώς, έχει σημασία η διαδικτυακή παρουσία σου να προβάλλει μια επαγγελματική εικόνα.

Αν διαθέτεις προσωπικά κοινωνικά προφίλ (σε Facebook, YouTube, κτλ.), βεβαιώσου πώς ότι έχεις δημοσιεύσει εκεί έχει το κατάλληλο περιεχόμενο. Για να είσαι σίγουρος, χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή από τον οποίο δεν έχεις συνδεθεί στους λογαριασμούς σου και κάνε αναζήτηση του ονόματός σου στο Google. Ρίξε μια ματιά σε όλα τα αποτελέσματα και στην καρτέλα με τις εικόνες. Αν κάτι από όσα έχεις βρει σου δημιουργεί κάποια ανησυχία, καλό είναι να το διαγράψεις ή να αλλάξεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο λογαριασμό. 

2ο βήμα: αξιοποίησε το linkedin.

Με περισσότερα από 500 εκατομμύρια μέλη, το LinkedIn θεωρείται το πιο σημαντικό κοινωνικό δίκτυο που συνδέεται με την επαγγελματική ζωή. Είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για αυτοπροβολή, εύρεση του επαγγελματικού σου προφίλ και ώθηση της καριέρας σου. Σκέψου απλώς το εξής: 90% των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ενεργά το LinkedIn στην προσπάθειά τους να βρουν υποψηφίους. 

Με ένα καλοδουλεμένο προφίλ, μπορείς να γίνεις “ορατός” σε άτομα που αναζητούν το δικό σου σύνολο δεξιοτήτων!

Δες μερικές συμβουλές παρακάτω για να αξιοποιήσεις πλήρως την πλατφόρμα:

  • Χρησιμοποίησε μια επαγγελματική φωτογραφία. Το LinkedIn δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να δημοσιεύσεις μια φωτογραφία από την εκδρομή σου σε μια παραλία ή από την παρακολούθηση μιας ροκ συναυλίας. Μία απλή, καθαρή και καλά φωτισμένη φωτογραφία αρκεί. Η φωτογραφία αυτή πιθανόν να χρησιμεύσει ως βαρόμετρο μέτρησης του επαγγελματισμού σου, γι αυτό το λόγο αντιμετώπισέ την σα βασικό στοιχείο για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση στους υπεύθυνους προσλήψεων.
  • Χτίσε ένα δυνατό προφίλ. Στην ενότητα με την περίληψη, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, αν είσαι ‘web programmer’ ενσωμάτωσε στο προφίλ σου τον τίτλο και την τεχνολογία που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου. Αν κατέχεις πιστοποιήσεις, πρόσθεσέ τες στα κατάλληλα σημεία.  
  • Αν έχεις εμπειρία σε συγκεκριμένο κλάδο, κάνε αναφορά σε αυτόν και πρόσθεσε κάποιες λεπτομέρειες. Είναι καλό επίσης να συμπεριλάβεις τις γλώσσες και το λογισμικό που γνωρίζεις σημειώνοντας το επίπεδο που κατέχεις για το καθετί. 
  • Κάνε εγγραφή σε ομάδες IT. Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού σε αρκετές περιπτώσεις ελέγχουν τις συζητήσεις σε ομάδες για να ανακαλύψουν ενεργούς και παθιασμένους επαγγελματίες ενός συγκεκριμένου κλάδου. Η συμμετοχή σου σε αυτές τις ομάδες θα αναβαθμίσει το προφίλ σου, γι αυτό μη διστάζεις να κάνεις εγγραφή και να συμμετέχεις, μοιράζοντας την εμπειρία σου και σχετικά ευρήματά. Θα δεις ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσεις το δίκτυο που χρειάζεσαι. 
  • Ακολούθησε άτομα με επιρροή - bloggers, διευθύνοντες συμβούλους startup και ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μένεις σε επαφή με τις εξελίξεις του κλάδου σου και της αγοράς.

Όταν διαμορφώσεις κατάλληλα το προφίλ σου και έχεις οργανώσει το δίκτυό σου, θα χρειαστεί να αποκτήσεις τη συνήθεια να τσεκάρεις το LinkedIn προφίλ σου ιδανικά κάθε εβδομάδα. Στην αρχή δε θα σου βγαίνει με φυσικό τρόπο, εφόσον δεν ήσουν συνηθισμένος στο να το κάνεις. Ωστόσο μετά από λίγο και μέσα από το δίκτυό σου, θα ανακαλύψεις πολλά οφέλη και ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη. 

3ο βήμα: ζήσε τον παλμό της τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο με το twitter.

