Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας, στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός νέου επαγγελματικού σταθμού, κληθήκαμε να δώσουμε συνέντευξη σε κάποιο σύμβουλο εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχουν, βέβαια και αυτοί, που στάθηκαν λιγάκι πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους και έδωσαν συνέντευξη στη Randstad, αλλά προς το παρόν ας μιλήσουμε λίγο πιο γενικά.


Είτε έχεις περάσει από μια τέτοια συνέντευξη είτε αναμένεται να περάσεις σύντομα, αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να καταλάβεις το νόημα της συνέντευξης με έναν agency recruiter, τι τελικά θέλει να ακούσει από σένα αλλά και τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά πριν και μετά τη συνέντευξη.


#1 Πριν τη δια ζώσης/on line συνέντευξη.

Οι recruiters ενός agency αφότου αξιολογήσουν το βιογραφικό σου θα σε καλέσουν για το συνηθισμένο pre-screening. Σκέψου πως συνήθως εργάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και για αυτούς ο χρόνος είναι πολύτιμος, επομένως τι καλύτερο από το να είναι συνοπτική, περιεκτική και ειλικρινής η πρώτη επικοινωνία τους μαζί σου; Ακόμη, εκμεταλλεύσου την πρώτη προσέγγιση από πλευράς τους, κάνοντας ερωτήσεις που σε ενδιαφέρουν αλλά και υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά σου! Από την πρώτη κιόλας επικοινωνία καλό είναι να δείξεις επαγγελματισμό στις απαντήσεις σου, ευγένεια και το ενδιαφέρον σου να μάθεις περισσότερα. Είναι κάτι που θα εκτιμήσουν και θα το θυμούνται στην πορεία.

#2 Κατά τη συνέντευξη.

Ερωτήσεις εισαγωγής: Ξεκινώντας τη συζήτηση μπορεί να ερωτηθείς τι γνωρίζεις για την εταιρεία τους. Καλό θα ήταν όπως και στις in house συνεντεύξεις να έχεις κάνει την έρευνά σου και να ξέρεις σε ποιον απευθύνεσαι. Εάν έχεις οποιαδήποτε απορία για τους agency recruiters καλό είναι να τους ρωτήσεις για να σου είναι σαφείς οι διαδικασίες τους αλλά και πως μπορείς να ωφεληθείς από μια συνεργασία μαζί τους. Άλλωστε η συνέντευξη μαζί τους γίνεται τόσο για να σε γνωρίσουν όσο και για να γνωρίσεις εσύ εκείνους και τη θέση εργασίας που έχουν να σου προτείνουν.


Ερωτήσεις σχετικές με την προϋπηρεσία: Οι απαντήσεις σου καλό θα ήταν να είναι περιεκτικές και σαφείς. Δε χρειάζεται ξερή αναφορά των όσων γράφει το βιογραφικό(αυτό το έχουν ήδη διαβάσει εξάλλου), ούτε και υπερανάλυση για μεθοδολογίες που εφάρμοσες σε κάποιο εξειδικευμένο project(αυτά θα τα συζητήσεις αναλυτικά σε επόμενη συνέντευξη με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που θα σε προσλάβει). Εάν τους μιλήσεις λιτά και περιεκτικά για τους ρόλους που έχεις αναλάβει, τις προκλήσεις που αντιμετώπισες στις εργασίες σου, κάποια επιτεύγματα ίσως, αλλά και τα κίνητρά σου για αλλαγή, τότε έχεις καλύψει μεγάλο μέρος αυτών που θέλουν να ακούσουν. Ό,τι επιπλέον χρειαστεί σίγουρα θα στο ρωτήσουν, οπότε άστο πάνω τους και απόφυγε τυχόν πλατειασμούς.


Ερωτήσεις για τα κίνητρά σου για τη θέση που εκδήλωσες ενδιαφέρον (SOS): Αυτό που θέλουν να ακούσουν οι recruiters, είναι σίγουρα το πάθος σου για τη θέση που έχουν να σου προτείνουν. Σκοπός τους δεν είναι απλά να διερευνήσουν εάν είσαι ο ιδανικός υποψήφιος βάσει βιογραφικού, αλλά και εάν η θέση πραγματικά σε ενδιαφέρει. Ακόμη, θέλουν να ακούσουν ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τη θέση για την οποία συζητάτε ώστε να μπορέσουν να σου προτείνουν κάτι αντάξιο αυτών και να σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή στο επαγγελματικό σου βήμα. Στόχος τους είναι να προτείνουν σε εσένα αυτό που πραγματικά αναζητάς και στον συνεργάτη τους κάποιον που όχι μόνο ταιριάζει στο ρόλο αλλά και έχει πάθος με αυτόν.

#3 Μετά τη συνέντευξη

Καλό είναι να διατηρήσεις επικοινωνία μαζί τους και να υπάρχει αμφίδρομη ανατροφοδότηση για τα στάδια αξιολόγησης που με ή χωρίς επιτυχία ολοκληρώνεις. Ακόμη, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία που σου δίνεται να έρθεις σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που αφουγκράζεται τον παλμό της αγοράς εργασίας και όχι μόνο μπορεί να σου προτείνει στο μέλλον τη θέση των ονείρων σου, αλλά και να σε βοηθήσει να τη διεκδικήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!


Κλείνοντας, το σημαντικότερο στη συνεργασία σου με τους agency recruiters είναι να γνωρίσουν τον πραγματικό σου εαυτό. Άλλωστε ποιο το νόημα να σε επιλέξουν για κάτι που δεν είσαι ή για  κάποια θέση που δεν θέλεις αρκετά; Διεκδίκησε τη θέση των ονείρων σου και επίλεξε τον εργοδότη που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες σου. Να θυμάσαι πως οι agency recruiters είναι συνοδοιπόροι στην προσπάθειά σου να εξελίξεις την καριέρα σου και μπορούν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους να σε βοηθήσουν να την απογειώσεις!

Μπορείς να δεις όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, που χειρίζεται η Randstad Hellas, κάνοντας κλικ εδώ.