Αναζητάς εργασία; Είναι σημαντικό να έχεις καταλήξει από την αρχή σχετικά με το ρόλο εργασίας και τα καθήκοντα που θέλεις να αναλάβεις, καθώς και το περιβάλλον εργασίας που θεωρείς ότι σου ταιριάζει καλύτερα. Αυτό θα σου γλυτώσει χρόνο κατά τη διάρκεια της αναζήτησης εργασίας και θα σου φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν στην εύρεση μιας εργασίας που να είναι ταιριαστή σε σένα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για αρχή είναι να προσδιορίσεις τις φιλοδοξίες καριέρας που έχεις μακροπρόθεσμα. Στη συνέχεια άρχισε να σημειώνεις τα βήματα - δηλαδή τους ρόλους και την εμπειρία- που θα χρειαστείς για να φτάσεις στο στόχο σου.

Στη συνέχεια είναι καλό να εστιάσεις στο τι θέλεις από μια δουλειά τώρα: δες πώς μπορεί να ταιριάξει με τον τρόπο ζωής σου και την προσωπικότητά σου, τι προκλήσεις μπορεί να προσφέρει για να εξελιχθείς σαν άτομο και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τα μακροπρόθεσμα όνειρά σου.

Για να αποφασίσεις ποιος τύπος δουλειάς σου ταιριάζει καλύτερα, δοκίμασε να απευθύνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Σε τι περιβάλλον θα ήθελες να εργαστείς; Θα προτιμούσες να εργαστείς σε κάποιο γραφείο ή να δουλεύεις σε εξωτερικό περιβάλλον;
  • Πώς θα ήθελες να εργαστείς; Θα ήθελες να αναλαμβάνεις έργα για πελάτες, να δουλεύεις ημιαπασχόληση ή πλήρες ωράριο;
  • Σε τι οργανισμό θα ήθελες να εργαστείς – σε μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση  που αναπτύσσεται ή σε έναν μεγαλύτερο οργανισμό με μεγάλη φήμη και καλά αναπτυγμένα προϊόντα, υπηρεσίες, διαδικασίες και πολιτικές;
  • Πόσο σημαντική είναι η τοποθεσία για σένα – θέλεις να είσαι κοντά στο σπίτι σου ή είσαι πρόθυμος να ταξιδεύεις;
  • Σε τι κλάδο θα ήθελες να δουλεύεις – στον τομέα εξόρυξης και πόρων, στη βιομηχανία ή σε έναν καινούριο τομέα που είναι έτοιμος να αναπτυχθεί;
  • Σε τι τίτλο εργασίας θα ήθελες να κάνεις αίτηση;
  • Θέλεις να δουλεύεις στα πλαίσια μια ομάδας, να είσαι manager ή να δουλεύεις ανεξάρτητα;

Το να γνωρίζεις τι θέλεις από μια δουλειά θα σου γλυτώσει χρόνο από το να κάνεις αίτηση για ρόλους που δεν είναι κατάλληλοι για σένα και θα σε βοηθήσει να περιγράψεις με ακρίβεια στο μελλοντικό εργοδότη σου ή στο σύμβουλο αναζήτησης εργασίας τις θέσεις εργασίας με τις οποίες θα πρέπει να σε συσχετίσουν.

Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας σου!