Όλα κύλησαν ρολόι, έστειλες την αίτηση σου για την θέση εργασίας που σε ενδιέφερε, ο υπεύθυνος προσλήψεων σε κάλεσε για να προγραμματίσετε μια προσωπική συνέντευξη, η οποία πήγε θαυμάσια και η πρόταση δεν άργησε να έρθει και φυσικά την αποδέχτηκες. Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα πρώτη μέρα στην πρώτη σου εργασία! Συγχαρητήρια για το νέο σου επίτευγμα! Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το γιορτάσεις.

Παρακάτω σου έχουμε ετοιμάσει μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο την πρώτη σου δουλειά και να προετοιμαστείς για μια επιτυχημένη καριέρα.

#1 προσδιόρισε τους στόχους σου.

Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσουν οι επαγγελματικές σου επιλογές,  ωστόσο μέσα από τη νέα σου θέση αρχίζεις και διαμορφώνεις μια εικόνα της ιδανικής για εσένα καριέρας. Η πρώτη σου εργασία μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι η ιδανικότερη, αλλά μπορεί και να σε κάνει να σκεφτείς ξανά εάν ο κλάδος που έχεις επιλέξει είναι ο κατάλληλος για σένα. Όποια κι αν είναι η κατάληξη, καλό θα ήταν να έχεις θέσει κάποιους μακροπρόθεσμους στόχους σταδιοδρομίας κατά την έναρξη της πρώτης σου εργασίας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας ,ενώ ήξεραν τι ήθελαν, ανακάλυψαν στην συνέχεια,  μέσα από την εμπειρία της πρώτης τους εργασίας, ότι αυτό που είχαν στο μυαλό τους δεν τους ταιριάζει. 

Χρησιμοποίησε την πρώτη σου εργασία για να προσδιορίσεις τι είδους σταδιοδρομία θέλεις να ακολουθήσεις και προσπάθησε να είσαι ανοιχτός σε  επαγγελματικές προτάσεις. Εάν αντιληφθείς ότι κινείσαι σε μια νέα και απροσδόκητη κατεύθυνση, επίτρεψε τον εαυτό σου να την εξερευνήσει και αξιολόγησε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία.  Εκμεταλλεύσου πλήρως αυτή την ευκαιρία για να ξεκινήσεις δυναμικά την επαγγελματική σου ανάπτυξη.

#2 γνώρισε την ομάδα σου

Η γνωριμία με τους συνεργάτες που συναναστρέφεσαι καθημερινά θα σε βοηθήσει να ενταχθείς καλύτερα στην ομάδα, ενώ ταυτόχρονα θα σε βοηθήσει στη δημιουργία μιας καλής φήμης.

Για να κερδίσεις τον σεβασμό του προϊσταμένου και των συναδέλφων σου, φρόντισε να αποφύγεις τα κουτσομπολιά γραφείου. Εάν κάτι σε απασχολεί και νιώθεις την ανάγκη να το συζητήσεις σου συστήνουμε να προτιμήσεις κάποιο κοντινό σου άτομο και όχι από το χώρο εργασίας σου.

#3 απόκτησε νέες δεξιότητες

Η πρώτη σου δουλειά είναι ευκαιρία να προκαλέσεις τον εαυτό σου με την εκμάθηση δεξιοτήτων που μπορεί να βρίσκονται εκτός της ζώνης άνεσής σου. Εστίασε σε όσα δεν γνωρίζεις να κάνεις ώστε να εξελιχθείς και να αποκτήσεις νέες δεξιότητες. Πολλές εταιρείες προσφέρουν εκπαιδευτικά σεμινάρια ως bonus στους υπαλλήλους τους, εάν εργάζεσαι σε μια τέτοια εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία αυτή.

#4 βρες τον ιδανικό μέντορα για σένα

Το να έχεις το προσωπικό σου «προπονητή» καριέρας, κάποιον που γνωρίζει καλά το αντικείμενο του και έχει εμπειρία είναι τεράστιο προνόμιο. Ωστόσο η εύρεση του κατάλληλου μέντορα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Η καλύτερη προσέγγισή είναι να εντοπίσεις κάποιο άτομο στην εταιρεία που εργάζεσαι, με το οποίο έχει ακολουθήσει τη σταδιοδρομία που επιθυμείς κι εσύ. Θα μπορούσες να επιδιώξεις μια στενή συνεργασία και να τον βοηθήσεις σε project που αναλαμβάνει.

#5 να καταγράφεις τα επιτεύγματα σου

Κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής των επιτευγμάτων της εργασίας σου, ώστε να το παρουσιάσεις στο αφεντικό σου ή στο manager σου σε ενδεχόμενη αξιολόγηση της απόδοσης σου, αλλά και σε μελλοντικές συνεντεύξεις εργασίας. Επίσης, βεβαιώσου ότι ενημερώνεις το βιογραφικό σου τακτικά, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά σου.

#6 μη σταματάς να εξελίσσεσαι

Παρόλο που μόλις έχεις κατακτήσει έναν από τους βασικότερους στόχους σου, βρήκες την πρώτη σου εργασία, βεβαιώσου ότι συνεχίζεις να εξελίσσεσαι.  
 
Αναζητάς εργασία και δε ξέρεις από που να αρχίσεις; Μπορείς να επισκέπτεσαι το career blog μας για συμβουλές σχετικά με την επαγγελματική σου εξέλιξη και μπορείς να ενημερώνεσαι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο σου.