Όταν αναζητάς νέα εργασία, μπορεί να σου φανεί δύσκολο να εντοπίσεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να πείσεις τον υπεύθυνο πρόσληψης ότι είσαι ένας εξαιρετικός υποψήφιος. Η περιγραφή της θέσης εργασίας μπορεί να σου δώσει ορισμένες ενδείξεις, αλλά συνήθως επικεντρώνεται στις τεχνικές δεξιότητες τις οποίες πολλοί μπορεί να κατέχουν. Με τον κάθε εργοδότη να θέλει διαφορετικά πράγματα από το νέο του εργαζόμενο, πώς μπορείς να σιγουρευτείς ότι θα βρεις το “κουμπί” ενός συγκεκριμένου εργοδότη; Ενώ δεν υπάρχει κάτι που να σου εγγυηθεί ότι θα ξεχωρίσεις ως κορυφαίος υποψήφιος, υπάρχουν μερικές ενέργειες που μπορείς να ακολουθήσεις για να δείξεις την αξιοπιστία σου σε έναν εργοδότη.

Μάθε περισσότερα για την εταιρεία.

Έχεις κάνει την έρευνά σου; Το να γνωρίζεις το αντικείμενο δραστηριοποίησης της εταιρείας είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν πρέπει να είναι το μοναδικό που έχεις μάθει. Χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο σου για να κάνεις μια μικρή έρευνα για την εταιρεία, η οποία μπορεί να σε αποζημιώσει σε μεγάλο βαθμό. Έλεγξε την ιστοσελίδα της εταιρείας και τις σελίδες της στα social media. Αν υπάρχει διαθέσιμη σελίδα στη Wikipedia ή κάποιο πρόσφατο δελτίο τύπου, ρίξε μια ματιά και εκεί. Εάν είσαι ενημερωμένος σχετικά με τα πρόσφατα νέα της εταιρείας, θα παρουσιαστείς ως ένας υποψήφιος που γνωρίζει τα γεγονότα και ενδιαφέρεται πραγματικά να γίνει μέλος της. 
 

Δώσε σημασία στην εμφάνισή σου.

Η κατάλληλη εμφάνιση έχει τη σημασία της. Αν και σε πολλούς χώρους εργασίας, παρατηρείται μια μετατόπιση προς το casual ντύσιμο στην καθημερινή εργασία, η ενδυμασία όσον αφορά μια συνέντευξη εργασίας συνεχίζει να διατηρεί το επαγγελματικό της ύφος. Εκτός και αν σου δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι είναι κατάλληλο να φορέσεις, καλό είναι να φροντίσεις να έχεις μια επαγγελματική εμφάνιση σε μια συνέντευξη εργασίας ή σε οποιαδήποτε άλλη αλληλεπίδραση με το δυνητικό σου εργοδότη - προτείνεται δηλαδή να φορέσεις κοστούμι ή επαγγελματικό φόρεμα. Επέλεξε την απλότητα. Τα σκοτεινά ή τα ουδέτερα χρώματα είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή. Η σημασία στην εμφάνιση δείχνει σεβασμό στον εργοδότη και στη θέση εργασίας την οποία διεκδικείς.
 

Να είσαι ένας καλός ακροατής. 

Πρόκειται για μια υποτιμημένη ικανότητα, ειδικά στις συνεντεύξεις εργασίας. Αρκετοί υποψήφιοι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι οι συνεντεύξεις για θέσεις εργασίας έχουν να κάνουν μόνο με το μιλάνε για τον εαυτό τους και να διαφημίζουν τις δεξιότητές τους. Φυσικά είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας, ωστόσο μέρος της συζήτησης είναι και το άτομο απέναντί σας. Άκουσε προσεκτικά τις ερωτήσεις που θα σου απευθύνει. Παρακολούθησε τις αντιδράσεις του, καθώς και το ποιες απαντήσεις φαίνεται να τον εντυπωσιάζουν. Μπορείς να συγκεντρώσεις πολλές πληροφορίες, αν είσαι ένας καλός ακροατής και μπορείς στη συνέχεια να προσαρμόσεις τις απαντήσεις σου ανάλογα με το έχεις μάθει. Μπορεί για παράδειγμα να παρατηρήσεις ότι η συνέντευξή σου επικεντρώνεται στην ομαδική εργασία και τη συνεργασία. Χρησιμοποίησε σε αυτήν την περίπτωση παραδείγματα που δείχνουν ότι κατέχεις πνεύμα ομαδικότητας. 
 