Όταν συμβαίνει ένα γεγονός στο χώρο της τεχνολογίας, το Twitter είναι συχνά το μέρος στο οποίο θα μαθευτεί πρώτο! Αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο για να μένεις ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Για τους επαγγελματίες στην Πληροφορική, το Twitter είναι ένα εργαλείο που έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία.

Όταν κάνεις χρήση του Twitter, είναι καλό να ακολουθείς ο,τιδήποτε σχετικό με τα ενδιαφέροντά σου, αναζητώντας άτομα με επιρροή, καθώς και δημόσια πρόσωπα που σε ενδιαφέρουν. Έχεις την επιλογή να αντιδράς στα Tweets που δημοσιεύουν και να συμμετέχεις σε συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, η παρακολούθηση σημαντικών γεγονότων που σε ενδιαφέρουν (όπως για παράδειγμα το λανσάρισμα ενός νέου τεχνολογικού προϊόντος ή η πραγματοποίηση ενός IT συνεδρίου) είναι κάτι που μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα, χρησιμοποιώντας απλώς το hashtag που συνδέεται με αυτά. Αν δεν έχεις ποτέ πειραματιστεί με το Twitter, ήρθε η ώρα να κάνεις μια δοκιμή!

4ο βήμα: εξερεύνησε διάφορα φόρουμ και κοινότητες.

Τα φόρoυμ και οι κοινότητες συζητήσεων, που είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένα διαδικτυακά και τεχνολογικά θέματα, αποτελούν ιδανικά μέρη για να χτίσεις το δίκτυό σου. Σου επιτρέπουν, επίσης, να μοιραστείς την εμπειρία σου και τη γνώμη σου με άτομα του ίδιου κλάδου με το δικό σου. Ρίξε μια ματιά στις κατηγορίες που αφορούν τα ενδιαφέροντά και τις δεξιότητές σου και θα ανακαλύψεις έναν κόσμο γεμάτο αλληλεπίδραση!

Πάντα να δείχνεις σεβασμό στις δημοσιεύσεις σου και να προσπαθείς να είσαι όσο πιο ευγενικός και εξυπηρετικός γίνεται. Από την άλλη πλευρά, μπορείς και εσύ να κάνεις ερωτήσεις και να λαμβάνεις την υποστήριξη που μόνο αυτές οι κοινότητες μπορούν να σου προσφέρουν. 

5ο βήμα: μοιράσου τις γνώσεις σου μέσα από ένα blog.

Αν διαθέτεις χρόνο, η δημιουργία ενός blog είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αφήσεις τις ικανότητές σου να “λάμψουν”. Λογικά, ακολουθείς κάποια blog τεχνολογίας, γιατί λοιπόν να μη συμμετέχεις και εσύ δημοσιεύοντας άρθρα για τα αγαπημένα σου θέματα;

Εφόσον εργάζεσαι στο χώρο της Πληροφορικής, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα να στήσεις το δικό σου blog. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη συστηματική και συχνή δημοσίευση περιεχομένου, αλλά και στην επιλογή θεμάτων που θα ενδιαφέρουν ένα συγκεκριμένο κοινό. Με την ενσωμάτωση κατάλληλων λέξεων-κλειδιών, έχεις τη δυνατότητα να ανεβάσεις το blog σου στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, συγκεντρώνοντας υψηλή επισκεψιμότητα. Φρόντισε να προσθέσεις μια σελίδα με λίγα λόγια σχετικά με σένα, η οποία να περιλαμβάνει μια σύνοψη της επαγγελματικής σου ζωής, καθώς και τους συνδέσμους που οδηγούν στα κοινωνικά σου προφίλ. 



Το blog σου αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο, που μπορεί να σε βοηθήσει στο να χτίσεις την προσωπική σου εικόνα, και οι προσπάθειες σου είναι σίγουρο ότι θα ανταμειφθούν στην πορεία της καριέρας σου. Μην ξεχνάς να μοιράζεσαι τα άρθρα σου στο LinkedIn, καθώς και σε άλλα δίκτυα, προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την εμβέλειά τους. 

Η διαδικτυακή σου παρουσία αντικατοπτρίζει την επαγγελματική σου προσωπικότητα και απαιτεί συνεχή ενασχόληση. Όσο περισσότερο χρόνο μπορείς να διαθέσεις, τόσο μεγαλύτερα οφέλη θα λάβεις!



Μην ξεχνάς ότι η Randstad μπορεί να σε βοηθήσει να εξελίξεις την IT καριέρα σου! Στείλε μας την ηλεκτρονική αίτησή σου για όποια από τις θέσεις μας σε ενδιαφέρει.