Η επιλογή του επαγγέλματος του μηχανικού είναι συναρπαστική για ένα νέο άτομο. Είναι ένα επάγγελμα δυνητικά επικερδές και με μεγάλη ζήτηση, ωστόσο, είναι και αρκετά απαιτητικό όσον αφορά τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζεται να έχει κάποιος.

Οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν από τους υποψήφιους, όχι μόνο να έχουν αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση, αλλά και να αποδείξουν ότι κατέχουν και άλλα skills, τα οποία είναι πιο δύσκολο να «μετρηθούν». Διάβασε παρακάτω μερικά από αυτά τα skills που είναι καλό να έχει ένας μηχανικός για να ξεχωρίσει στη δουλειά του.

1. Αναλυτική σκέψη

Το επάγγελμα του μηχανικού έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με επίλυση προβλημάτων και εξέταση των καλύτερων δυνατών λύσεων. Συνεπώς, κάθε project θα πρέπει να εξετάζεται με μια αναλυτική προσέγγιση. Η λύση που θα βρίσκεται θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις, με όσο το δυνατόν γίνεται μικρότερο ρίσκο κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής διαδικασίας.  


2. Έμφαση στη λεπτομέρεια

Τα μηχανολογικά projects είναι ιδιαίτερα περίπλοκα. Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία του προγραμματισμού και της υλοποίησης. Οι μηχανικοί πρέπει σε μεγάλο βαθμό να δίνουν προσοχή στη λεπτομέρεια, ώστε να διασφαλίζουν ότι τίποτα το σημαντικό, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιχείρηση, δεν παραβλέπεται. Εάν η επιτυχία ενός project έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με σένα, η έμφασή σου στη λεπτομέρεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα σου αναγνωριστούν.

3. Θέληση για μάθηση 

Κάθε εργατικός επαγγελματίας, ο οποίος έχει πάθος για αυτό που κάνει, προσπαθεί να είναι συνεχώς ενημερωμένος σχετικά με εξελίξεις και αλλαγές στον κλάδο του. Αναλαμβάνει να μαθαίνει μόνος του νέες τεχνικές και να ενημερώνεται σχετικά με τεχνολογικά προηγμένα τμήματα εξοπλισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα. Χρειάζεται να μπορείς να αποδείξεις ότι γνωρίζεις τις τωρινές τάσεις του κλάδου του engineering και ότι μπορείς να δουλέψεις αποτελεσματικά με αυτές.

4. Καλές επικοινωνιακές ικανότητες

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται καθημερινά στον κλάδο των μηχανικών, περιλαμβάνει πολλούς τεχνικούς όρους. Όταν μιλάς σε πελάτες ή άλλα άτομα που μπορεί να μην κατανοούν αυτό το είδος τεχνικής γλώσσας, χρησιμοποίησε απλή γλώσσα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η «ξεκάθαρη» επικοινωνία, όταν δουλεύεις με άλλες ομάδες και με άλλο προσωπικό σε οποιοδήποτε project, καθώς και το να ενημερώνεις τους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου σχετικά με το τι περιμένεις από αυτούς. 


5. Ικανότητα ομαδικής εργασίας

Τα projects των μηχανικών είναι ως επί των πλείστων ομαδικά και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν από ένα μόνο άτομο: υπάρχει μια μεγάλη ομάδα που δουλεύει πάνω σε διαφορετικά κομμάτια του project. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα να μπορείς να εργαστείς σα μέλος μιας ομάδας είναι απαραίτητη. Κάτι που σε προετοιμάζει και χτίζει την εμπειρία σου για μελλοντικά ομαδικά projects στη δουλειά σου είναι η συμμετοχή σε ομαδικές εργασίες στο πανεπιστήμιο. 

Θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου; Δες όλες τις διαθέσιμες θέσεις για μηχανικούς που προσφέρουμε: https://goo.gl/tp82Cr