Εστίασε σε αυτά που είσαι καλύτερος. 

Δημιούργησε μια λίστα των δεξιοτήτων σου και προσπάθησε να δεις το πού μπορούν να σε κατευθύνουν. Ανακάλυψε αυτά στα οποία είσαι καλύτερος και επικεντρώσου στην εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων σου καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας σου. Η εξειδίκευση σε αυτό που σε ενδιαφέρει, θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στις θέσεις εργασίας που πραγματικά θέλεις, και όχι σε κάτι που προκύπτει μέχρι να έρθει ένας ρόλος τον οποίο πραγματικά θέλεις. Όταν ενδιαφέρεσαι για αυτό το οποίο κάνεις, είναι ευκολότερο να μοιραστείς το πάθος σου και δείχνεις μεγαλύτερη αξιοπιστία ως “ειδικός”. Η αφοσίωση φαίνεται στους υπεύθυνους πρόσληψης και μπορεί να σου δώσει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων.
 

Προσάρμοσε την αίτησή σου.

Προσάρμοσε την αίτησή σου για κάθε θέση εργασίας. Ναι, είναι πιο χρονοβόρο. Ωστόσο, καθιστώντας την αίτησή σου μοναδική για μια εργασιακή ευκαιρία θα κάνει και εσένα να φανείς μοναδικός και κατάλληλος για το ρόλο. Η προσαρμογή της κάθε αίτησής σου χρησιμεύει στο να ευθυγραμμίσεις με σαφήνεια τις ικανότητες και την εμπειρία σου με τον ρόλο που προσφέρεται. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς τις σωστές λέξεις-κλειδιά τόσο στις αιτήσεις σου όσο και στο προφίλ στο LinkedIn. Τα πρώτο θα αυξήσει τις πιθανότητές σου να περάσει επιτυχώς η αίτησή σου από τα συστήματα παρακολούθησης αιτούντων (ATS), ενώ το δεύτερο θα αυξήσει τις πιθανότητές σου να εμφανιστείς στις αναζητήσεις των υπεύθυνων πρόσληψης με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.
 

Να είσαι αυθεντικός.

Είσαι μοναδικός. Μην προσπαθήσεις να μιμηθείς κάποιον άλλο - το μόνο που θα πετύχεις είναι να θεωρηθείς ως “μη αυθεντικός”. Εάν κερδίσεις τη θέση εργασίας, θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να δουν το πραγματικό σου εαυτό και σίγουρα το να προσποιείσαι είναι κουραστικό. Γι αυτό το λόγο, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου από την πρώτη κιόλας συνέντευξη. Ίσως ακούγεται τρομακτικό να εκθέσεις τον εαυτό σου και την προσωπικότητά σου, αλλά έτσι θα βρεις έναν ρόλο που πραγματικά σου ταιριάζει. Και παρόλο που μπορεί να βρεθείς μπροστά σε κάποιον ρόλο που δεν είναι ο καταλληλότερος για σένα, σκέψου ότι κάτι τέτοιο είναι μόνο ένα μέρος της όλης διαδικασίας. Η κατάλληλη θέση βρίσκεται κάπου εκεί έξω για σένα!

Βρίσκεσαι σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας; Καθημερινά η Randstad δημοσιεύει θέσεις εργασίας για διάφορα επαγγελματικά προφίλ. Βρες εκείνη που σου ταιριάζει!