Σκέφτεσαι να κάνεις κάποια κίνηση όσον αφορά την καριέρα σου; Θες να μάθεις πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαδικτυακό branding, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και το βιογραφικό σου σημείωμα για να δείξεις στους εργοδότες ότι είσαι ένας top υποψήφιος; Διάβασε παρακάτω μερικές συμβουλές μας. 

Μπορεί να προσανατολίζεσαι περισσότερο στην αναζήτηση αγγελιών εργασίας online, να ψάχνεις για εργοδότες, ή και να δικτυώνεσαι με διάφορα πρόσωπα. Μήπως, όμως, κάποιο άλλο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις; Γιατί δεν ξεκινάς.. ρίχνοντας μια ματιά στον καθρέφτη; 

Δεν εννοούμε να κοιτάξεις κυριολεκτικά τον εαυτό σου και τη φυσική σου εμφάνιση στον καθρέφτη, αλλά το προσωπικό σου “brand”. Σκέψου ότι οι εταιρείες κάνουν το καλύτερο για να έχουν μια κολακευτική παρουσία, ενισχύοντας και το προφίλ των υπαλλήλων τους. Αυτό κατά συνέπεια τους βοηθάει να προσελκύουν τους καλύτερους υποψήφιους και εργαζόμενους. Το αντίστροφο ισχύει εξίσου – όσοι αναζητούν εργασία, έχουν μια καλή πιθανότητα να αποκτήσουν μία ιδανική θέση γι αυτούς, αν αφιερώσουν λίγο χρόνο στο να βελτιώσουν την προσωπική τους εικόνα. 

Πώς να ξεκινήσεις.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις μια ισχυρή επίδραση στους εργοδότες, δεν είναι αρκετό μόνο να ανανεώσεις το βιογραφικό σου ή να συγκεντρώσεις συστατικές επιστολές. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσεις μια ολοκληρωμένη και θετική εικόνα διαδικτυακά. Εφόσον κάποιος παλιός σου συμμαθητής μπορεί να ανακαλύψει πράγματα για εσένα, μπορούν και οι μελλοντικοί εργοδότες σου. 

Προκειμένου, λοιπόν, να έχεις μια καλή παρουσία και να ενισχύσεις τη θέση σου, φρόντισε να ανανεώνεις τακτικά το status σου ή να δημοσιεύεις περιεχόμενο στα social media, εστιάζοντας στο LinkedIn και στο Twitter. Επίσης, μια καλή ενέργεια είναι να κάνεις share περιεχόμενο και posts άλλων ατόμων, καθώς έτσι θα πετύχεις μεγαλύτερη προβολή στα άτομα του διαδικτυακού σου κύκλου. 

Η σημασία του LinkedIn. 

Το LinkedIn είναι παγκόσμια το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο με πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με στοιχεία του προηγούμενου έτους. Είναι, συνεπώς, ένα σημαντικό διαδικτυακό μέσο για να αναδείξεις το προφίλ σου. Εκμεταλλεύσου το όσο μπορείς, ζητώντας συστάσεις από τις επαφές σου, προβάλλοντας δουλειά που έχεις δημοσιεύσει ή στην οποία συμμετείχες και δημιουργώντας περιεχόμενο σχετικό με το αντικείμενο και την εξειδίκευσή σου, αναδεικνύοντας έτσι την εμπειρία σου και τις ιδέες σου.

Σύμφωνα με τη Laura Shin, συγγραφέα στο Forbes ebook “The Millennial Game Plan: Career And Money Secrets To Succeed In Today's World,” το να κάνεις το προφίλ σου όσο το δυνατόν πιο εύκολο να εντοπιστεί και όσο γίνεται πιο ελκυστικό οπτικά, είναι κάτι που παίρνει χρόνο. Πρόσθεσε φωτογραφίες και βεβαιώσου ότι οι σχετικές με τον κλάδο σου λέξεις-κλειδιά είναι ενσωματωμένες στον τίτλο σου, προκειμένου να προσελκύσεις εκείνους τους εργοδότες που αναζητούν τις δεξιότητές σου. 

Έχεις αρκετές γνώσεις πάνω στον κλάδο σου; Τότε μπορείς να μοιραστείς τις απόψεις σου μέσα από ένα blog. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να δημοσιεύεις δικό σου περιεχόμενο, και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναδείξεις τις γνώσεις σου, τις δεξιότητές σου και την εμπειρία σου. Εάν, επιπλέον, προσκαλείς χρήστες να δημοσιεύουν συζητήσεις σχετικά με εργασιακά θέματα, επιδεικνύεις την ικανότητά σου να προσελκύεις και να ενεργοποιείς άτομα στον κύκλο σου να συμμετέχουν, καθώς και την αγάπη σου για το αντικείμενό σου, δύο χαρακτηριστικά στα οποία οι εργοδότες δίνουν μεγάλη σημασία κατά την αναζήτησή τους. 


Μπορείς να κερδίσεις επιπλέον προβολές, συνδέοντας το blog σου με το προφίλ σου στο LinkedIn, κρατώντας μια συνοχή σε όλα. 

Εντυπωσίασε με το βιογραφικό σου. 

Όταν τελειώσεις με τη διαδικτυακή σου παρουσία, ξαναρίξε μια ματιά στο βιογραφικό σου. Αν, όπως πολλοί άνθρωποι, έχεις παραιτηθεί από το να «τακτοποιείς» το βιογραφικό σου, ήρθε η ώρα να του δώσεις μια προτεραιότητα. Μπορεί το βιογραφικό σημείωμα να φαίνεται ότι δεν είναι πλέον «της μόδας», αλλά πολλοί υπεύθυνοι πρόσληψης ξεκινούν ακόμα με βάση αυτό τη διαδικασία αναζήτησης υποψηφίων. 

Η Mary Eileen Williams, συγγραφέας του βιβλίου “Land the Job You Love”, απευθύνεται σε όσους αναζητούν εργασία λέγοντάς τους να κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να το κάνουν σωστά. Έχε κατά νου, ότι το βιογραφικό σου σημείωμα είναι ένα σημαντικό έγγραφο που καταγράφει συνοπτικά όλη την επαγγελματική σου ζωή. 

Βεβαιώσου ότι κάθε γραπτό σου υλικό τραβάει τα βλέμματα και είναι ευανάγνωστο, εξηγεί η συγγραφέας στο Huffington Post. Απλοποίησε το design με χρήση bullet points και άφηνε αρκετό κενό χώρο στο βιογραφικό σου, στην επιστολή ενδιαφέροντος σου, στα διαδικτυακά σου προφίλ και στις επαγγελματικές σου κάρτες. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης αφιερώνουν μόνο 6 δευτερόλεπτα για να «σκανάρουν» κάποιο βιογραφικό, γι’ αυτό το λόγο τόνισε τα πιο βασικά σημεία που μπορεί να προσελκύσουν την προσοχή τους. 

Ξεκινώντας την αναζήτησή σου για το επόμενο εργασιακό σου βήμα, να θυμάσαι ότι η διαφήμιση του εαυτού σου αφορά την αντίληψη του κοινού για τα “κομμάτια” της καριέρας σου, γι’ αυτό δώσε στον εαυτό σου μια καλή ώθηση, ώστε να βρεθείς ανάμεσα στα ταλέντα που ψάχνουν οι εργοδότες.